Najviac podceňované náradie? Gola sada je nevyhnutnosťou

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 13. októbra 2023, 16:04

Či ste domáci kutil alebo profesionálny mechanik, všetci sa stretávame so situáciami, kedy musíme niečo opraviť, rozobrať alebo poskladať. V takom prípade je vhodné mať po ruke univerzálneho pomocníka – gola sadu.

Gola sada a jej súčasti

Muži označujú za svojho najlepšieho priateľa množstvo vecí. Ak sa však na to pozrieme z praktického hľadiska, gola sady tak pomenovať zrejme môžeme. Aj keď toto náradie disponuje pomerne zložitým názvom, v skutočnosti ide o praktickú sadu dielenského náradia a rôznych nadstavcov, ktoré využijete pri mnohých úkonoch.

Za jej základ môžeme určiť račňu. Ide o špeciálne upravený kľúč, ktorý poslúži na skrutkovanie spojov v stiesnenejších podmienkach či povoľovanie a uťahovanie matíc. Jej plusom je široká praktickosť vďaka zaberaniu len jedným smerom. Takto eliminujete nepríjemné pretáčanie do opačnej strany.

V profesionálnejších prevedeniach gola sád by nemali chýbať napríklad ani adaptéry na prevod veľkosti hlavice, základom sú ale nadstavce a bity.

Základné typy gola sád a ich využitie

Stretnúť sa môžete s viacerými veľkosťami, klasická gola sada je však vo veľkosti 1/4″, 3/8″ (malé), 1/2″ (bežné) alebo 3/4″ (veľké).

Malé sady sú vhodné pre ľahšie domáce práce, obľúbené sú pri údržbe bicyklov. 3/8 prevedenie má veľmi univerzálne využitie. Najčastejšie sa však využíva bežná gola, ktorá nesmie chýbať v žiadnej profi či domácej dielni alebo autoservise. Pri väčších strojoch alebo nákladných autách sa používa veľká gola. Menej tradičná je 1″ gola sada pre nadmerné stroje.

Využitie gola sád je široké, no určite vám pomôže pri servise a údržbe auta, montáži nábytku či údržbe a oprave domácich spotrebičov.

Pri výbere tohto náradia zvážte praktickosť balenia, pohodlnosť uchopenia račne do ruky, kombinovateľnosť či krútiaci moment. V dnešnej dobe si ich môžete zadovážiť už aj v rôznych pútavých dizajnových prevedeniach.

Zdroj foto: DmyTo / Shutterstock.com

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika