Čo si zbaliť do hôr v zime?

  • Inzercia
  • 2. decembra 2023, 08:00

Zasnežené horské hrebene po storočia stanovili inšpiráciu pre básnikov, hudobníkov, umelcov a ľudí, ktorí svoje srdcia upísali horám. Hory sa nám spájajú s bielou zimou, plnou snehovej nádielky a očarujúcich výhľadov. Hory tiež priťahujú a lákajú fanúšikov rôznych zimných športov. Krása hôr sa však v tomto ročnom období môže spájať s rôznymi nastrahami a nebezpečenstvom, ktoré číhajú na nepripravených horských turistov, skialpinistov alebo lyžiarov. Ak chcete hory spoznávať bezpečne, mali by ste sa na turistiku dobre pripraviť. Poradíme Vám, čo by ste si mali v zime do hôr so sebou zobrať.

foto: 123rf

Dobrá príprava na horskú turistiku v zime – prečo to je také dôležité?

Poveternostné podmienky v horách, alebo tie, ktoré na Vás čakajú na turistických chodníkoch a svahoch pokrytých hrubou vrstvou snehu alebo ľadu, dokážu prekvapiť. V horách sa môže počasie veľmi rýchlo zmeniť a môžete zažiť náhly prechod od slnečného počasia k intenzívnemu dažďu alebo k snehovej fujavici. V zime sa navyše rýchlo stmieva. Práve preto je také dôležité zobrať si so sebou vhodné oblečenie, zimné topánky, príslušenstvo (v závislosti od toho, ako budeme tráviť čas) a vybavenie lekárničky.

Čo si vziať so sebou do hôr v zime – vhodné oblečenie

Bez ohľadu na cieľ výletu, do hôr, by ste sa mali v prvom rade zvoliť vhodné oblečenie. Najlepšie, ak by bolo ak by sa oblečenie skladalo aspoň z 3 vrstiev, vďaka čomu budete mať možnosť regulovať svoju teplotu a prispôsobovať ju nielen poveternostným podmienkam ale aj vašej aktivite, tempu, či odpočinku.

  • Termoaktívna bielizeň

Prvou vrstvou, tesne pri tele, by mala byť kvalitná termoaktívna spodná bielizeň, ktorá vďaka použitému materiálu podporovanému modernými technológiami, udržuje stálu telesnú teplotu nezávisle od toho, či práve jazdíte na trati, zdolávate turistický chodník alebo stojíte počas chvíľkového odpočinku.

Pozrite si ponuku: Pánska termoaktívna bielizeň

Optimálna telesná teplota počas vynaloženej námahe je 37°C. Termoaktívna bielizeň by mala doslova priľnúť k telu. Mala by byť vyrobená z technickej tkaniny (zo špeciálnej syntetickej priadze) alebo vlny. Najlepšie sa uplatní prírodná merino vlna, pretože má antibakteriálne a regulačné vlastnosti a neabsorbuje vodu. Najznámejšie značky, ktoré vo svojej ponuke majú termoaktívnu bielizeň a ktoré môžete nájsť v S’portofino sú okrem iného: X-Bionic, Sportalm, On Running, Icebreaker, Falke, Fusalp, Dynafit, a taktiež Chervo,. V kolekciách nájdete: športové podprsenky a tielka, boxerky, legíny, ako aj tričká a mikiny.

  • Termo odevy

Ďalšiu vrstvu by malo tvoriť špeciálne oblečenie, ktoré Vám zabezpečí patričné teplo a vhodnú ventiláciu. Výborne sa k tomu hodí oblečenie vyrobené z technických materiálov (fleece, streč alebo Durastretch od Salewa), ako aj vlna, ktorá má dokonalé tepelné vlastnosti. Termoizolačné odevy nájdete v kolekciách: Sportalm, Salewa, Deha.

  • Vonkajšia ochranná vrstva

V horách bez ohľadu na ročné obdobie môže dôjsť k náhlej zmene počasia. Treba počítať so snežením, dažďom so snehom, s krupobitím alebo s mrznúcim dažďom a nárazmi vetra. Vrchná vrstva oblečenia by teda mala byť odolná voči vetru a vode. Vhodné budú aj tkaniny zabezpečené špeciálnou povrchovou úpravou, napr. impregnáciou DWR, lepenými švami a ventilačným systémom. Ideálne sa osvedčí aj hardshellový materiál. Dobre poslúžia napr. lyžiarske alebo trekingové bundy a nohavice (modely určené na horské výlety v zime) alebo na skialpinizmus.

Okrem troch vrstiev oblečenia je dobre mať v ruksaku aj ľahkú, tenkú páperovú bundu, ktorú si bude môcť obliecť keď sa poveternostné podmienky radikálne zhoršia.

  • Čiapka, rukavice, šál, šatka, nákrčník alebo kukla a ponožky

V zime sú veľmi dôležité aj doplnky, ktoré chránia citlivé časti tela: hlavu, šiju a krk, ruky a chodidlá. Najlepšie bude ak si vyberiete vlnený komplet, ktorý zabezpečí vhodnú termoreguláciu. Turistické rukavice alebo lyžiarske rukavice by mali byť vystužené a vodeodolné.

  • Zimné topánky a gamaše

V závislosti od toho či sa chystáte na horkú turistiku, alebo len na pokojnejšiu prechádzku po dolinách a mestečkách, či dokonca mienite oddychovať po lyžovačke na chate, mali by ste si vybrať vhodné zimné topánky. Na turistiku sa budú najlepšie hodiť otepľované trekingové členkové topánky, napr. od Dolomite alebo On Running. V zimných podmienkach sa oplatí zvoliť si snehule, napr. kultové snehule Moon Boot, Inuiki alebo UGG. Dôležitý je nielen zateplený a vodeodolný zvršok, ale aj protišmyková podrážka, ktorá zabezpečí stabilitu aj na zľadovatenom povrchu. Užitočné môžu byť aj gamaše, ktoré chránia členky a znemožňujú aby sa do vnútra topánky dostal sneh.

Pozrite si ponuku dámskych zimných topánok w S’portofino

Čo si zobrať do hôr v zime na lyžovačku?

Výbava na hory v zime bude vyzerať inak, ak sa chystáte na lyžovačku. V tomto prípade si musíte dobre premyslieť nielen výber lyžiarok, ale aj ochranných prvkov, ktoré vám na zjazdovkách zaručia bezpečie ako aj o svoju bezpečnosť na svahu výberom dobrej prilby (napr. značky KASK, CP Fashion, Casco, Smith, Oakley, Rossignol, Sweet Protection), lyžiarskych okuliarov (napr. od POC, Smith, Marker, Goldbergh), lyžiarskych palíc (môžu byť užitočné aj počas pešej turistiky ako dodatočná podpora). Pre vlastné pohodlie sa oplatí pamätať aj na ochranný obal na lyže a lyžiarky, vďaka ktorým môžete lyže a topánky pohodlne preniesť z kufra auta na svah.

Čo si zobrať do hôr v zime keď plánujete pešie túry?

Ak sa v zime vyberáte do hôr na pešiu turistiku, váš ruksak by mal obsahovať mimoriadne funkčné prvky. V takom prípade sa Vám dodatočne môžu zísť:

  • mačky alebo protišmykové návleky – vynikajúco sa uplatnia ak sa pohybujete po skutočne zľadovatenom teréne, na ktorom nepostačujú ani tie najlepšie podrážky špeciálnych turistických topánok do hôr;
  • snehule – oplatí sa ich vziať so sebou keď je predvídané skutočne veľké množstvo snehových zrážok a turistický chodník môže viesť cez snežné záveje;
  • trekingové palice – najlepšie budú tie s košíkmi do snehu alebo horolezecký cepín;
  • čelová baterka (treba si pamätať, že v zime sú dni kratšie a rýchlo sa stmieva);
  • turistický batoh, skialpinistický batoh (napr. Dynafit) alebo lavínový batoh s bezpečnostným systémom;
  • termoska na teplé jedlá a nápoje;
  • tepelné ohrievače.

Bezpečnosť na horách v zime – ako pripraviť lekárničku?

Čo si zobrať do hôr v zime? V horách budete určite potrebovať aj lekárničku, v ktorej by sa malo nachádzať:

  • lavínové ABC: detektor, sonda, lopata – pred cestou do hôr v zime je vhodné oboznámiť sa s bezpečnostnými pravidlami spojenými s lavínami aby spoznať fungovanie zariadenia. Bolo by dobré zvážiť aj absolvovanie lavínového kurzu;
  • NRC fólia;
  • obväzový materiál: fixačná náplasť a náplasť na pľuzgiere, obväzy, sterilná gáza, elastické obväzy, trojuholníková šatka, zatváracie špendlíky, nožničky, prípravok na dezinfekciu kože, jednorazové rukavice;
  • opaľovací krém s filtrom – žiarivé slnko, ktorého lúče odrážajúce sa od bieleho snehu, sú rovnako silné a nebezpečné ako v lete. Ochranu proti slnku by ste mali používať po celý rok;
  • lieky proti bolesti;
  • spazmolytiká;
  • lieky na žalúdočné problémy;
  • lieky, ktoré aktuálne užívate.

(Inz)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia