Prevádzka zimného štadióna bude stáť mestskú kasu státisíce ročne

Chladenie piešťanského zimného štadióna, ktorého rekonštrukcia stála takmer milión eur, by malo byť hotové už v závere tohto roka. Na spustenie prevádzky „zimáku“ však musia poslanci schváliť v rozpočte mesta pre rok 2024 ďalšie stovky tisíc eur. Štadión má prevádzkovať mestská rozpočtová organizácia Služby mesta Piešťany. Na tento účel zriadi svoje nové stredisko, ktoré sa bude zaoberať prevádzkou a správou mestských športovísk.

Osadením tienenia na západnú stranu objektu sa má odstrániť jeho prehrievanie a znížiť elektrický príkon na chladenie ľadovej plochy. (Autor: FB Mesto Piešťany)

A tak kým sa rekonštrukcia chladenia zimného štadióna uberá do finále rezkým tempom a je veľký predpoklad jej ukončenia už v závere tohto roka, v spôsobe prevádzkovania objektu je ešte stále množstvo nejasností. Podľa zverejneného inzerátu radnice vedúceho pracovníka nového strediska, ktoré bude za prevádzku štadióna zodpovedať, mestský úrad ešte len hľadá. Rozpočet na prevádzku štadióna však budú musieť poslanci vytvoriť už v najbližších týždňoch v pripravovanom mestskom rozpočte pre rok 2024. Ročné náklady na jeho prevádzku odhadla riaditeľka Služieb mesta Piešťany Hana Dupkaničová na sumu 750-tisíc ročne. „Predpokladaná cena za jednu ľadohodinu na zimnom štadióne bude 250 eur,“ informoval nás primátor Peter Jančovič.

Hokejisti z mládežníckeho klubu HK Havrani sa však už nevedia domáceho ľadu dočkať. V súčasnosti dochádzajú za tréningom najmä na zimný štadión do Nového Mesta nad Váhom. Vo svojich vyhláseniach pravidelne zdôrazňujú, že týmto dochádzaním sa tréningy pre rodičov detí neúmerne predražujú, ale podľa zverejneného cenníka hokejovej haly v Novom Meste stojí prenájom jednej hodiny ľadovej plochy 140 eur. To je o 110 eur menej, ako by podľa primátora mala stáť jedna hodina prenájmu ľadovej plochy na štadióne v Piešťanoch.

Fakt je, že 250 eur za hodinu prenájmu ľadovej plochy nemusí byť suma požadovaná aj od mládežníckych hokejistov. Tá sa bude predovšetkým odvíjať od konečnej sumy, ktorou bude z verejných financií mesto dotovať chod zimného štadióna a od schopnosti jeho nového správcu, Služieb mesta Piešťany, zarobiť na komerčných aktivitách.

V minulosti sa napríklad na chode štadióna podieľal aj Slovenský hokejový zväz tým, že piešťanský ľad bol i materským ľadom pre niektoré mládežnícke hokejové reprezentácie a prenájom štadiónu v čase tréningov či turnajových zápasov si hokejová reprezentácia platila.

V úvode budúceho roka, keď sa predpokladá začatie prevádzky zimného štadióna, však už bude v rozbehnutej sezóne zrejme neskoro jednať so Slovenským hokejovým zväzom o prenájme ľadu pre reprezentačné družstvá. A tak cenu jednej ľadovej hodiny pre piešťanských mládežníckych hokejistov môže s najväčšou pravdepodobnosťou dostať na rozumnú úroveň len výška mestskej dotácie na jeho prevádzku. I o tom budú rozhodovať poslanci pri tvorbe rozpočtu pre rok 2024 už v najbližších týždňoch.

Piešťanský zimný štadión je mimo prevádzky od jari minulého roka. Jeho vtedajší nájomca uzavretie zdôvodnil havarijným stavom chladiaceho zariadenia a strechy objektu. Minulý rok v lete dala radnica nájomcovi výpoveď a následne nechala zrekonštruovať zatekajúcu strechu v objeme investície zhruba 200-tisíc eur.

V súčasnosti beží investícia do chladenia v objeme financií takmer milión eur. Štát poskytol na tento účel dotáciu vo výške 477 823 eur, zvyšok doplatilo mesto zo svojho rozpočtu. „Pre náklady, ktoré nám v súvislosti s rekonštrukciou a prevzatím zimného štadióna vznikli, sme museli z našich zámerov vyškrtnúť rekonštrukciu viacerých ulíc a chodníkov v meste. Výška dotácie na chod štadióna z mestského rozpočtu sa bude pohybovať v státisícoch eur ročne,“ dodal primátor Jančovič.

V období, keď mal štadión v prenájme súkromník, mesto na dotáciu do jeho energií vyčleňovalo sumu v priemere 100-tisíc eur ročne a mládežnícki hokejisti mali ľad zadarmo. Ako bude po novom fungovať ekonomika štadióna a mládežníckych hokejistov, zrejme ukážu už prvé mesiace nasledujúceho roka.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea