V Trnave sa schyľuje k miestnemu referendu o zrušení nariadenia o platenom parkovaní

  • Kraj
  • 19. októbra 2023, 16:32

Petíciu za vyhlásenie miestneho referenda o zrušení terajšej parkovacej politiky v Trnave podpísalo viac ako 25 800 ľudí, z toho 19 220 obyvateľov Trnavy. Informoval o tom predseda petičného výboru Rudolf Krajčovič pri odovzdávaní petičných hárkov do podateľne mestského úradu. Mestské zastupiteľstvo v Trnave musí podľa zákona referendum vyhlásiť, ak petíciu podporí najmenej 30 percent oprávnených voličov, čo je v Trnave približne 15 200 ľudí. Ak petícia bude spĺňať zákonné náležitosti, referendum sa musí konať do 90 dní od jej doručenia mestu.

Zdroj foto: FB Mesto Trnava

Krajčovič pred odovzdaním petičných hárkov povedal, že petícia s takýmto počtom podpisov v žiadnom meste na Slovensku ešte nebola. „Hovorí to niečo o nálade medzi ľuďmi a o situácii v tomto meste,“ poznamenal. Iniciatíva Dajme stop parkovaciemu teroru začala so zberom podpisov pod petíciu v polovici septembra. Najviac ich aktivisti získali počas parlamentných volieb.

Trnavčania budú v prípade vyhlásenia referenda odpovedať až na päť otázok. Hneď prvá otázka sa týka zrušenia všeobecne záväzného nariadenia o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na území mesta Trnava. Toto nariadenie rieši platené parkovanie, rozdeľuje mesto na rôzne zóny s rôznymi sadzbami poplatkov za parkovanie. Pri ďalšej otázke majú Trnavčania odpovedať, či súhlasia s vybudovaním bezplatných záchytných parkovísk s celkovým počtom 1380 parkovacích miest. Ďalšie otázky sa týkajú kyvadlovej dopravy zo záchytných parkovísk do centra mesta a rezidentských zón.

Mestské zastupiteľstvo v Trnave prijalo koncom júna všeobecne záväzné nariadenie o dočasnom parkovaní, ktoré zavádza platené parkovanie so zvýhodnením rezidentov na území celého mesta. Rezidenti, teda ľudia s trvalým pobytom v Trnave, môžu v zónach v okolí svojho bydliska podľa tohto nariadenia parkovať za jedno euro za rok, rovnako aj na parkoviskách s označením B. Všeobecne záväzné nariadenie sa najviac dotklo ľudí, ktorí do Trnavy dochádzajú napríklad do práce, pretože po jeho aplikovaní do praxe už na pozemkoch mesta zadarmo nezaparkujú.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof