Aká by mala byť posteľ pre jednu osobu?

  • Inzercia
  • 2. decembra 2023, 08:00

Hľadáte jednolôžko do svojej spálne alebo do detskej izby? Z ponuky produktov v obchodoch sa vám určite zatočí hlava. Nie ste si istí, na čo si dať pozor pred kúpou vybranej postele? Prečítajte si tento článok! Vysvetľujeme v ňom, ako si vybrať ideálnu jednolôžkovú posteľ a na čo sa pri rozhodovaní zamerať. Pozývame vás na čítanie!

Foto: pixabay.com

Rozmery jednolôžkových postelí

Prevažná väčšina jednolôžok má jeden zo štandardných rozmerov:

  •  80 × 200 cm,
  •  90 × 200 cm,
  •  100 × 200 cm,
  •  120 × 200 cm.

Myslím, že nikoho netreba presviedčať o tom, že čím širšia je posteľ, tým pohodlnejšie sa na nej spí. Široké postele ocenia najmä ľudia, ktorí počas spánku menia polohu tela. Vďaka voľným centimetrom matraca sa nemusia obávať pádu pri zmene polohy, čo znamená efektívnejší a zdravší odpočinok.

Samozrejme, výber jednolôžka určitej veľkosti závisí od veľkosti spálne. V tomto prípade je potrebné zvážiť, či by bola výhodnejšia menšia posteľ, alebo väčší a pohodlnejší kus nábytku, ktorý obmedzuje priestor na pohyb po miestnosti.

Kľúčový je… matrac!

Ani tá najväčšia posteľ nezaručí pohodlný spánok, ak nemá správny matrac. Správny, tj. prispôsobený individuálnym potrebám používateľa. Je nesprávne tvrdiť, že čím je matrac tvrdší, tým je zdravší pre chrbticu. Tvrdosť matraca by mala zodpovedať hmotnosti osoby, ktorá na ňom spí: čím je vyššia, tým by mal byť matrac tvrdší. Odporúča sa nakupovať podľa nasledujúcej schémy.

  •  H1 (mäkký) – do 60 kg,
  •  H2 (stredne mäkký) – 60-80 kg,
  •  H3 (stredne tvrdý) – 80-100 kg,
  •  H4 (tvrdá) – nad 100 kg.

Príliš mäkký matrac sa pod používateľom prepadáva, čo spôsobuje neprirodzenú polohu chrbtice a ráno jednoducho bolí. Príliš tvrdý matrac vytvára tlak na bedrá a ramená, čo vedie k znecitliveniu a dokonca k bolesti. Na dobrom matraci sa neoplatí šetriť. Každá minúta strávená jeho správnym výberom sa vám určite vyplatí v podobe pohodlného nočného odpočinku.

Vzhľad postele

Jednolôžková posteľ by mala ladiť so štýlom zariadenia danej spálne a predovšetkým potešiť jej užívateľa.

Vieme, aký rozdielny je vkus našich zákazníkov, a preto sa vždy snažíme do nášho sortimentu zaradiť postele v mnohých rôznych štýloch: od jednoduchého dreveného nábytku v škandinávskom štýle, cez čalúnené jednolôžka v glamour štýle, až po kovové konštrukcie ladiace s interiérmi inšpirovanými surovými loftmi. Pri výbere sa vždy odporúča riadiť sa skôr vlastným vkusom ako prevládajúcou módou. Posteľ určite poteší svojho majiteľa vždy, keď sa na ňu pozrie – aj keď sa trendy v interiéri zmenia,“ hovorí zamestnanec predajne Agata Nábytok.

Vždy je dobrý nápad kúpiť univerzálnu posteľ – bielu, drevenú alebo napríklad so sivým neutrálnym čalúnením. Dokonale zapadne do každého interiéru a dá sa ľahko kombinovať s akoukoľvek farebnou paletou.

Funkčnosť postele

Skôr ako začnete hľadať dokonalú posteľ, zvážte, či od nej očakávate dodatočnú funkčnosť. Možno budete potrebovať zásuvku alebo komodu na uloženie posteľnej bielizne? Môžete ju využiť aj na odkladanie rodinných suvenírov, detských hračiek alebo športových doplnkov – určite poslúži najmä v malom byte.

Niektoré jednolôžkové postele sa dajú rozložiť, aby dočasne fungovali ako posteľ pre dve osoby. Je to dobrý nápad napríklad do izby tínedžerky, u ktorej sa občas prespí kamarátka, alebo dospelého, ktorý sa zle vyspí na štandardnej úzkej jednolôžkovej posteli.

Hľadáte jednolôžko pre alergika: aké si vybrať?

Ak hľadáte jednolôžko pre alergika, vyberte si postele bez čalúnenia: s kovovým alebo dreveným rámom. Práve v látke čalúnenia sa zvyčajne zhromažďuje najviac prachu, baktérií a roztočov. Ak si vyberiete posteľ s čalúnením, nezabudnite ju pravidelne vysávať.

Jednolôžkové postele bez čalúnenia sa rozhodne ľahšie udržiavajú v čistote. Rám postele stačí raz za čas utrieť vlhkou handričkou. Nezabudnite však, že matrac v ráme je dobré pravidelne vysávať, a ak to výrobca stanovil, je dobré prať aj poťah. Pre alergikov je vhodné, aby mal samotný matrac antialergické vlastnosti (za zmienku stoja najmä penové matrace).

Nezabudnite, že väčšina alergénov sa vždy zhromažďuje na podlahe. Čím vyššie lôžko si vyberiete, tým menšia je šanca, že sa dostanú do dýchacieho systému. Aj tá najnižšia posteľ je oveľa lepšia voľba ako spanie na matraci na zemi.

Posteľ na nožičkách alebo bez nich?

Posteľ na nožičkách pôsobí ľahšie a môže opticky odľahčiť danú miestnosť a vniesť do nej pocit priestrannosti. Nožičky tiež uľahčujú dôkladné čistenie podlahy pod nábytkom, čo je dôležité v prípade už spomínaných alergií. Nožičky však zvyčajne vylučujú úložný priestor na lôžkoviny – pri kúpe postele sa teda musíte sami rozhodnúť, čo je pre vás dôležitejšie.

Postele bez nožičiek, hoci sú vizuálne ťažšie, majú zvyčajne robustnejšiu a pevnejšiu konštrukciu – sú oveľa odolnejšie, ak ich používa ťažšia osoba. Väčšina z nich je vybavená úložným priestorom na lôžkoviny, čo môže byť v malom byte veľkou výhodou. Jednolôžkové postele bez nožičiek, najmä tie vo svetlých farbách, nie sú intuitívne ohromujúce. Preto nič nebráni tomu, aby bol tento typ nábytku dobrou voľbou aj pre malú spálňu.

(Inz)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia