Enviropolícia v Hlohovci zaistila ohrozené druhy korytnačiek a papagájov

  • Krimi / Spravodajstvo
  • 29. novembra 2023, 08:49

Enviropolicajti zaistili počas domovej prehliadky v Hlohovci protiprávne držané a chované chránené živočíchy. Išlo konkrétne o sedem korytnačiek zelenkastých, päť papagájov Žako kongo, jedného papagája Ara marakana, ďalej o jeden pancier korytnačky a tri kadávery papagája Ara marakana. Počas domovej prehliadky bola ďalej odobratá vzorka DNA u tridsiatky papagájov Žako kongo z dôvodu preverenia pôvodu týchto chránených druhov živočíchov. Ako informovala Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie Prezídia Policajného zboru, ich pôvod 51-ročný podozrivý M. P. nevedel v zmysle príslušných právnych predpisov preukázať. V jeho dome ďalej našli krúžky na nezameniteľné označenie vtákov a aj rôzne dokumenty k zvieratám.

(Autor: FB Polícia SR - Trnavský kraj)

Domová prehliadka bola vykonaná po začatí trestného stíhania vo veci prečinu porušovania ochrany rastlín a živočíchov. Spoločenská hodnota korytnačky zelenkastej je vo výške 230 eur za kus a papagája Žako kongo 1 950 za kus. Celkový rozsah protiprávneho konania bol zatiaľ vyčíslený na najmenej 11 820 eur.

Polícia upozorňuje, že akékoľvek nakladanie s ohrozenými druhmi živočíchov a rastlín je podmienené povoleniami a rozhodnutiami príslušných štátnych orgánov. Ak sa takéhoto konania dopustí páchateľ na Slovensku, hrozí mu trest odňatia slobody až do výšky 8 rokov, v závislosti od rozsahu zisteného protiprávneho konania.

Zároveň polícia pripomína, že protiprávne obchodovanie s ohrozenými druhmi rastlín a živočíchov dnes patrí medzi štyri najvýznamnejšie svetové bezpečnostné hrozby z pohľadu obratu finančných prostriedkov. Na jej páchaní sa často podieľajú rozsiahle siete medzinárodných zločineckých organizácií, pre ktoré ja táto činnosť lákavá z dôvodu nízkeho rizika odhalenia a nízkych trestov, ktoré sú za takúto trestnú činnosť ukladané.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián