Na „Dušičky“ sa pripravujú mestskí policajti i správca cintorínov

Obdobie druhej polovice októbra až takmer do polovice novembra sa každoročne prejavuje zvýšenou návštevnosťou cintorínov. Pribúda áut v okolí pietnych miest i ľudí pri hroboch. O čistotu samotných hrobových miest sa postarajú príbuzní zomrelých, o čistotu cintorínov sa musia postarať ich správcovia. O bezpečnosť návštevníkov cintorínov sa podľa zastupujúceho náčelníka piešťanskej mestskej polície Vladislava Jopeka budú tak ako každý rok starať jeho podriadení.

Počas sviatkov budú piešťanské cintoríny otvorené od 6.30 do 21.00 h. (Autor: pror)

Mestská polícia sa podľa Vladislava Jopeka už od najbližšieho víkendu bude zvýšenou hliadkovou činnosťou vo zvýšenej miere zaujímať o pietne miesta, ale aj o ich bezprostredné okolie. Na odstavenie motorových vozidiel návštevníkov policajti odporúčajú využiť parkoviská v okolí cintorínov, nakoľko tie pri cintorínoch celkom určite nebudú kapacitne postačovať. „Je potrebné si uvedomiť i skutočnosť, že od 1. októbra platí takzvaná chodníková novela zákona a na chodníkoch je už zakázané parkovať. Hliadkujúci mestskí policajti nebudú môcť takýto priestupok prehliadať,“ vysvetlil nám zastupujúci náčelník piešťanskej mestskej polície.

A ako dodal, úlohou policajtov bude i hliadkovanie priamo na cintorínoch, aby hlavne svojou prítomnosťou preventívne eliminovali aktivity vreckárov a drobných zlodejov. „Tiež chcem požiadať motoristov, aby ani v zamknutých autách nenechávali na viditeľnom mieste predmety, ktoré by sa mohli stať lákadlom pre zlodejov,“ dodal Jopek.

Na dušičkový pietny deň sa pripravuje i správca cintorínov Služby mesta Piešťany. „Meníme otváraciu dobu predajne kvetov a kancelárie na Bratislavskej ceste. Pre obyvateľov budú k dispozícii naši pracovníci a pracovníčky počas víkendu 28.-29. októbra a, samozrejme, počas sviatku 1. novembra,“ informovala nás Hana Dupkaničová, riaditeľka Služieb mesta Piešťany.

A ako ďalej doplnila, cintoríny budú pokosené, pozametané, na stojanoch pri vode budú pripravené krhly na vodu a metličky s lopatkami. „Zvyšujeme počet veľkokapacitných kontajnerov na odpad a ich vývoz zmluvnou spoločnosťou. V zadnej časti cintorína na Bratislavskej ceste pribudnú pre osvetlenie chodníkov solárne lampy. Pre obyvateľov budeme na tomto cintoríne zapaľovať symbolický oheň v nedeľu 29. októbra o 17.00 h a v stredu 1. novembra v rovnakom čase,“ uviedla riaditeľka.

Zároveň Dupkaničová prosí všetkých návštevníkov cintorínov, aby v tomto období boli hlavne tolerantní a dodržiavali prevádzkové poriadky cintorínov, prípadne sa riadili pokynmi pracovníkov pietnych služieb.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina