Pripomienka 105. výročia vzniku ČSR a najvyššie české štátne vyznamenanie udelené M. R. Štefánikovi

  • Kultúra a spoločnosť
  • 12. novembra 2023, 09:19

Osobnosti pod Bradlom založili v roku 2018, na 100. výročie vzniku Československa, Alej legionárov pri cyklotrase vedľa železničnej trate na vstupe do Brezovej pod Bradlom od Senice. Priebežnou výsadbou gaštanov jedlých vzdávajú hold legionárom z celého podbradlianskeho kraja.

Prezident Českej republiky Petr Pavel s Petrom Kaňkom vo Vladislavskej sále Pražského hradu počas slávnostného odovzdávania štátnych vyznamenaní. (Autor: Peter Bzdúch)

V predvečer 105. výročia vzniku ČSR, v piatok 27. októbra, sa v aleji zišli potomkovia legionárov z Piešťan, Myjavy, Senice, Brezovej pod Bradlom, Dolnej Krupej, Vrboviec a Kocuríc. Zúčastnili sa odhalenia informačných tabúľ podľa návrhu riaditeľa Múzea Dušana Jurkoviča v Brezovej pod Bradlom, Matúša Valihoru, ktorý ich s otcom Jánom Valihorom osadili.

Delegáciu z Piešťan viedol viceprimátor mesta Ján Krupa. Primátor Brezovej pod Bradlom Jaroslav Ciran sa v tom čase aktívne zúčastňoval príprav večernej Vatry na Bradle, ktorá bola vyvrcholením dňa.

Peter Kaňka (vpravo) a Peter Bzdúch s Rádom Bieleho leva vojenskej skupiny I. triedy in memoriam Milanovi Rastislavovi Štefánikovi.

Gaštany zasadili potomkovia a zástupcovia nasledujúcich piešťanských legionárov: Emil Hanes, Michal Nedelka, Ján Drlička, Štefan Mitošinka, Ján Hvízdak, Ján Bolcek, Jozef Hudcovič, Karol Žlnay a Jozef Žlnay. Za obec Kocurice je poznačený legionár František Galo. Za Senicu Ján Bohm, za Vrbovce Ján Lička, za Dolnú Krupú Ján Fabok a za Brezovú pod Bradlom Juro Tvarožek a Tomáš Tvarožek. Treba ešte spomenúť, že za Milana Rastislava Štefánika vysadili gaštan jeho prasynovec Peter Kaňka spoločne s manželkou už o týždeň skôr, keďže v tomto termíne sa pripravoval na podujatie v Prahe. Celkovo bolo v aleji pri príležitosti 105. výročia vzniku ČSR zasadených 17 gaštanov.

Výročie vzniku Československa, 28. október, je v Českej republike štátny sviatok, ktorý je popri 1. januári dňom pre zapožičiavanie a udeľovanie štátnych vyznamenaní. Inak to nebolo ani tentoraz, v roku 105. výročia vzniku samostatného štátu Čechov a Slovákov.

Tohtoročné výročie je pre Slovensko a Slovákov špecifické a istým spôsobom nezabudnuteľné. Veď o 21. hodine, 10. minúte a 33. sekunde vo Vladislavskej sále Pražského hradu zaznelo: „Prezident republiky udeľuje Rád Bieleho leva vojenskej skupiny I. triedy in memoriam pánovi generálovi, doktorovi filozofie Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, politikovi, generálovi, diplomatovi a letcovi, ktorý stál pri založení Československa. Za vynikajúce zásluhy v prospech Českej republiky. Vyznamenanie preberá prasynovec generála Milana Rastislava Štefánika, pán Peter Kaňka.“

Je teraz na slovenských historikoch a politikoch, aby vyhodnotili udelenie najvyššieho českého štátneho vyznamenania Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Osobne som presvedčený, že odkaz nositeľa Rádu Bieleho leva vojenskej skupiny I. triedy neustále volá za opätovné nájdenie súdržnosti Slovákov, prinavrátenie zodpovednosti za riadenie vlastného a hrdého štátu v srdci Európy.

Prežil som vskutku nečakané, keď som sprevádzal priateľa a konfesného brata Petra Kaňku na ceste zo Slovenska do Prahy a nazad, no predovšetkým na Pražskom hrade počas preberania najvyššieho českého štátneho vyznamenania. Ja, čo som odmalička v Brezovej pod Bradlom u mojich prastarých a starých rodičov vnímal Štefánika ako mimoriadneho človeka, ktorý neustále žil v srdciach miestnych ľudí aj v časoch, keď sa o ňom nesmelo písať a hovoriť. V časoch, keď rok čo rok 3. mája večer horeli vatry na Mohyle na Bradle, lebo horieť nesmeli…

Peter Bzdúch, podpredseda Osobností pod Bradlom

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof