Vône a spomienky

Zasnežené mesto je na pohľad skutočne prekrásne, vŕzgajúca mäkká hmota pod nohami pôsobí upokojujúco… ale tá vôňa! V nedeľu ráno stačilo otvoriť okno dokorán, nadýchnuť sa z plných pľúc a človek by i so zatvorenými očami spoznal, že vonku opäť po necelom roku nasnežilo. Sneh má špecifickú vôňu, ktorá človeka vráti nazad do chvíľ, keď biela prikrývka neznamenala odhŕňanie auta a opatrnejšiu cestu do práce, ale keď v pivniciach trpezlivo čakali na svoju chvíľu sánky a kdesi naspodku skríň staré otepľovačky.

Vône, to sú vám mocné čarodejky. Mnohými milovaná vôňa kávy je nič v porovnaní s tým, čo človek cíti, keď po dlhšom čase otvorí dvere svojho domova. Každá vôňa je akýsi príbeh zapečatený v čase – vôňa dieťaťa, maminho oblečenia, ba dokonca vôňa babičkiných vecí dokáže prebudiť spomienky, ktoré sa zdali byť dávno zabudnuté. Ako rýchlo sa človek pomocou vôní dokáže preniesť na iné miesto, dokonca do rokov dávno minulých. Niekedy stačí, že sa okolo človeka mihne ktosi, kto používa rovnaký parfum ako stará láska. Hneď sú „na stole“ nostalgické myšlienky a úsmevné, možno i boľavé spomienky.

Vôňa je azda najrýchlejším dopravným prostriedkom. Možno aj to inšpirovalo viacerých našich úspešných textárov a interpretov populárnej hudby, ktorých tvorba zostáva večná. Okrem Patejdlových legendárnych Voňaviek dievčat s textom Ľuboša Zemana si pustite aj Mekyho skladbu s názvom Z tej vône. Text z pera pred dvomi dekádami zosnulého básnika Jozefa Urbana spolu so Žbirkovým hudobným a interpretačným spracovaním tvorí jedno výborné dielo.

Ani jedna z týchto skladieb nemá veľa spoločného s Vianocami, ktoré sa opäť nezadržateľne blížia. Využijúc ľahký „oslí mostík“ však dodám, že spolu s nadchádzajúcim adventným obdobím naše mesto znova zaplavila nezameniteľná aróma vareného vína, vianočného punču, lokší a typických vianočných pokrmov. Okrem toho sa už teraz teším na vôňu, ktorá zaplní v utorok 5. a v stredu 6. decembra piešťanskú Hotelovú akadémiu Ľudovíta Wintera. Predvianočné Gastro je každý rok jednou z top decembrových aktivít, ktorú sa oplatí navštíviť.

Okrem pozvánky na Gastro Vianoce nájdete v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa aj informácie o ďalších aktivitách, ktoré sa v meste konali a ešte len konať budú. Na 7. strane sa dočítate viac o Vianočných trhoch, na 16. strane sa nachádza prehľadný kalendár podujatí, ktorý vám pomôže sa zorientovať a nájsť si to, čo vás zaujme. Privoňajte si k novinovému papieru a začítajte sa do najčerstvejšieho vydania nášho týždenníka s 32-ročnou históriou!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana