Pobedimské hody aj s krojovanou omšou

Obec Pobedim sa už roky na svoje hody dôsledne pripravuje. Aj tento rok už od piatka 29. septembra až do nedele 1. októbra čakal domácich i návštevníkov obce pestrý program plný kultúrno-spoločenských aktivít, športu, zábavy, tradícií, ale i duchovného stíšenia. Napokon, veď hoduje sa vždy na výročie vysviacky Kostola sv. Michala Archanjela. Už roky prichádzajú veriaci na slávnostnú svätú omšu vyparádení do krojov.

Hody 2023 v Pobedime (Autor: Eva Pogranová/KK Pobedim/DHZO Pobedim)

Svätú omšu slúžil pobedimský farár Ľuboš Tvrdý spolu s kňazom Jozefom Lednickým, rodákom z Pobedima. Obetné dary niesli členovia Folklórnej skupiny Pobedimčan. Svätú omšu si nenechala ujsť ani Mária Miklovičová, ktorá sa narodila v októbri 1929. O pár dní oslávi 94 rokov. Bola odetá v kroji, ktorý je jej každodenným odevom po celý život. Na konci slávnostnej omše zablahoželala starostka obce Andrea Augustínová vdp. Ľubošovi Tvrdému k meninám. Poďakovala mu za všetko, čo pre farnosť robí. A tiež za to, že vďaka jeho iniciatíve v roku 2015 zaviedol v Pobedime a v Bašovciach (filiálka farnosti Pobedim) tradíciu hodových slávnostných krojovaných svätých omší.

Ak si všimnete spoločnú fotografiu účastníkov slávnosti, nachádza sa na nej len časť krojovaných, pretože mnohí odišli domov, mali malé deti, alebo sa ponáhľali k slávnostnému obedu, ten pripravujú najmä ženy – gazdinky. Preto veľa krojovaných na fotke chýba.

Počas všetkých troch dní sa v obecnej kolkárni v Športovom areáli Jána Mitošinku konali kolkárske zápolenia, na programe bola extraliga, druhá kolkárska liga Západ i dorastenecká liga Západ. Domácim reprezentantom sa vraj proti súperom darilo. V nedeľu sa hrali dva futbalové zápasy. Žiaci z FK 1925 Pobedim proti žiakom z Vrboviec a popoludní muži z FK 1925 Pobedim proti TJ Tatranu Polianka. Domáci vyhrali 1:0. Po zápase sa ťahala tombola, čo bolo asi prvý raz v histórii futbalistov na hody.

Počas hodov národ navštevuje aj Roľnícky dom. O jeho krásu sa postarala Folklórna skupina Pobedimčan. „Upravili sme ho tak, ako sme predpokladali, že asi mohol vyzerať v minulosti. Počas otvorenia sprevádzali návštevníkov sprievodným hovoreným slovom členovia našej folklórnej skupiny Pobedimčan. Vysvetľovali všetko o dome od vzniku až po súčasnosť. Vysvetľovali, na čo exponáty slúžili, ako sa v dome žilo a podobne,“ informovala nás správkyňa Roľníckeho domu a zároveň fotografka Eva Pogranová.

V Roľníckom dome ľudia mohli obdivovať rôzne predmety, nástroje, náradie, náčinie, ktoré bežne používali naši predkovia. V expozícii „v maštali“ mali svoje diela vystavené žiaci miestnej základnej školy i škôlky. Ako sa najmenší obyvatelia i ich starí rodičia z Pobedima zapojili do prezentácie obce i školy, je popísané v článku, ktorý nasleduje za týmto materiálom. Pripravili výstavy, zažili divadielko a cez otvorenú bránu ZŠ s MŠ Jána Holého prešli počas hodov stovky zvedavcov.

Všetky hasičské autá, techniku a ešte aj všeličo zo svojho zaujímavého hasičského života predostreli verejnosti členovia DHZ a DHZO Pobedim. Vraj zachránili aj morskú vílu.

Kto sa chcel povoziť na rôznych kolotočoch a užiť si atrakcie, mal možnosť. Aj cukrová vata či pukance šli na dračku. Mladí i duchom mladí sa mohli zabaviť v Pivárni u Hasiča, kde v piatok šantili Gipsy Pobedim a v sobotu tu mali aj posedenie pri harmonike aj s občerstvením. No a na štadióne to futbalisti v piatok roztočili pre deti detskou diskotékou i opekačkou a dospelí v sobotu navečer v disko štýle 80. a 90. rokov.

Aby sme nezabudli, kto sa zaujímal o dielo biskupa Jozefa Ferenca, dozvedel sa o ňom z výstavných exponátov počas nedele v Kostole sv. Michala Archanjela. Kurátorkou výstavy bola Mária Mizeráková ml.

Hody v Pobedime boli bohaté nielen na program, ale aj na zážitky. Podieľali sa na nich mnohí, vymenujeme tých najdôležitejších. Tri dni plné radosti z krásnej jesene a oslavy darov prírody i ducha pripravili Obec Pobedim, Farnosť Pobedim, ZŠ s MŠ Jána Hollého, Piváreň u Hasiča, DHZ a DHZO Pobedim, FK 1925 Pobedim, KK Pobedim, FSk Pobedimčan.

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia