Vianočný stromček svieti, advent sa môže začať

Kúpeľné mesto opäť dýcha vianočnou atmosférou. Na Winterovej ulici sa v piatok 24. novembra rozžiarili vianočné svetielka, ozdoby, a najmä – pre radosť malých i veľkých – stromček. Presne mesiac pred Štedrým dňom sa v Piešťanoch začalo kúzelné vianočné obdobie.

O program sa postarali žiaci zo Základnej umeleckej školy v Piešťanoch. (Autor: am)

Rozsvietenie stromčeka bolo opäť obohatené o kultúrny program. Postarali sa oň žiaci Základnej umeleckej školy v Piešťanoch, nádejní tanečníci, hudobníci i speváci, na ktorých sa prišli pozrieť stovky obyvateľov napriek tomu, že popŕchalo. Ešte predtým, ako predviedli svoje umenie, moderátorka podujatia Katarína Petrovičová privítala primátora Piešťan Petra Jančoviča. Ten priznal, že rozsvecovanie stromčeka patrí medzi jeho najpríjemnejšie primátorské „povinnosti“ a poďakoval Službám mesta Piešťany za výzdobu mesta.

„Keď spomenieme slovo Vianoce, všetci na námestí sa začneme usmievať,“ povedal v príhovore primátor. „Dovoľte, aby som vám poprial pokojný advent, ktorý onedlho nastane, krásny čas predvianočný, predovšetkým v kruhu vašej rodiny. Aby prekvitali dobré vzťahy všade, kde sa pohybujete,“ zaželal Jančovič.

Potom tradične s pomocou detí odpočítal čas do rozsvietenia stromčeka, ktorý sa rozžiaril kúzelným priložením sviečky k ozdobám. Následne sa Winterova ulica rozoznela vianočnými piesňami, ktoré zahrali a zaspievali hudobníci-zuškári, tanečníci predviedli pripravené choreografie.

Dominantou pešej zóny v Piešťanoch bude počas tohtoročných vianočných sviatkov približne štyridsať rokov stará a osemnásť metrov vysoká jedľa srienistá privezená zo Starej Lehoty. Ozdoby sa tradične nachádzajú vo fontáne Príbeh prameňov, nechýba ani rozsvietený vianočný veniec či stromčeky na Valovej ulici alebo na sídlisku Adam Trajan. V sobotu 25. novembra slávnostne rozsvietili aj stromček v Kocuriciach.

Vianočné trhy prinesú v adventnom období viacero koncertov a vystúpení, predstaví sa Elán Revival, Beatles Revival, Kabát Revival, Gipsy Čáve a mnoho ďalších. Aktuálny program nájdete na Facebooku na stránke Vianočné trhy Piešťany. Trhy budú trvať do 1. januára 2024.

Adventné trhy aj v centre Trnavy

Rozsvietením vianočného stromčeka a svetelnej výzdoby sa v piatok 24. novembra začali adventné trhy aj v centre Trnavy. Tie sa každoročne konajú na Trojičnom námestí a časti Hlavnej ulice, potrvajú do 22. decembra. Trnavčania, ale aj návštevníci mesta tu nájdu drevené stánky s medovinou, punčom, plnenými lokšami a výrobkami od lokálnych výrobcov. Okrem hlavných adventných trhov budú v Trnave už tradične Stredoveké adventné trhy. Ich dejiskom bude od 15. do 17. decembra námestie pred Bazilikou sv. Mikuláša. Na tomto mieste ožíva história mesta, ktoré bolo v stredoveku obchodnou tepnou. Spestrením programu v Trnave bude počas adventu aj sezónna prehliadka mestskej veže iba za svetla lampášov. Prehliadky budú prebiehať v utorky 28. novembra, 5., 12. a 19. decembra o 17.30 a 19.00 h.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard