Od borovičky k Dostojevskému

  • Kultúra a spoločnosť
  • 10. decembra 2023, 22:01

Zo všetkých strán počúvam, že ľudia menej čítajú, záujem o literatúru klesá. Nemusí to však byť všade. V obci Banka pri Piešťanoch je inštitúcia, ktorú vymyslel dnes už obecný poslanec Marek Polák. Oravčan, ktorý sa sem presťahoval pred sedemnástimi rokmi, milovník kníh. Chátrajúci hostinec prerobil na malý zázrak – antikvariát Knihaantik.

Jozef Banáš (vpravo) s Marekom Polákom, ktorý prerobil chátrajúci hostinec v obci Banka na antikvariát s názvom Knihaantik. (Autor: archív autora)

Ak by ste si mysleli, že štamgastov to odradí, stal sa opak. Pivo sa síce nečapuje, nefajčí sa, alkohol sa podáva v obmedzených množstvách a značkách, dominuje káva a nealkoholické nápoje. Čuduj sa svete, štamgasti svoj podnik nielenže neopustili, ale začali prichádzať aj noví hostia, i ženy na kávu, čo bolo dovtedy nevídané.

Čo hovorí Marek? „Ľudia posedia pri káve či poháriku vínka, čítajú si knižky, požičajú si a často aj kúpia. Nielen z našej obce, ale i zo širokého okolia. Máme, samozrejme, aj on-line katalóg, knihy predávam cez e-shop. Mám radosť z toho, že sa toto ešte pred rokmi duchovne nie veľmi preferované miesto postupne premenilo na miesto kultúry a literatúry.“

Potvrdzujem Marekove slová, niekoľkokrát som si v tomto bufetovom antikvariáte posedel a podebatoval s domácimi na témy, ktoré by som tu nebol čakal. Možno by antikvariát v Banke a jeho zanietený majiteľ Marek Polák mohol byť príkladom aj iným slovenským obciam. Držím palce jemu, ale aj tým, ktorí sa vydajú jeho cestou.

Jožo Banáš

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof