Piešťanská nemocnica sa roky utápala v dlhoch, v súčasnosti prosperuje a svoje priestory obnovuje

Miroslav Jaššo je riaditeľom Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch len rok a pol, ale za ten krátky čas už nemocnica stihla svoje dlžoby v objeme milión eur znížiť na nulu. A naopak, milión eur z grantov, ale hlavne vlastných ušetrených zdrojov investovať do rozvoja a rekonštrukcií priestorov. Za krátku dobu vzniklo šesť nových zrekonštruovaných odborných ambulancií a traja pôvodní lekári získali vynovené priestory. Obnovy sa dočkala i budova polikliniky. Nemocnica sa personálne stabilizovala a nastúpili noví lekári.

Miroslav Jaššo nastúpil na post riaditeľa Nemocnice A. Wintera v Piešťanoch v marci minulého roka. (Autor: autor/FB NAW Piešťany)

Miroslav Jaššo nastúpil na post riaditeľa nemocnice v marci minulého roka, v čase, keď pre nedostatok personálu plnohodnotne fungovalo len chirurgické oddelenie. Všetky ostatné oddelenia boli spojené a reprofilizované. Detské oddelenie fungovalo na chirurgickom, anestéziologické na chirurgickej JIS. Ortopédia tiež bola reprofilizovaná, rehabilitačné oddelenie bolo dlhodobo zavreté. A najväčším problémom piešťanskej nemocnice nebol len chýbajúci personál, ale i jej zadlženosť.

„Od môjho nástupu sme personálne posilnili ortopedické oddelenie o troch lekárov, interné o piatich. Na detské oddelenie nastúpili traja noví lekári a na gynekologické jeden. Zároveň sme zastabilizovali personálnu situáciu na anestéziológii i na chirurgii,“ vysvetlil nám Jaššo.

Zrekonštruovaná ambulancia detskej nefrológie je súčasťou nových medicínskych kompetencií nemocnice.

Nemocnicu však nový riaditeľ preberal i v nelichotivej finančnej situácii, dlh na nezaplatených faktúrach tvoril sumu milión eur. „Úspory sme získali na zdravotníckom materiáli potrebnom pre lekárske úkony. Nakupujeme len formou elektronickej súťaže. Napríklad bedrový kĺb tej istej kvality a značky prostredníctvom elektronickej súťaže kupujeme o polovicu lacnejšie ako v minulosti. Výhodným cenám zdravotníckeho materiálu napomáha i fakt, že faktúry hradíme v termíne ich splatnosti,“ opisuje riaditeľ.

Nemocnici sa darí šetriť aj na energiách. „Platíme za energie spotové ceny. To nám prináša úsporu mesačne 30 až 40-tisíc eur,“ spresnil Jaššo.

Novou ambulanciou na poliklinike je tiež urológia.

Za posledné mesiace sa v gescii piešťanskej nemocnice podarilo otvoriť šesť nových ambulancií odborných lekárov, ktorými dovtedy nedisponovala. Nemocnica tak poskytuje ambulantnú starostlivosť detského nefrológa, od septembra disponuje urologickou ambulanciou, ženskou CTG ambulanciou, novou nemocničnou, ale i privátnou internou ambulanciou či súkromným rehabilitačným centrom. „Zrekonštruovali sme tiež jestvujúcu ambulanciu pľúcneho lekára, všeobecného lekára i kožného lekára,“ vysvetlil nám riaditeľ nemocnice.

Do budovy polikliniky na výpadovke na Drahovce sťahujú aj ortopedické ambulancie. „Na poliklinike vzniknú tri ortopedické jednotky a urobíme všetko, aby každá pracovala päť dní v týždni. Sťahovanie sa uskutoční v januári,“ uviedol Jaššo.

Na budove polikliniky pribudli fotovoltické panely za 150-tisíc eur.

V úvode budúceho roka vznikne v objekte polikliniky podľa riaditeľa i ambulancia s ultrasonografom. Na zariadenie v hodnote 120-tisíc eur prispeje Európska únia, do vybavenia ambulancie investuje nemocnica z vlastných prostriedkov 50-tisíc eur.

V poliklinike v tomto roku prebehli tiež investície do objektu. prvá etapa výmeny okien stála 180-tisíc eur. „Je však potrebné zrealizovať ešte druhú etapu s odhadom investície 200-tisíc eur,“ spresnil riaditeľ. Na budove pribudli fotovoltické panely v objeme investície 150-tisíc eur. Zrekonštruovali výťah za 50-tisíc, zaizolovali strechu za 60-tisíc a zrekonštruovali kotolňu za 180-tisíc eur. „Čaká nás ešte zateplenie budovy a kompletná rekonštrukcia fasády,“ vysvetlil Jaššo.

Výmena starých kotlov na poliklinike za moderné kondenzačné stála 180-tisíc.

S pribúdajúcimi ambulanciami v objekte polikliniky v okrajovej časti mesta však prichádzajú problémy s dopravou a jej dostupnosťou. „V ordinačných dobách ambulancií je parkovisko preplnené a na kraji svojich kapacitných možností. Veľmi by nám pomohlo, ak by parkovisko pred poliklinikou, ktoré patrí samospráve, mesto zrekonštruovalo, zvýšilo jeho kapacitu, ale aby sa tiež zmenil grafikon mestskej autobusovej dopravy a poliklinika sa stala dostupnejšia pre Piešťancov, ale aj pre obyvateľov obcí zo spádového regiónu,“ povedal riaditeľ nemocnice.

Starý výťah na poliklinike nefungoval 25 rokov, do úplne nového investovali 50-tisíc eur.

Aj zo strany piešťanskej samosprávy bola dlhodobo na stole požiadavka na presťahovanie ambulancií z historickej budovy v centre a tým odľahčenie nedostatočných parkovacích kapacít v tejto časti mesta. „V rámci koncepcie novej parkovacej politiky sme sa s vedením mesta dohodli, že pri nemocnici bude parkovanie na tridsať minút zadarmo. Ten čas by mal postačovať na privezenie pacienta na lôžkovú časť nemocnice. Pacienti smerujúci do ambulantnej starostlivosti na poliklinike majú parkovanie pred objektom zadarmo,“ opísal situáciu s parkovaním riaditeľ.

Miroslav Jaššo nám tiež vysvetlil, ako to bude s detskými pacientmi, ak príde do platnosti výnos ministerstva zdravotníctva a od júna budúceho roka zanikne v piešťanskej nemocnici detská ambulantná pohotovosť. „My nikoho na vrátnici nebudeme otáčať, že má ísť na pohotovosť do Trnavy. Ak k nám do budovy detský pacient vstúpi, nie rodič, ale naši lekári budú rozmýšľať, či ho stačí liečiť ambulantne a v domácich podmienkach alebo ho prijmeme prostredníctvom urgentného príjmu na naše detské lôžkové oddelenie,“ dodal na záver riaditeľ piešťanskej nemocnice.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína