Opustil nás Július Mendl, známy motoristický činovník

  • Kultúra a spoločnosť / Šport
  • 20. novembra 2023, 21:21

Motoristickú obec minulý týždeň zarmútila veľmi smutná správa. Vo veku 78 rokov odišiel bývalý motoristický činovník, Piešťanec Július „Duco“ Mendl.

Július Mendl zasvätil svoj život motošportu, ktorý boj jeho srdcovkou. (Autor: archív rodiny)

„Ducovi“ sa zapáčil motoršport už v detskom veku, keď sa ako kamarát pretekárskej rodiny Bertoliovcov u nich v dielni a na pretekoch zaúčal do tajov práce okolo pretekárskej techniky a samotných pretekov. Edo Bertoli, bývalý motocyklový a automobilový pretekár, činovník AMK Piešťany a riaditeľ Ceny Slovenska, bol ten, kto neskôr Jula zlákal pracovať do AMK, kde pôsobil v rôznych výboroch na rôznych funkciách. Postupne to bolo zastúpenie domácich pretekárov vo výbore AMK, krajské strediská automobilov a motocyklov (školenia pretekárov), športová komisia CPM (tréner II. triedy), jeden čas i vo federálnej komisii CPM. Pritom práca v Cene Slovenska – posledné ročníky ako športový tajomník.

Možno málo ľudí vie, že po revolúcii bol jedným z prvých spoluorganizátorov agentúrnych okruhových jazdení v bývalom Československu. To všetko si vyžadovalo veľa času stráveného na pretekoch po celom Československu i v zahraničí. Za tie roky získal množstvo priateľov a zažil veľa príhod, ktoré potom vlastným spôsobom a humorom reprodukoval na rôznych spomienkových posedeniach či na stretnutiach s kamarátmi. Pri organizácii prvej Veľkej ceny Piešťan v roku 2016 nášmu klubu ochotne pomohol svojimi poznatkami z dlhoročnej práce na Cene Slovenska.

Svoje spomienky dal na papier a v roku 2010 vydal knihu Motoristické Piešťany, ktorá mapuje slávnu históriu pretekov a motoristického športu v Piešťanoch. Ďalšie množstvo materiálov a fotografií dostalo priestor na jeho webovej stránke Cena Slovenska – Z histórie AMK Piešťany (cena-slovenska.webnode.sk).

Na Júliusa Mendla budeme spomínať ako na skromného človeka, ktorý bol za každú srandu, a jeho osoba, jeho svojský humor a príhody nám budú veľmi chýbať.

zdroj: Piešťanský motocyklový klub

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof