Základné info pre podnikateľov obávajúcich sa daňovej kontroly

  • Inzercia
  • 29. novembra 2023, 08:00

Daňová kontrola je strašiakom mnohých podnikateľov. Nemyslíme však teraz tých, ktorí úmyselne robia „nekalé“ veci (áno aj takí sa nájdu). Svojim spôsobom ide o nie moc príjemnú záležitosť aj pre poctivých podnikateľov. Veď čo ak máte niečo nevedomky zle? Skúsime vám preto pomôcť zbaviť sa týchto obáv niekoľkými základnými informáciami o daňovej kontrole.

Autor: Andrey Popov / Stock.adobe.com

Kedy začína a ako dlho trvá?

Daňová kontrola sa vykonáva po tom, ako skončí obdobie na podávanie daňových priznaní. Začiatok daňovej kontroly môže byť určený v oznámení o daňovej kontrole, ale začať môže aj bez oznámenia a to v prípadoch nahlásenia orgánov činných v trestnom konaní, či napríklad pri podozreniach z vykonávania trestnej činnosti. Dôvod však musí byť uvedený v zápisnici.

Už teda viete, ako je to so začiatkom daňovej kontroly. Ale čo jej trvanie? Daňová kontrola by sa mala skončiť do 6 mesiacov od jej začatia. V zložitých prípadoch však môže byť táto lehota dlhšia a to 1 rok.

Čo hlavne sa kontroluje?

Práva a povinnosti daňovníka upravuje § 45 Daňového poriadku. Tie rozhodne odporúčame si pred daňovou kontrolou (alebo hneď po jej začatí, ak by bola neoznámená) naštudovať, aby ste vedeli, čo musíte robiť, ale aj to, na čo máte právo.

Jednou z povinností je aj poskytnúť rôzne doklady. A nie je ich málo. Dúfame, že máte na firme zásobu výhodných tonerov Canon pre prípad, že by bolo treba niečo tlačiť. Medzi najčastejšie vyžadované dokumenty totiž patria: hlavná kniha, denník, faktúry, účtovné výkazy, pokladničné doklady, mzdové listy, výkazy práce, daňové priznania, dodacie listy a ďalšie.

Počas daňovej kontroly sa kladie dôraz aj na dodržiavanie zákona o účtovníctve a postupov účtovania (v prípade fyzickej osoby v jednoduchom účtovníctve, v prípade s.r.o. v podvojnom účtovníctve). Tiež sa kontroluje oprávnenosť výdavkov a odpočtu DPH, ale aj formálna stránka dokladov a ďalšie náležitosti.

(Inz)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof