Turisti z Piešťan a hasiči z Radošiny obnovili Búrkovú studničku pod Havranom

Členovia TJ Bezovec Piešťany spolu s členmi Dobrovoľného hasičského zboru obce Radošina si vyhrnuli rukávy a vyčistili a zrekonštruovali ďalšiu horskú studničku. Kým v septembri vynovili studničku na Obrázkovej hore, o mesiac nato sa novotou skvela Búrková studnička, ktorá sa nachádza na turistickej trase medzi Havranom a Čertovou Pecou a je súčasťou Náučného chodníka Považský Inovec.

Dobrovoľníci, členovia DHZO Radošina a TJ Bezovec Piešťany, obnovili Búrkovú studničku. (Autor: vd)

O obnove Búrkovej studničky, vedľa ktorej turisti ešte minulý rok vybudovali lesné sedenie, nám porozprával predseda TJ Bezovec Piešťany, Ladislav Bábik: „Súhlas na obnovu studničky sme museli získať od správcu lesov. Až po odsúhlasení sme mohli začať pripravovať a plánovať danú akciu.“ Turisti v spolupráci s radošinskými hasičmi zabezpečili všetko, čo je potrebné pre úspešnú realizáciu obnovy studničky. Do lesa šli vybavení náradím, stavebným materiálom, nechýbal ani kotlík, pitná voda v bandaskách a suroviny na vynikajúcu fazuľovicu. Pretože nielen prácou je človek živý. Vedeli, že obnova studničky nie je hodinová záležitosť. „Celá akcia trvala od siedmej hodiny rannej až do štvrť na sedem večer,“ znel Bábikov výpočet.

Odborným garantom obnovy studničky bol podľa predsedu TJ hydrológ Juraj Benko, ktorý v spolupráci so značkárom Slavomírom Frčkom pripravil návrh riešenia jej obnovy. Pre hladných brigádnikov navaril fantastickú fazuľovicu turista Pavol Komloš. Ruku k dielu priložili členovia TJ Bezovec Piešťany Jozef Horňák, Jozef Prištic, Matej Prištic, Ladislav Bábik, Juraj Benko, Slavomír Frčka, Pavol Komloš, Rudolf Drlička a Marián Juliny.

Ladislav Bábik opísal pracovný postup obnovy Búrkovej studničky takto: „Najprv sme museli rozobrať striešku studničky a odložiť ju nabok (bola dosť ťažká – pozn. red.). Následne sme prehĺbili a vyberali nánosy hliny na dne studničky, pozbierali po okolí kamene, ktoré sa tam nachádzali, a odstránili v okolí zhnité drevo. So súhlasom správcu lesa sme použili suché drevo v okolí, ktoré sme museli povrchovo upraviť, namerať a narezať na požadované rozmery. Z kameňov sme urobili priehradku a zdvihli sme hladinu studne s vyústením vody cez trúbku, ktorú sme si vopred vyrobili. V závere sme studničku obložili nazbieranými kameňmi.“

Ak sa teda vyberiete niekedy do lesa z Havrana smerom k starej ceste, modrá značka vás dovedie miestami už troška zarasteným turistickým chodníčkom k Búrkovej studničke. Obnovili ju chlapi, ktorých vidíte na ústrednej fotografii nášho článku. Za všetkých myšlienku spolupatričnosti vyslovil jeden z dobrovoľných hasičov z Radošiny: „Je to krásne, keď ľudia majú k sebe blízko – aj keď ich delí kopec. Zišli sa tu Piešťanci, ale aj obyvatelia Banky, Radošinci a tuším i niekto z Nitrianskej Blatnice, aby vykonali dobrú vec v prospech nás všetkých. A to je to ľudsky pekné posolstvo tejto brigády.“

Aby bolo spravodajstvo kompletné, fotoreportáž, ale aj trošku oživenia či ochutnávky zažili tiež piešťanské turistky, ktoré si hovoria Bubliny.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof