Striebornička, Austedis i Plejády po Prahe mieria do Paríža!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 7. novembra 2023, 22:30

Tanečníčky a tanečníci Základnej umeleckej školy v Piešťanoch opäť zbierali medaily. Dva plné autobusy tanečníkov sa vydali aj so svojimi učiteľkami do Prahy na medzinárodný súťažný festival Best World Dance Group, ktorý sa konal v nedeľu 29. októbra.

Prahe získali tanečné súbory zo Základnej umeleckej školy v Piešťanoch i špeciálne ceny - postupy na účinkovanie v profi programe pre návštevníkov parížskeho Disneylandu. (Autor: archív ZUŠ Piešťany)

Z Piešťan vo veľmi skorých ranných hodinách vyrážali dva autobusy detí z tanečných skupín Austedis, Plejády a Striebornička. Na dlhú cestu do Prahy sa žiaci vydali v sprievode pedagógov Dagmar Kuběnovej, Moniky Ondrášikovej a Miriam Šupenovej, a okrem nich aj silné zastúpenie rodičov. Mnohí už čakali v Prahe, kde prišli vopred po vlastnej osi. Súťaže sa zúčastnilo osemdesiat tanečníkov v kategóriách hobby aj profil folklór, výrazové tance, contemporary, balet, show dance a džezový tanec. Súťaž sa konala v priestoroch historickej Mestskej knihovne, iba na skok od Staromestského námestia. Po náročnej nočnej ceste sa tanečníci pripravovali na vystúpenie, dopoludnia súťažili mladšie deti a popoludní starší.

V kategórii profi súbor získala Striebornička vo všetkých choreografiách plný počet bodov, preto piešťanskému folklórnemu súboru udelili aj Cenu poroty za najlepšiu tanečnú skupinu festivalu.

Avšak aj počas súťaže mladších či starších žiakov boli všetci tanečníci v jednom kole, najskôr pomáhali staršie dievčatá a chlapci s prezliekaním tým menej skúsenejším a počas súťaže starších zasa mladšie deti podporovali v hľadisku svojich skúsenejších kolegov. Okrem rodičov boli v sále mnohí rodinní známi žijúci v Česku, ba dokonca náhodne okoloidúci britskí turisti, ktorí si všimli tanečníkov v krojoch, a keď sa dozvedeli, že si môžu aj oni ako diváci zakúpiť vstupenku a pozerať sa na súťaž, so záujmom a úžasom sledovali výkony tanečníkov.

Medzi jednotlivými blokmi mladších a starších skupín bola 90-minútová prestávka, takže tanečníci sa mohli občerstviť a nadýchať čerstvého vzduchu vonku, kde sa opäť stali objektmi fotografovania. Nečudo, všetci boli oblečení v súťažných kostýmoch, folkloristi prezentovali prekrásne kroje z Piešťan a okolia.

Sólo profi prvé miesto si vytancovala Sofia Sýkorová z Ratnoviec.

Po skončení bloku starších tanečníkov ešte tanečníci zhliadli video pozdrav od detí zo súboru Nice z Izraela, ktoré nemohli prísť na súťaž z dôvodu vojny v ich krajine. Veru, pri videu bolo všetkým smutno, pozorovali totiž krásne a šikovné tanečnice, sledovali zábery z ich plánovaných súťažných choreografií a v závere už iba deti so smutným úsmevom.

Nastal čas vyhlasovania výsledkov. Súbor Austedis získal druhé miesto v kategórii hobby skupiny a zlatú a striebornú medailu mu porotcovia prisúdili v kategórii profi skupiny. Duo Nina Dobrovolná a Denisa Galbavá získali v profi kategórii striebro.

Plejády získali v hobby formáciách jedno prvé a trikrát druhé miesto. Sólo profi prvé miesto si vytancovala Sofia Sýkorová, sólo profi druhé miesto získala Nikola Níznerová a trio hobby prvé miesto patrí Lenke Macháčovej, Veronike Menyhartovej a Lucii Srogoňovej. Sólistku Sofiu Sýkorovú osobne pochválila za tanec na špičkách porotkyňa Ekaterina Radionova, bývalá primabalerína Národného baletu Kyjev a sólistka baletu Magica Laterna v Prahe.

Súbor Striebornička bodoval v hobby formáciách s dvomi druhými miestami, v kategórii profi skupiny získal prvé miesto, profi formácie ocenili porotcovia dvomi prvými miestami. V kategórii profi súbor získala Striebornička vo všetkých choreografiách plný počet bodov, preto piešťanskému folklórnemu súboru udelili aj Cenu poroty za najlepšiu tanečnú skupinu festivalu.

Na záver sa ako špeciálne ceny udeľovali postupy na účinkovanie v profi programe pre návštevníkov parížskeho Disneylandu. Grant získali Striebornička, Plejády i Austedis. Takže teraz ich čaká náročné rozhodnutie – či ísť do Paríža a zúčastniť sa tejto prestížnej prezentácie. Všetko sa odvíja od náročnosti financovania. Kým sa deti radovali a výskali od radosti, učiteľky už v hlave prepočítavali náklady na dopravu, ubytovanie, stravu… Ale musíme byť optimistickí, verme, že sa podarí zorganizovať tento výnimočný a neopakovateľný zážitok aj pre túto generáciu tanečníkov.

Domov sa všetci vrátili pred polnocou, ešte šťastie, že deti mali jesenné prázdniny a učiteľky čerpali náhradné voľno za nadčasy, tak to hádam rýchlo dospali.

Dagmar Kuběnová

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof