Župa ocenila výnimočných študentov aj z piešťanských stredných škôl

Trnavský samosprávny kraj pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva vybral a odmenil dvadsať študentov stredných škôl za ich mimoriadny úspech vo vedomostných olympiádach a športových súťažiach. Župné štipendium vo výške 500 eur si prevzali v priestoroch záhradnej čitárne v areáli Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave.

Trnavská župa ocenila štipendiom študentov za mimoriadne výsledky vo vedomostnej aj športovej oblasti. (Autor: TTSK/FB Elise Mária Ábelová/archív Romany Švecovej/olympic.sk/FB VK Sĺňava Piešťany/Roman Ondrejka)

„Gratulujem všetkým študentom župných stredných škôl, ktorým sa darí dosahovať výnimočné úspechy, a zároveň ukážkovo prezentujú seba, svoje rodiny, školu aj Trnavský kraj. Cesta za ich úspechmi si vyžaduje talent, odhodlanie, zodpovedný prístup, ale i plnohodnotné podmienky. Práve vytvorenie zodpovedajúcich podmienok pre rozvoj mladých talentov je výzvou pre nás všetkých. Výzvou pre súkromný aj verejný sektor, ktorý môže zabrániť trvalému odlivu mozgov do zahraničia, prípadne vytvoriť dostatočnú motiváciu, aby sa mladé talenty na konci dňa vrátili späť na Slovensko. Ďakujem dvadsiatke ocenených študentov, že svojimi úspechmi, skúsenosťami, poznaním a ľudským i profesijným potenciálom tvoria príbeh nášho kraja a celej krajiny,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Župa ocenila štipendiom desiatich študentov za mimoriadne výsledky vo vedomostných súťažiach. Z Piešťanského okresu ho získali Elise Mária Ábelová a Lýdia Šándorová, obe z Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch.

Elise Mária Ábelová štipendium získala za druhé miesto v celoštátnom kole Olympiády v anglickom jazyku, za prvé miesto v krajskom kole SOČ v odbore zdravotníctvo a farmakológia, za šieste miesto v národnom kole SOČ v odbore zdravotníctvo a farmakológia a za prvé miesto v celoštátnom kole LEAF Academy Essay Competition. Elise sa venuje štúdiu jazykov od primy, každoročne sa zúčastňuje olympiád a prekladateľských súťaží, v ktorých dosahuje vynikajúce výsledky. Úspešne reprezentuje nielen gymnázium, ale aj celý kraj. Vo svojom voľnom čase sa venuje i dobrovoľníckym aktivitám.

Lýdiu Šándorovú ocenili za druhé miesto v celoštátnom kole Technickej olympiády v školskom roku 2022/2023 v kategórii A. Lýdia sa súťaží tohto typu zúčastňuje už od základnej školy.

V kategórii športových úspechov získal štipendium medzi desiatimi študentmi aj traja z okresu Piešťany – kajakárka Romana Švecová, tenistka Soňa Depešová a veslár Peter Strečanský.

Romana Švecová (kanoistika) z Gymnázia P. de Coubertina obsadila na majstrovstvách Slovenska dvakrát prvé miesto na dlhých tratiach, prvé miesto v maratóne a päťkrát bola prvá na krátkych tratiach. Na majstrovstvách sveta Romana obsadila druhú priečku na dlhej trati a piate i deviate miesto v maratóne, na majstrovstvá Európy skončila štvrtá v K1 na 1000 metrov a siedma v K2 na 500 m.

Soňa Depešová (tenis) z Gymnázia P. de Coubertina obsadila v slovenskej extralige štvrté miesto. Na majstrovstvách Európy družstiev bola druhá a na majstrovstvách sveta štvrtá.

Peter Strečanský (veslovanie) zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Piešťanoch získal župné štipendium za umiestnenie na majstrovstvách Slovenska, kde obsadil vo svojej disciplíne prvé miesto. Na majstrovstvách Európy si vybojoval tretie a štvrté miesto, na majstrovstvách sveta skončil tretí a na medzinárodnej regate v USA druhý.

Župa motivuje študentov jej stredných škôl pravidelne. Poskytuje im mesačné štipendiá vo výške 50 eur a ďalšie atraktívne výhody týkajúce sa bezplatného cestovania prímestskými autobusmi a bezplatného ubytovania v internátoch pre študentov, ktorí sú zapojení do systému duálneho vzdelávania. Od aktuálneho školského roka sú tieto benefity dostupné aj pre študentov vo vybraných nedostatočne obsadených a perspektívnych odboroch.

zdroj: TTSK

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia