Piešťanskí gymnazisti na návšteve v Estónsku

  • Školy
  • 12. októbra 2023, 21:50

Vďaka programu Erasmus+ mali študenti Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch úžasnú príležitosť vidieť krásy Estónska, prebádať hlavné mesto Tallinn, navštíviť ich partnerskú školu Ülenurme gümnaasium v meste Tartu a spoznať jej úžasných študentov, ktorí sa neskôr stali ich priateľmi.

Piešťanskí gymnazisti v tallinnskom prístave. (Autor: archív gymnázií)

Prvý deň v Tartu sme išli na krásnu prechádzku v močiarnej prírodnej rezervácii Selli-Sallaotsa Metsarada. Práve tu sme mali možnosť prvýkrát stretnúť študentov z Ülenurme, ktorí sa podujali sprevádzať nás počas nášho pobytu. Lesnatá časť rezervácie porastom pripomínala Slovensko a močaristá ohromila svojou rozlohou.

Druhý deň bol venovaný vede. Navštívili sme AHHAA – Science Museum, kde sme si vyskúšali zábavné vynálezy ako jazdu na bicykli na lane, triky s vodou či elektrickým prúdom, silu prírodných živlov a mnoho iného. Bolo to veľmi zábavné a mnohí z nás by sa tam raz určite radi vrátili.

Na tretí deň sme navštívili našich nových estónskych priateľov priamo v škole, kde sme prostredníctvom prezentácií predstavili Slovensko žiakom 4., 5. a 6. ročníka. Na odľahčenie sme im zahrali rozprávku Snehulienka a sedem trpaslíkov s replikami hlavných postáv v estónčine. Vystúpenie vylúdilo úsmevy na tvárach detí aj dospelých a myslíme si, že nás ich nadšený aplauz zahrial pri srdciach.

Náš štvrtý deň v Estónsku bol pravdepodobne najemotívnejší, pretože sme strávili deň súťažením v tímových športových aktivitách organizovaných pre všetkých žiakov Ülenurme gümnaasium pri príležitosti osláv Olympijského dňa. Naša trieda súťažila proti ôsmim tímom domácich študentov v ôsmich disciplínach: beh, skok do diaľky, veslovanie, tandemové lyžovanie, pokutové kopy vo futbale, hod so závažím, rýchle prihrávky v basketbale a preťahovanie lanom. Spoločne sme vytvorili úžasného tímového ducha, ktorý nám pomohol úspešne zdolať všetky disciplíny a nielen to! Ako trieda sme do každej disciplíny vložili maximálne úsilie a energiu a s obrovskou podporou skandujúcich spolužiakov a nášho úžasného telocvikára Daniela Domonkoša, ktorý nás promptne a fundovane zasvätil aj do niektorých pre nás dovtedy neznámych disciplín, sa nám podarilo obsadiť prvé miesto.

Keďže všetko krásne sa raz musí skončiť, na piaty deň sme sa rozlúčili s našimi estónskymi priateľmi príjemným oddychovým stretnutím v parku pri disk golfe a vrátili sa domov plní nezabudnuteľných spomienok.

Nina Mrázová/Daniela Studená

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia