Mesto v roku 2024 zaplatí za chod zimného štadióna vyše 600-tisíc eur

Do zastupiteľstva mieri na schválenie návrh rozpočtu mestskej rozpočtovej organizácie Služby mesta Piešťany (SMP) na rok 2024. Podľa textu je už jasné, koľko bude stáť daňových poplatníkov prevádzka zimného štadióna. SMP si na tento účel pre rok 2024 naplánovali 613 230 eur, čo je takmer desaťnásobkom sumy oproti tomu, keď bol štadión v prenájme a mesto len prispievalo na energie. Vo finančnom príspevku mesta bola pre prenajímateľa štadióna aj podmienka poskytovať mládežníckym hokejistom ľad zadarmo.

„Zimák“ plánuje radnica uviesť do prevádzky už v novom roku. (Autor: pror)

O spôsob prevádzkovania piešťanského zimného štadióna sa vedú politické súboje v zastupiteľstve takmer desaťročie. Predmetom sváru sú hlavne dve názorové línie o spôsobe jeho prevádzkovania. Jedna chcela v dlhodobom prenájme pokračovať a nájomcovi poskytovať čiastočnú úhradu nákladov na energie. Súčasťou nájomnej zmluvy bol i záväzok štadión modernizovať a poskytovať mládežníckym organizovaným športovcom klzisko zadarmo. Bežne na tento účel poslanci vyčleňovali ročne sumu okolo 100-tisíc eur z mestského rozpočtu. V posledných rokoch prenájmu bol príspevok účelovo vyčleňovaný len na energie zhruba 70-tisíc eur.

Druhá línia názorov v piešťanskej samospráve požadovala ukončenie nájmu a prevzatie štadióna pod správu mesta s odôvodnením, že takto to bude pre mesto výhodnejšie. Hlavným nositeľom politickej myšlienky ukončiť nájom a začať spravovať štadión mestom bol dvakrát neúspešný kandidát na primátora a terajší mestský poslanec Tomáš Hudcovič. K tejto názorovej línii sa nakoniec priklonilo i súčasné vedenie radnice na čele s primátorom Petrom Jančovičom.

Politické sváry o spôsobe prevádzkovania štadióna nakoniec viedli v roku 2022 k podaniu výpovedí z nájomnej zmluvy zo strany nájomcu i mesta. Najprv podal výpoveď nájomca a dožaduje sa finančného odškodnenia za nedodržiavanie nájomnej zmluvy zo strany mesta.

Na to reagovala radnica protiopatrením a na zasadnutí zastupiteľstva, z ktorého vylúčili verejnosť, poslanci vraj jednohlasne odsúhlasili, že mesto dá výpoveď nájomcovi za nedodržiavanie ustanovení nájomnej zmluvy a výpoveď, ktorú predtým podal nájomca, mesto neuzná.

V súčasnosti sú tieto dve výpovede predmetom súdneho sporu, ktorá z nich je vlastne platná, a s nimi i prípadné finančné odškodné požadované bývalým nájomcom zimného štadióna.

Avšak dnes už vieme, že prevádzkovanie štadióna v žiadnom prípade nebude úsporou financií pre daňových poplatníkov. Mesto totiž z mestskej pokladne musí na jeho prevádzku vyčleniť takmer desaťnásobne viac ako počas trvania nájomnej zmluvy.

Pokiaľ počas prenájmu privátnym nájomcom mesto prispievalo na energie 70-tisíc až 100-tisíc eur, tak v návrhu rozpočtu prevádzky štadióna SMP požadujú len na elektrickú energiu 204-tisíc eur, na plyn 130 868 eur, na vodné-stočné 30-tisíc a na palivá ako zdroj energie pre kompresory 22-tisíc eur. Na tarifné platy pre zamestnancov zimného štadióna SMP požadujú 121 465 eur, ale i desiatky tisíc na zamestnanecké odvody a rôzne štátom nariadené sociálne benefity pre zamestnancov verejnej správy. Dohromady SMP požadujú na prevádzku tohto mestského športoviska 613 230 eur.

Kým SMP vo svojom naplánovanom rozpočte žiadajú schváliť na prevádzku štadióna viac ako 600-tisíc, tak v časti ich rozpočtu s názvom „Správa a údržba komunikácií“ nie je pre rok 2024 naplánované ani jediné euro. SMP tak budú mať od mesta vyše 600-tisíc na zabezpečenie korčuľovania, ale ani euro na údržbu mestských komunikácií.

Zosumarizujme si, čo bolo v minulosti a čo je v súčasnosti. Počas trvania nájomnej zmluvy zimného štadióna mali Piešťany extraligový hokej. V rámci prípravy mužskej reprezentácie na majstrovstvá sveta sme tu videli hrať zápasy i aktuálne hokejové hviezdy NHL, v rámci juniorských reprezentácií mohli Piešťanci sledovať zápasy majstrovstiev sveta a v neposlednom rade si na štadióne našiel svoje miesto i najprestížnejší svetový turnaj reprezentácií do 18 rokov Hlinka Gretzky Cup.

Naproti tomu v súčasnosti je štadión pre rok 2024 zatiaľ mínus 613 230 eur z mestského rozpočtu. O tom, kto a ako ho bude v budúcom roku využívať, sa v plánovacej dokumentácii SMP, ale ani samotnej radnice nedočítate jediné slovo.

Netreba však opomenúť ani už realizované investície mesta za posledné dva roky. Vlani v lete dala radnica zrekonštruovať zatekajúcu strechu v objeme investície zhruba 200-tisíc eur. V súčasnosti beží investícia do chladenia štadióna v objeme financií takmer milión eur. Štát poskytol na tento účel dotáciu vo výške 477 823 eur, zvyšok doplatilo mesto zo svojho tohtoročného rozpočtu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund