Šport spájajú so štúdiom v USA

V posledných rokoch, ale aj v dávnejšej minulosti sa podarilo viacerým piešťanským športovcom získať štipendium v zahraničí, najmä v USA, kde získali výborné podmienky pre kombináciu štúdia s vrcholovým športom na prestížnych univerzitách.

Tomáš Horký (Autor: red)

Programy a podmienky, ktoré tieto inštitúcie ponúkajú, žiaľ, nemajú u nás obdoby, preto niet divu, že ambiciózni športovci, ktorí navyše kladú veľký dôraz na vzdelanie, hľadajú možnosti práve mimo Slovenska. Určite nechcem haniť slovenské univerzity, aj tu sa dá získať kvalitné vzdelanie, a keď sa chce, aj kombinovať so športom. Všetko je to len o prístupe každého jedinca. Netreba si však klamať, že v zahraničí sú podmienky kvalitnejšie.

Spomenúť možno jednoznačne našu najúspešnejšiu plavkyňu Martinu Moravcovú, ktorá odišla študovať na Southern Methodist University v texaskom Dallase. Plavecké štipendium jej pokrylo celé náklady na štúdium v Amerike. Počas štúdia v USA sa výnimočným spôsobom presadila v amerických vysokoškolských súťažiach. Zaradila sa medzi najúspešnejšie osobnosti v histórii plaveckých šampionátov na súťažiach renomovanej univerzitnej ligy NCAA, čo bol pre ňu výborný štart do úspešnej profesionálnej kariéry.

Spomenúť možno tiež bývalú piešťanskú tenistku Janu Juricovú na prestížnej univerzite Berkeley, ktorá sa stala dvakrát akademickou majsterkou USA. Ak zalovím v pamäti, štúdium v Amerike tiež absolvovala tenistka Tatiana Šimová, plavkyňa Martina Hrdinová či aktuálne aj ďalšia plavkyňa Sára Niepelová a viacero ďalších.

V poslednej dobe zarezonovalo najmä meno talentovaného Piešťanca Filipa Lányiho, ktorý získal štipendium na prestížnej Harvardskej univerzite v USA. Ambíciu získať štipendium v zámorí má napríklad talentovaný veslár Peter Strečanský či hokejista Max Ferkodič.

Kombinácia štúdia na špičkových univerzitách v kombinácii so športom môže byť aj dvojsečná. Poznám veľa prípadov športovcov, ktorí sa po návrate z takýchto pôsobení nedokázali presadiť v profesionálnom športe, ako sa možno očakávalo. Zato sa dokázali uplatniť v inej sfére vďaka nadobudnutým vedomostiam. Čo si budeme hovoriť, keď v životopise svietia absolvované univerzity, ktoré patria k najlepším na svete, aj uplatnenie môže byť jednoduchšie.

Podstatné však je, aby sa zo zahraničia vrátili kvalitní ľudia, ktorí sa uplatnia v športovej či inej oblasti a svoje nadobudnuté skúsenosti a vedomosti môžu odovzdávať ďalej.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia