Využitie autokempingu Lodenica na verejnoprospešný účel poslanci odsúhlasili

Na minulotýždňovom zasadnutí piešťanského mestského zastupiteľstva poslanci svojím hlasovaním potvrdili záujem mesta autokemping Lodenica po jeho nadobudnutí využiť na verejnoprospešný účel tak, ako ho definuje zákon. Uznesenie o odkúpení autokempingu podľa znaleckého posudku za desať percent ceny, sumu 230-tisíc eur, od ministerstva vnútra poslanci schválili ešte v úvode leta.

Areál Lodenice je v schátranom a zanedbanom stave a len jeho prvopočiatočná údržba by vyšla mesto na takmer 50-tisíc eur. (Autor: pror)

Na septembrové zastupiteľstvo cez legislatívny proces samosprávy mieril návrh poslancov Michala Fialu a Marcely Sedlákovej, o ktorom sme už informovali. Táto dvojica takmer do detailu rozpracovala, čo všetko by podľa nich malo tvoriť verejný záujem využitia autokempingu po jeho nadobudnutí mestom. Text ich návrhu však uvádzal aj podivné a zrejme i nezákonné prevody verejného majetku z nejakej neziskovky, ktorú by mesto na tento účel muselo vytvoriť, na rozpočtovú organizáciu mesta a následne na mestom účelovo vytvorenú eseročku.

V texte svojho pôvodného návrhu, ktorý sa na poslancami prijaté uznesenie, našťastie, nezmenil, Fiala a Sedláková uvádzali: „Mesto Piešťany, resp. správca Služby mesta Piešťany, do dvoch rokov odo dňa nadobudnutia vlastníckeho práva a do piatich rokov povinnosti dodržať dohodnutý účel sprevádzkuje areál kempingu pre účel parkoviska pre karavany, umožní realizovať kultúrne, vzdelávacie, charitatívne a športové aktivity a podujatia, sociálne zariadenia (toalety…) pre verejnosť, lesopark.“

Podľa ich návrhu sa malo mesto ďalej zaviazať, že po kúpe areálu vybuduje múzeum campingu a caravaningu, náučný chodník o ochrane prírody a v blízkej budúcnosti v areáli vybuduje sezónne kúpalisko, požičovňu športových potrieb, úložisko člnov a paddleboardov, ale tiež dobuduje cyklotrasy – prepojenia Kolokruhu či zabezpečí poskytovanie sezónneho ubytovania v chatkách pre mládež počas sústredení a táborov.

Na nezmyselnosť týchto návrhov sme i my upozornili v našich predchádzajúcich článkoch a k rovnakému záveru zrejme dospeli i mestské komisie a následne mestská rada. Uznesenie poslancov, ktoré na zastupiteľstve minulý týždeň prijali, tak znie omnoho reálnejšie a bez záväzku podivných prevodov majetku či výstavby objektov, na ktoré by už pri zostavovaní rozpočtu pre rok 2024 museli poslanci vyčleniť finančné prostriedky.

Poslanci schválili len veľmi všeobecné uznesenie, že Mesto Piešťany areál Lodenice po nadobudnutí využije pre všeobecne prospešné služby, ktoré budú poskytované správcom, Službami mesta Piešťany. Budú nimi rozvoj telesnej kultúry, tvorba a ochrana životného prostredia a ochrana zdravia obyvateľstva, služby na podporu regionálneho rozvoja a zamestnanosti.

I napriek tomu to bude nepopierateľný tlak na financie mesta, nakoľko účel, na ktorý Lodenicu získa, bude musieť zrealizovať do dvoch rokov od nadobudnutia majetku a udržať účel jeho využitia minimálne po dobu piatich rokov. A to bez možnosti tvoriť zisk pre mestskú pokladňu. K týmto skutočnostiam sa vyjadrila i časť poslancov.

„Ani predkladateľom návrhu nie je jasné, aké nároky to bude mať na mestský rozpočet, keďže to v tom materiáli uvedené nie je. Chodia nám na zastupiteľstvo ľudia kritizovať stav mesta či nerealizáciu parkovacieho domu. Jedna vec je fantazírovať, druhá reálne žiť,“ povedala na margo schváleného materiálu Iveta Babičová. Pripojil sa i Andrej Klapica, ktorý podľa jeho vyjadrenia dúfa, že sa pred samotnou kúpou bude o tom ešte diskutovať: „Takúto veľkú lokalitu získať za navrhovanú sumu na odkúpenie je veľmi lákavé. Potom, keď som si pozrel len náklady na údržbu areálu na odhadovanú sumu takmer 50-tisíc ročne, zdá sa mi to byť luxus.“

Na to reagoval primátor Peter Jančovič, že presne to je i cieľ a postoj vedenia radnice nemať „veľké oči“ predtým, k čomu sa v súvislosti s Lodenicou mesto pri realizácii kúpy zaviaže.

Na záver len doplníme slová viacnásobného piešťanského primátora a v súčasnosti mestského poslanca Rema Cicutta, ktorý v rámci diskusie objasnil, že už za čias jeho vedenia mesta pred parlamentnými voľbami tu aktivity zo strany štátu o predaji Lodenice boli, no po voľbách sa zámer predaja vždy rozplynul dostratena.

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea