Navštívili sme technickú školu, majú tu plno vychytávok

Do Strednej odbornej školy technickej v Piešťanoch prichádzali vo štvrtok 23. novembra žiaci so svojimi rodičmi či výchovnými poradcami z miest a obcí troch okresov. Zlákali ich sem viaceré vychytávky, ktorými škola disponuje. Okrem duálneho vzdelávania mechanikov, elektrotechnikov či autoopravárov ponúka nielen na pracoviskách odborného výcviku lákavé vymoženosti vedecko-technického pokroku, robotizáciu i IT- technológie nevynímajúc.

(Autor: vd)

„Naša škola prešla rozsiahlou inováciou pracovísk odborného výcviku. Do dielne určenej pre odbor autoopravár – mechanik a autoopravár – elektrikár sme nainštalovali školiace autoopravárenské zariadenia,“ uviedol riaditeľ školy Jozef Porubčan. V rámci Dňa otvorených dverí tak súčasní deviataci, teda budúci možní študenti či učni tejto školy, mali možnosť sledovať, ako funguje valcová skúšobňa bŕzd či tester tlmičov, ktoré boli zabudované v podlahe obrovskej autodielne. Stačilo zdvihnúť kovové platne a odkryť uvedené „mašinky“, prepojené s počítačom. Nachádzal sa tu i štvorstĺpový zdvihák, vraj mu hovoria žirafa. Vpredu, v strede autodielne, bolo skúšobné auto, ktoré obklopovala súprava na elektronické meranie 3D geometrie kolies.

Ako to celé funguje, nám vysvetlil bývalý žiak tejto školy, dnes učiteľ Alexander Kostadinov. Okrem názornej ukážky merania geometrie kolies odprezentoval aj motortester, ktorý funguje ako digitálny osciloskop pre automobilovú diagnostiku osobných vozidiel, tiež ďalšiu „šmakocinku“ – univerzálny prístroj pre sériovú diagnostiku. Bolo toho na nás priveľa, ale keďže pán učiteľ všetko vysvetľoval „po lopate“, pochopili sme azda všetko a prešli ďalej – k automatickej plničke klimatizácií.

Po jednotlivých učebniach a dielňach nás sprevádzala zástupkyňa školy pre teoretické vyučovanie Daniela Kulíková. Zaviedla nás i do modernej učebne pre elektrotechnické odbory, súčasťou ktorej sú plne vybavené pracoviská pre žiakov. Prekvapením bolo, že sme v jednej z učební natrafili na bývalého profesionálneho hasiča Okresného riaditeľstva HaZZ Piešťany, Martina Besediča. Nenadarmo sa hovorí, že hasiči vedia asi všetko. Aj vyučovať. My sme uvideli názornú ukážku gravírovania do podložky pomocou CNC frézy a zoznámili sme sa aj s novým CNC sústruhom. S ním sa však v týchto dňoch precíznejšie oboznamujú samotní odborní učitelia.

O kompletnom vybavení učebne sme sa dozvedeli od Daniely Kulíkovej: „Novú učebňu sme vybavili v rámci projektu s názvom IROP. Poslúži našim budúcim absolventom odboru programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení s CNC sústruhom a CNC frézou. Súčasťou učebne sú nové počítače so softvérom Sinumeric pre programovanie CNC strojov. Vďaka týmto zmenám sa rozšírili možnosti nielen pre vzdelávanie, ale aj pre produktívne práce poskytované verejnosti.“

Keď je reč o prácach a službách, ktoré už teraz škola ponúka verejnosti, novinkou pre majiteľov automobilov je, že si v technickej škole, ktorá sídli na Novej ulici, môžu objednať nielen spomínané diagnostiky automobilov, bŕzd, tlmičov či plnenie klimatizácie a ešte všeličo iné, ale študenti i učni – mechanici aj elektrotechnici – im autá pod dozorom svojich majstrov aj opravia. To všetko za zvýhodnených cenových podmienok. I takto – praxou na „živom“ aute – sa mládež prepracuje k dokonalosti budúceho fachmana svojho remesla.

Na prízemí sme nafotili učebňu, kde kraľovala obrovská robotická ruka. Používa sa v priemyselnej výrobe a jej ovládanie sa tu vyučuje ako základ pre budúce profesie spojené s robotikou. Boli tu tiež ďalšie technické vychytávky, ktoré prezentovali tunajší žiaci.

V priestrannej strojárskej dielni zatiaľ frčala technická olympiáda žiakov základných škôl, ktorí už mali za sebou teoretické testy a v okamihu, keď sme tam vstupovali my, pracovali s pílkami, obrusovali, vytvárali drobné predmety podľa technického výkresu. Jej vyhodnotenie popoludní patrilo zástupcovi školy pre odborný výcvik Jurajovi Vavrovi. Priebeh a výsledky olympiády uverejníme neskôr. V susedstve nástrojárov boli sústruhy a žiaci tu vysústružili zadaný predmet – súčiastku. O pár krokov ďalej automechanici otvárali prednú kapotu auta a pustili sa do rozoberania motora.

V škole to vyzeralo ako v úli. Pri vchode vítala návštevy výchovná poradkyňa Janka Miklášová a zároveň prísnym hlasom „spucovala“ každého študenta, ktorý sa čo i len trošku snažil uliať či ufrnknúť z pracoviska. „Učíme našich žiakov nielen odborné predmety, ale aj aby z nich boli slušní, pracovití a vzorne sa správajúci mladí ľudia. Minule sme boli v kine a bola som milo prekvapená, ako sa vedia kultúrne správať,“ dodala Kulíková.

Zo školy sme odchádzali s úsmevom. Okrem množstva zaujímavých informácií sme sa dozvedeli i to, že o mechanikov nastavovačov i mechanikov strojov a zariadení či mechanikov počítačových sietí, programátorov obrábacích a zváracích strojov, ale aj mechanikov elektrotechnikov či autoopravárov je na trhu práce veľký záujem. Je ich tam skôr nedostatok ako nadbytok. Na Deň otvorených dverí prišli zástupcovia renomovaných firiem z Piešťan, Vrbového a iných miest a obcí Slovenska aj preto, že Stredná odborná škola technická Piešťany je zapojená do projektu duálneho vzdelávania pre študijné a učebné odbory, ktoré má v sieti a o ktoré prejavili záujem zamestnávatelia. V duálnom vzdelávaní spolupracuje s viacerými spoločnosťami.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea