Alexander Murín s otcom písali kroniku mesta viac než sedemdesiat rokov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 16. novembra 2023, 22:30

Na slávnostnom zasadnutí mestského zastupiteľstva pri príležitosti 910. výročia prvej písomnej zmienky o Piešťanoch získal Cenu mesta Piešťany Ing. Alexander Murín.

(Autor: MsÚ Piešťany)

Dlhoročný kronikár mesta Alexander Murín sa písaniu kroniky začal venovať popri pedagogickej činnosti po náhlej smrti svojho otca PhDr. Alexandra Murína (tiež dlhoročného kronikára) vo februári 1986. Murín ml. absolvoval gymnázium a EF SVŠT v Bratislave – odbor fyzika tuhých látok. Po jedenapolročnom pôsobení ako vývojový pracovník v k. p. Tesla Piešťany sa rozhodol pre učiteľské povolanie. Od roku 1970 bol stredoškolským učiteľom na SPŠE v Piešťanoch, od roku 1981 bol riaditeľom na SOU na Mojmírovej ulici.

„Udelenie Ceny mesta Piešťany ma potešilo. Veľmi si to vážim. Dostal som sa medzi osobnosti, ktoré niečo v minulosti pre mesto urobili a naďalej vo svojej činnosti pokračujú. Chcem spomenúť môjho otca, Alexandra Murína staršieho, ktorý sa písaniu kroniky venoval tridsaťpäť rokov. Spolu sme kroniku Piešťan písali vyše sedemdesiat rokov. Myslím si, že môj otec si zaslúži uznanie. Kronikársku činnosť ukončujem, roky utekajú, nedá sa nič robiť. Môjmu nástupcovi želám, nech sa mu darí, nech vydrží písať čo najdlhšie a nech môže písať o tom, ako sa nášmu mestu darí,“ uviedol vo svojej ďakovnej reči ocenený.

V mladosti bol Alexander Murín úspešný bežec, dodnes drží piešťanský rekord na stredné trate. Dlhé roky sa podieľal na spoluorganizovaní Silvestrovského behu. Medzi jeho záľuby patrí história, filozofia.

Kroniku písal v rokoch 1985-2022. Okrem toho je autorom niekoľkých seriálov o histórii Piešťan, ktoré boli uverejnené v miestnej tlači. V rokoch 1992 až 1994 v regionálnych novinách Piešťanský týždeň boli uverejnené Zaujímavosti z kroniky mesta a následne seriál o významných osobnostiach Piešťan pod názvom Písali našu históriu. V kultúrno-spoločenskom časopise Revue Piešťany bol zverejnený seriál o živote obyvateľov Piešťan – Dejiny Piešťan od najstarších čias po súčasnosť a tiež úryvky z kroniky mesta pod názvom Kronika uvádza.

Cenu mesta Piešťany získal za dlhoročnú významnú verejno-prospešnú činnosť, dokumentovanie histórie a propagáciu svojho mesta.

Veronika Bardíková

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof