Seniori v Trebaticiach spomínali a zabávali sa

  • Kultúra a spoločnosť
  • 12. novembra 2023, 22:00

Seniori z Trebatíc sa v piatok 27. októbra v podvečer ponáhľali do miestneho kultúrneho domu, kde sa na pozvanie starostu obce v spolupráci s miestnou organizáciou Jednoty dôchodcov Slovenska konalo tradičné posedenie dôchodcov.

(Autor: Juraj Jankech)

Starosta Juraj Valo srdečne pozdravil prítomných a zdôveril sa, že rád spolupracuje so staršími spoluobčanmi pre ich skúsenosti a nadhľad. Spomenul mimoriadne vydarené Kapustové Hody, o ich úspech sa veľkou mierou pričinili dôchodcovia. Mal pripravené štyri milé prekvapenia – vlastnoručne zhotovené darčeky detí zo základnej školy a škôlky a pripravované odovzdanie nového Klubu seniorov. Veľké lákadlo bolo určite divadelné predstavenie Drápačky po 20 rokoch v prevedení divadla DINO z Hornej Stredy. Osobitne uviedol rodáčku z Trebatíc Gitku Huťťovú, ktorú seniori vrelo prijali. Nakoniec privítal harmonikára Miška Kryha, taktiež prísľub výbornej nálady.

Ako všade na Slovensku aj driapanie či „drápanie“ peria bola v Trebaticiach spoločenská udalosť. Ponúkala príležitosť na rozhovory, pletky, klebety a zábavu pri rozprávaní veselých či strašidelných príbehov. Kto s kým chodí, ktorá čaká dieťa alebo čo mala oblečené v kostole – bolo na pretrase. Rozhlas vtedy nemali v každom dome, no vďaka driapaniu peria sa vedelo o všetkom. Ústnym podaním sa správy šírili rýchlo. Postupne sa driapačky vytratili a pre mladú generáciu sú už len nič nehovoriacim pojmom z histórie.

Vďaka ochotníkom z Hornej Stredy však všetci prítomní omladli o polstoročie a mohli prežívať čarovné príbehy ako za čias svojho detstva. Na javisku sa pri drápačkách odvíjali dejiny, ako ich vo svojom almanachu zaznamenal dedo Kasír. Spolu objavili Ameriku a vysvetlili, ako sa dostali zemiaky do našej krajiny. Divákov rozveselila lovecká príhoda a strašidelné historky o prízrakoch a mátohách. Aj dianie na cisárskom dvore z doby rakúsko-uhorskej monarchie bolo vtipne stvárnené. Nasledoval slávny Titanic a zážitky slovenského krajčíra na ňom. Nemohol chýbať udatný Jánošík a hokejové úspechy Slovenska, až nakoniec sa všetky drápačky ocitli v nebi a odtiaľ odovzdali publiku svoje posolstvo o živote.

Javisko nezostalo ani na chvíľu opustené, vzápätí ho obsadila spevácka skupina miestnej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska. Majka, Renáta, Zdenka, Božena, Anička, Terka, Marka, Marcela a Vojtech sprevádzaní Miškovou harmonikou rozjasali celú sálu. Nikto neodolal, keď zneli Horela lipka horela, Naša Anička, Prečo si neprišiel, Kolom našej záhradôčky…

Príjemné posedenie, krásny kultúrny zážitok, srdečná atmosféra pri chutnom občerstvení a pohári vína – také bolo tohtoročné posedenie seniorov v Trebaticiach.

Kamila Meyer

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof