Plánujete budúce leto navštíviť Turecko? Tu je niekoľko zaujímavostí o tejto obľúbenej dovolenkovej destinácii

  • Inzercia
  • 30. novembra 2023, 08:01

Medzi najobľúbenejšie dovolenkové destinácie (nielen) Slovákov jednoznačne patrí aj Turecko. Lákadlom sú hlavne nádherné pláže, či skvelé rezorty, ale Turecko je aj mimo toho zaujímavou krajinou. A my pre vás máme niekoľko zaujímavostí o Turecku, ktoré ste možno nevedeli.

Autor: Feel good studio / Stock.adobe.com

Čo má spoločné mačka, koza a králik? A čo s tým má hlavné mesto Turecka?

Po hlavnom meste Turecka je pomenované plemeno mačky turecká angora, plemeno kozy angorská koza a tiež plemeno králika angorský králik. Že teraz rozmýšľate, ktoré je hlavné mesto Turecka? Už to, že ním nie je Istanbul, je trochu „chyták“, ale ani Ankara k tým spomenutým plemenám príliš nesedí. Jej historický názov je však Angora a práve podľa tohto názvu boli pomenované uvedené plemená.

Keby sa ocitnete na dovolenke v Turecku pred 100 rokmi, museli by ste sa naučiť ovládať iné písmo. Do roku 1928 sa totiž v Turecku používala miestna verzia perzsko-arabského písma. Až následne zaviedol používanie latinského písma prvý turecký prezident, Mustafa Kemal (v r. 1934 dostal čestné priezvisko Atatürk). Bola to súčasť jeho snáh o modernizovanie Turecka.

Od Noemovej archy po výrobcu elektroniky

Najvyšším vrchom Turecka je Ararat s výškou 5 137 m n. m. Nachádza sa na samom východe krajiny, len 16 km od hranice s Iránom. Má významné postavenie v kresťanskej tradícii a judaizme, keďže práve tu mal pristáť Noe so svojou archou po opadnutí vôd.

Už spomenuté najväčšie mesto Turecka, Istanbul, je „samostatnou kapitolou“ a dalo by sa písať len o ňom. Má bohatú históriu ako hlavné mesto Byzantskej ríše, Latinského cisárstva a Osmanskej ríše. V minulosti tiež bolo jedným z hlavných centier kresťanstva.

V súčasnosti má viac ako 15 miliónov obyvateľov. Zhruba polovica tureckého obchodu má svoj základ v istanbulských závodoch, medzi ktoré patrí aj Beko. Od tohto výrobcu možno máte nejaký domáci spotrebič aj vy. Tak ak budete najbližšie objednávať nové Beko náhradé diely, môžete si spomenúť na toto transkontinentálne mesto. Áno, Istanbul leží na dvoch kontinentoch, Bosporská úžina ho rozdeľuje na európsku a ázijskú časť.

(Inz)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia