Policajtov k nehode volajte, iba ak…

Pre deti azda neexistuje väčšia radosť, ako keď napadne prvý sneh a začne mrznúť. Kým najmenší sa tešia, niektorým šoférom sa objavia vrásky na čele, pretože šoférovanie na zľadovatených a preplnených slovenských cestách s vystresovanými šoférmi nie je vždy zábava. Preto je toto obdobie i časom zvýšeného počtu dopravných nehôd a škodových udalostí na našich cestách.

(Autor: RS)

V nasledujúcich riadkoch sme vám zosumarizovali, čo robiť, ak dôjde k dopravnej nehode a ide len o škodovú udalosť. To hlavne znamená, že nedošlo k žiadnemu zraneniu účastníkov nehody a odniesli si to len súčasti auta.

Policajtov k nehode volajte, iba ak ide o dopravnú nehodu, pri ktorej došlo k zraneniu alebo k usmrteniu osôb, bola znefunkčnená cesta alebo všeobecne prospešné zariadenie, jeden z účastníkov javí známky požitia alkoholu alebo inej návykovej látky, neviete sa dohodnúť na zavinení nehody, prípadne druhý vodič nie je známy, alebo ak jeden z účastníkov nemá doklady.

V ostatných prípadoch ide o škodovú udalosť. Z dôvodu zmeny zákona nie je potrebné volať políciu ani v prípade, že škoda bude presahovať sumu 3990 eur. Výška škody už nie je rozhodujúca. Stačí, aby sa vodiči medzi sebou na mieste dohodli, vypísali spolu tlačivo a podpísali ho obe strany.

Takýto postup jednoznačne šetrí čas účastníkom škodovej udalosti. Ďalším ohlasovaním nehody na linku 158, čakaním na príchod hliadky, ktorá len opäť oznámi účastníkom, aby si vypísali tlačivo o škodovej udalosti, vám aj ostatným vodičom predlžuje čas pri riešení udalosti.

Ak nastane situácia, že ste splnili podmienky škodovej udalosti, ale po spísaní tlačiva ste neskôr po udalosti museli vyhľadať lekárske ošetrenie a zranenie by mohlo mať súvis s dopravnou nehodou, vtedy môžete požiadať políciu o prekvalifikovanie udalosti na dopravnú nehodu.

Spolu s tlačivom o škodovej udalosti a s lekárskou správou príďte osobne na dopravný inšpektorát, kde polícia preverí okolnosti škodovej udalosti a začne objasňovanie priestupku, prípadne trestného činu pri dopravnej nehode.

Avšak lepšie, ako riešiť nehodu a škodovú udalosť, je držať sa nasledujúcich zásad. Predvídajte, spomaľte a udržiavajte si odstup. Dôležité je počítať s tým, že na mokrej vozovke je brzdná dráha až dvakrát dlhšia, na zasneženej až päťkrát dlhšia ako na suchej ceste. Dostatočný odstup od auta pred vami vás ochráni od nárazu v prípade, že prudko zabrzdí alebo spomalí.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland