V spojenej škole sa strukovinovalo, prednášalo aj varilo

Vo všetkých zložkách Spojenej školy Piešťany sa uplynulý týždeň niesol v znamení strukovín. Škola sa zapojila do kampane s názvom Hovorme o jedle a jej prvá časť bola zameraná na hrášok, šošovicu, fazuľu, bôb, cícer, lupinu, hrachor, mungo, podzemnicu olejnú či okrasný popínavý dolichos. Všetky vymenované rastliny zaraďujeme medzi strukoviny.

(Autor: autor/FB Spojená Škola)

V škole na Valovej ulici nielenže na jar strukoviny zasadili a po dozretí zozbierali, ale na prednášku piešťanského výskumníka, záhradkára a kosca Ľubomíra Pastuchu si aj priniesli názorné ukážky bylí s plodmi. Najviac deti zaujal cícer. „Má mnoho odrôd, ako šľachtiteľ Výskumného ústavu rastlinnej výroby som pred dávnymi rokmi vyšľachtil prvú slovenskú odrodu cíceru. Pomenoval som ju Slovák,“ pochválil sa Pastucha.

Počas svojej prezentácie zaradom predstavil nielen rôzne druhy strukovín, medzi ktorými boli známe kultúrne rastliny z čeľade bôbovitých, ale aj napríklad hrachor, lupina či podzemnica olejná. Deti sa čudovali, že aj arašidy sú strukovinou a dozrievajú pod zemou. Pastucha im na jednotlivých slajdoch dokumentoval dôležitosť a význam strukovín pre zdravie človeka, pretože obsahujú množstvo bielkovín, tukov i olejov. Zdôraznil, že by sme ich mali na Slovensku jesť oveľa viac. Tiež vysvetlil deťom, akým spôsobom si naša tráviaca sústava vie so strukovinami poradiť a prezradil aj to, že plyny, ktoré po konzumácii vznikajú, sú pre človeka dôležité. Vedci dokonca zistili, že „púšťanie holubičiek“ je zdraviu prospešné aj pre jeho okolie, vetry chránia ľudí pred infarktom. Deti sa smiali a pritom si podávali rastlinku bôbu, pričom sa ho snažili aj vylúskať zo struku. Úsilie bolo korunované úspechom.

Piešťanský výskumník priniesol do školy tiež vzorky vylúpaných plodov strukovín, školáci si ich so záujmom prezerali. Záver prednášky bol spevavý, všetci si spolu zaspievali známu pieseň Šošovička, hrášok, fazuľka a potom prednášateľovi zatlieskali.

O tejto prednáške sme natočili aj krátke video, úvod patril pedagogičke Zuzane Baierovej, ktorá uviedla, že táto beseda bola prvou z aktivít v rámci uvedenej kampane. Škola, kde sme sa nachádzali, bola vyzdobená nielen kresbami detí, z ktorých mnohé sú už dospelé, a tak navštevujú praktickú školu, ale tiež aranžmánmi z plodov jesene. Ba chystali sa tu už i na Halloween, takže nechýbali tekvičky, lampióny a všakovaké iné dielka, ktoré si školáci vytvorili pod vedením svojich učiteliek či vychovávateliek.

Aj o kúsok ďalej sa hovorilo o strukovinách. „Do kampane Hovorme o jedle na tému strukoviny sme sa zapojili aj s našimi najmenšími. Počas dňa sa škôlkari oboznámili s druhmi strukovín a ich významom pre naše zdravie. Zahrali sa i na holúbky a triedili strukoviny. Vytvorili jesennú mozaiku. Aktivity boli zamerané na rozvoj senzorického, textilného vnímania a jemnej motoriky,“ uviedla na svojom facebookovom profile Spojená škola Piešťany.

A pretože spojená škola má sídlo v hlavnej budove na Žilinskej ceste, i tu sa strukovinovalo. „Aj v škole na Žilinskej si žiaci pomocou prezentácie zopakovali najdôležitejšie informácie o strukovinách. Zahrali si interaktívnu hru na tabuli, pozreli si video, ako rastie hrášok zo semienka až do plodov. Pri ochutnávaní cícerovej nátierky a hummusu si spoločne zaspievali pieseň Šošovička, hrášok, fazuľka. Tohtoročná téma strukoviny sa žiakom natoľko zapáčila, že si uvarili aj výbornú hŕstkovú polievku,“ pochválili svoje aktivity na profile školy ich administrátori. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea