Pripomínajú si 160. výročie otvorenia Vojenského kúpeľného ústavu i ukončenie prvej svetovej vojny

Foyer Malej scény Mestského kultúrneho strediska mesta v Piešťanoch ožil zberateľskými kúskami. Výstavou dobových materiálov, pohľadníc, fotografií a ďalších dokumentov si tam pripomenuli 105. výročie ukončenia prvej svetovej vojny a 160. výročie otvorenia Vojenského kúpeľného ústavu.

Výstava sa nachádza vo foyeri Malej scény MsKS. (Autor: am)

Vernisáž výstavy sa konala vo štvrtok 9. novembra. Návštevníkom sa prihovoril Milan Vančo, predseda Spolku filatelistov Imricha Wintera. Prezradil, že v tomto roku spolok organizuje na malej scéne už tretiu výstavu. Tiež uviedol, že pri príležitosti aktuálnej výstavy vydal i obálku a korešpondenčný lístok s prítlačou.

Iniciátor a hlavný organizátor výstavy uviedol aj historika Balneologického múzea Imricha Wintera, Martina Kostelníka, ktorý stručne predstavil históriu Vojenského kúpeľného ústavu: „František Ernest Scherer bol iniciátorom založenia tohto ústavu, ktorý funguje dodnes a plní účel, pre ktorý vznikol. Keď sem prišiel doktor Scherer, ktorého pokladáme aj za priekopníka modernej balneológie, zaviedol nové postupy ako individuálny prístup k pacientovi či to, že kúpeľnú liečbu má nariadiť lekár.“ Kostelník tiež uviedol, ako si doktor Scherer prenajal kúpele a neskôr sa pomocou verejných zbierok a vojenskej správy snažil o založenie samostatného ústavu pre ranených vojakov, ktorých tu videl sa liečiť.

„Podarilo sa mu to a v roku 1863 bol Vojenský kúpeľný ústav daný do užívania. Bola to veľká murovaná budova – v tom čase viedla zo stanice obyčajná blatistá cesta, ktorou sa dalo dôjsť k honosnej budove. Vynímala sa,“ prezradil Kostelník. Kapacitne bola určená pre 20 dôstojníkov a 80 členov družstva. Fungovala počas kúpeľnej sezóny, vystriedali sa tu tri turnusy.

Svoju úlohu ústav plnil i počas prvej svetovej vojny. „V tom čase bola v celej Európe iná situácia. Postupne vznikla pomocná nemocnica riaditeľstva kúpeľov a neskôr, v roku 1915, vojenská nemocnica Červeného kríža, pod ktorú spadal aj Vojenský kúpeľný ústav. Pre potreby vojska slúžila tiež Pro Patria,“ doplnil Kostelník s tým, že ústav slúžil pre potreby vojakov i v ďalších obdobiach. Podrobne sa tomuto zariadeniu a jeho histórii venoval jeho bývalý riaditeľ Jozef Šmondrk. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard