Deň otvorených dverí v Spojenej škole Rakovice bol plný aktivít

  • Školy
  • 28. októbra 2023, 22:30

Brány Spojenej školy Rakovice sa v stredu 18. októbra otvorili pre žiakov základných škôl, rodičov, priateľov školy a všetkých, ktorí mali záujem oboznámiť sa s možnosťami štúdia a zažiť pohodovú atmosféru v tejto škole.

(Autor: Zuzana Bučková)

Počas Dňa otvorených dverí sa uskutočnila súťaž s názvom Mladý záhradkár, kde trojčlenné tímy žiakov 7., 8. a 9. ročníkov z trinástich základných škôl súťažili v disciplínach zameraných na vedomosti aj na zručnosť súťažiacich – poznávanie rastlín, semien a plodov, odhad hmotnosti plodov a semien, určovanie ingrediencií v miešanom šaláte, výsadba nádoby okrasnými rastlinami, vedomostný test, súťaž o najdlhšiu šupku z jablka.

Víťazom súťaže sa stal tím zo ZŠ Brezová Piešťany v zložení Tatiana Bauerová, Eliška Marlengová a Johana Vavrová, na druhej priečke sa umiestnila ZŠ Kátlovce v zastúpení Lukas Rajnic, Hana Suchánková a Leah Jasmine Beach, tretie miesto získal tím zo ZŠ Skalica, ktorý tvorili Alena Hodáňová, Alexandra Juráčková a Bianka Beneková. Všetci žiaci prejavili veľmi dobré vedomosti i zručnosti. Výhercovia boli odmenení vecnými cenami.

Počas celého dňa sa návštevníkom venovali žiaci odboru manažment regionálneho cestovného ruchu, ktorí im ukázali školské triedy, pracoviská odborného výcviku, internát a porozprávali zaujímavosti zo života školy aj z histórie kaštieľa, v ktorom škola sídli. Návštevníci mohli obdivovať jesennú výzdobu, ktorá je každý rok originálna a tvoria ju žiaci odborov viazač – aranžér kvetín a floristika.

V slávnostne vyzdobenej jedálni školy bolo pripravené občerstvenie a výstava úspechov školy. Dominantou jedálne bola kvetinová kompozícia Oslava života, ktorú zhotovili naši tohtoroční víťazi celoslovenskej súťaže v aranžovaní Victoria Regia. Návštevníci si prezreli dielne odborného výcviku, kde si mohli aj sami vyrobiť jednoduché dekorácie z toho, čo nám jesenná príroda ponúka. Neprehliadnuteľné boli ukážky aranžérskych prác – vence, kytice zo suchého materiálu, tiež výstava 20 odrôd dahlií. V kreatívnej dielničke si žiaci mohli zhotoviť náramok zo stužky a zo sušených kvetín. Žiaci odborov záhradnícka výroba a služby a záhradník sa pochválili produktmi dopestovanými na cvičných políčkach a v skleníkoch. Vystavili tekvice, baklažány, papriky, rajčiny a inú zeleninu, tiež kvety a okrasné dreviny s ukážkami rezkovania ihličnanov. Zaujala i ukážka techniky, ktorá uľahčuje prácu v ich odbore.

Pozornosť pútala aj prezentácia predmetu včelárstvo s degustáciou rôznych druhov medu a ukážkou práce s voskom. Kto mal záujem, mohol si vyrobiť figúrku z včelieho vosku. Záujemcov o štúdium určite potešila informácia o podpore Trnavského samosprávneho kraja pre odbor záhradnícka výroba a služby, keď každý žiak získa štipendium 50 eur mesačne, ubytovanie v internáte a dopravu prímestskými autobusmi zdarma. Zábavu aj poučenie sľubovala ukážka animácie v cestovnom ruchu, kde žiaci odboru manažment regionálneho cestovného ruchu pripravili vedomostný kvíz.

Žiaci odboru záhradný dizajn sa prezentovali nielen praktickými ukážkami projektov záhrad, ale pomohli návštevníkom navrhnúť si svoju vlastnú záhradu a vysvetlili, akými zásadami sa pri tom riadiť. Záujem vzbudila aj ukážka tvorby priestorového modelu projektu v projektovacom programe AutoCad. Pre mladých vedcov boli pripravené príklady experimentálnej práce vo výučbe biológie, výskumníci mohli pozorovať rôzne preparáty pod mikroskopom. Kto potreboval viac pohybu, mohol si v telocvični zahrať stolný tenis, hádzať basketbalovou loptou na kôš či vyskúšať rôzne športové náradie v posilňovni.

Aj v tomto roku sme pre návštevníkov Dňa otvorených dverí pripravili pestrý program a už teraz zbierame nové nápady a inšpirácie. Na svoje si prišli tí, ktorí obdivujú krásu prírody a kvetín, aj tí, ktorí sa chceli zabaviť či poučiť.

Zuzana Bučková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia