O projektoch participatívneho rozpočtu rozhodne aj verejnosť

  • Spravodajstvo
  • 14. novembra 2023, 22:01

Trnavský samosprávny kraj otvoril piaty ročník župného participatívneho rozpočtu s názvom Tvoríme kraj. Na tento účel župa z rozpočtu vyčlenila sumu 100-tisíc eur a záujemcovia môžu projekty predkladať do 31. novembra 2023 prostredníctvom stránky www.tvorimekraj.sk.

Elektrárňa Piešťany sa pravidelne zapája do krajského participatívneho rozpočtu. V rámci neho boli vysadené dreviny a vybudovaná aj takzvaná Vzdelávacia alej. (Autor: FB Elektrárňa Piešťany)

„Deklarovali sme, že v rámci župných kompetencií a možností vynaložíme maximálne úsilie a budeme i naďalej podporovať občiansku spoločnosť a napomáhať jej rozvoju. Významným nástrojom je aj systém dotácií a grantov, ktorý napomáha napĺňať rozvojový potenciál kraja. V roku 2019 sme prvýkrát spustili participatívny rozpočet a za štyri ročníky sme doň dokopy investovali jeden milión eur. Aj napriek nepriaznivej ekonomickej situácií budeme v Participatívnom rozpočte Trnavskej župy s názvom Tvoríme kraj pokračovať a v tomto ročníku medzi projekty prerozdelíme sumu 100-tisíc eur.  Podstatou je, že do rozhodovacieho procesu bude zapojená verejnosť, ako aj verejné deliberatívne fórum,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Výška podpory jedného projektu v rámci participatívneho rozpočtu je maximálne 4000 eur a objem finančných prostriedkov bude prerozdeľovaný podľa počtu obyvateľov s trvalým pobytom v jednotlivých okresoch kraja. V poslednom, štvrtom ročníku, bolo úspešne zrealizovaných 53 občianskych a komunitných projektov naprieč celým krajom.

„Aj tentoraz budú súčasťou procesu verejné stretnutia so záujemcami o finančnú podporu z participatívneho rozpočtu. Pozostávať budú z troch kôl, pričom s prvým začíname už 7. novembra a predkladateľov na ňom oboznámime s informáciami o rozpočte. Druhé stretnutie bude zamerané na facilitáciu projektov, čo znamená, že zjednodušíme komunikáciu v skupine alebo komunite. Vďaka tomu sa budú zapojení vedieť lepšie dohodnúť, rozhodovať aj plánovať. Posledné stretnutie bude pozostávať z prezentácie konkrétnych návrhov a hlasovania deliberatívneho fóra. Novinkou tohto ročníka je hlasovanie predkladateľov projektov, ktorí budú hodnotiť projekty ostatných záujemcov o finančnú podporu,“ uviedol koordinátor rozpočtu Jakub Sejna.

Aj v tomto roku budú prebiehať verejné stretnutia, tentoraz v desiatich mestách a obciach kraja, so začiatkom vždy o 18. hodine. V kúpeľnom meste bude stretnutie 16. novembra v Elektrárni Piešťany.

Hlasovanie verejnosti bude prebiehať od 2. do 18. februára 2024. Výzva spolu so zásadami Participatívneho rozpočtu Trnavskej župy je zverejnená na webovej stránke. Záujemcovia na nej nájdu potrebné elektronické dokumenty na prihlásenie projektov, ako aj aktuálne informácie o prebiehajúcom ročníku.

V tomto roku krajský participatívny rozpočet podporil v Piešťanskom okrese päť projektov vo výslednej sume 25-tisíc eur. Všetky zúčastnené projekty dostali dovedna 6511 hlasov. Elektrárňa Piešťany získala príspevok na realizáciu projektu nazvaného Vzdelávacia alej. Ďalší z podporených projektov v piešťanskom regióne má názov Objavujme Brezovské Karpaty, pričom išlo o vybudovanie turisticko-náučného chodníka Pustá Ves – Klenová. Financie z participatívneho rozpočtu získalo i občianske združenie Sofistica na Sofistikovanie na horách. Občianske združenie Myška a jej Ekobanku Flexin získalo prostriedky na vybavenie krajčírskej dielne aj s technológiami. Múzeum Za krakovskú bránu chce zriadením edukačnej miestnosti viac zviditeľniť históriu a unikátnu čipku, ktorá je ojedinelá v celosvetovom kontexte.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof