Púť seniorov a chorých k Sedembolestnej Panne Márii v Šaštíne

  • Kultúra a spoločnosť
  • 5. októbra 2023, 22:05

Slovenskí biskupi pozvali mariánskych ctiteľov na Národnú púť k Sedembolestnej Panne Márii, Patrónke Slovenska, v dňoch 14.-16. septembra. Veriaci z Boroviec, Krakovian, Trebatíc, Veľkého Orvišťa a Piešťan sa jej tiež zúčastnili. Rozhodli sa pre Púť seniorov a chorých a v sobotu sa vydali do Šaštína.

(Autor: Kamila Meyer)

Cesta autobusom im príjemne ubiehala, pomodlili sa slávnostný ruženec, zaspievali pútnické piesne a onedlho bezpečne zastali pred bazilikou. V národnej svätyni sa pridali k ostatným početným účastníkom a spolu vytvorili nádherné spoločenstvo pri modlitbe posvätného ruženca a speve mariánskych piesní.

„Tie šaštínske zvony…“ znel chrámom oduševnený spev ľudu na začiatku svätej omše, dôstojnej oslavy Patrónky Slovenska. Mons. Daniel Ižold, generálny vikár, v kázni povzbudil seniorov, aby nemali obavy z ničoty, pretože to je priestor, ktorý Otec nebeský rád napĺňa milosťami. Takto posilnení môžu vydávať svedectvo Božieho milosrdenstva pre svoje deti a vnúčatá. Slzy dojatia bolo vidno v očiach prítomných, keď znela na záver omše chrámová hymna Bože, čos´ ráčil slovenskému ľudu… Pútnici neodchádzali, akoby sa nechceli vzdialiť od svojej Matičky, a spontánne ďalej spievali: „Ó, Mária, bolestivá, naša ochrana…“

Nielen seniorom, ale aj chorým, patrila v sobotu mariánska svätyňa. Dojemné boli stretnutia s mladými, ktorí s dôverou hovorili, že ich čaká obdobie náročnej liečby. Dostali úprimné povzbudenie od starších, želanie skorého uzdravenia a prísľub modlitieb. Slávnostnú atmosféru dotvárali prítomné deti, veselé a šťastné, nositelia nádeje.

Jednoduchý a krásny, majestátne sa týčiaci nad Záhorím – taký je Miléniový kríž. Čo všetko nesie na svojich ramenách, čo všetko ponúka zastavenie pri ňom? Úchvatný výhľad na Myjavskú pahorkatinu a Malé Karpaty, pokoj, príležitosť na zamyslenie a čas na modlitbu.

Aj pútnici z okolia Piešťan sa na spiatočnej ceste domov zastavili na tomto mimoriadnom mieste, pri kríži, ktorý bol postavený v roku 2000 na slávu Ježiša Krista. Jeho rozmery sú pozoruhodné – s výškou 27 metrov a rozpätím ramien deväť metrov ide o najväčší kríž na Slovensku. V pekne upravenom okolí monumentu sa pútnici pomodlili ruženec k Božiemu milosrdenstvu a pookriali pohľadom na slnkom zaliate okolie.

Návrat domov bol radostný, najmladší účastníci Slávka, Maxík, Maťko a Gabko rozveseľovali autobus nadšeným pozorovaním cesty. Tešili sa z každej pozoruhodnosti, videli Smrdácku obriu lavičku, Bradlo, Košariská, zážitkov mali neúrekom. Všetci pútnici si pri rozlúčke zhodne povedali vďaka za tento šťastný deň. Kamila Meyer

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof