Má váš domáci miláčik alergiu? Takto si poradíte

  • Inzercia
  • 5. októbra 2023, 18:16

Aj keď to zvyčajne nie je život ohrozujúce, alergie naším psíkom spôsobujú nepohodlie. Veľa symptómov je spojených s dermatologickými problémami, ale niektoré môžu viesť aj k chronickým respiračným alebo tráviacim problémom, ak sa dlhodobo neliečia. Niekedy majiteľ privedie svojho psa k veterinárovi s podozrením na vážny zdravotný stav a nakoniec zistí, že jeho psí spoločník má alergiu.

(Autor: freepik.com)

Príznaky alergie u psov

Tu sú niektoré príznaky alergie, ktoré sa bežne vyskytujú u psov:

  •  Nadmerné lízanie
  •  Kompulzívne škrabanie
  •  Pravidelné žuvanie rovnakých alebo rôznych častí tela alebo oblastí
  •  Pravidelné trenie tela alebo častí tela o zem, steny, nábytok
  •  Časté kýchanie a/alebo sipot
  •  Podráždenie kože/vypadnutie srsti

Väčšina alergií sa u psov vyvinie v 2. roku života. V prvom roku bude pes vystavený mnohým typom alergénov predovšetkým prostredníctvom kontaktu s pokožkou a v strave. Problémom môžu zabrániť hypoalergénne psie granule, ktoré predchádzajú práve týmto ťažkostiam. Majú originálne zloženie, sú ľahko stráviteľné a podporujú imunitu vášho psa.

Veľký počet alergií môže byť spôsobený jedlom a inhalačnými látkami (veci, ktoré dýchajú a sú vo vzduchu). V druhom roku života bude imunitný systém psa nadmerne reagovať na antigén, ktorý spôsobí uvoľnenie imunitných buniek, ktoré uvoľňujú zápalové látky (ako je histamín), ktoré vedú k príznakom svrbenia.

Psy zvyčajne netrpia jedinou alergiou, ale namiesto toho majú psy s citlivosťou na alergény množstvo problémov. Musíte pochopiť, že alergie u psov sú spôsobené komplexným súborom problémov, ktoré majú tendenciu sa meniť, keď sa mení prostredie psa. Ak máte alergie aj vy, zistite si, aké je ideálne umiestnenie postele v spálni. Usporiadanie nábytku v domácnosti má totiž významný vplyv na to, ako ľudia spia a koľko alergénov sa k nim v spánku dostáva.

Včasná diagnostika nadovšetko

Keďže príznaky alergií môžu mať niekoľko možných príčin, odporúčame vám ihneď sa objednať k veterinárovi, ak spozorujete, že váš pes vykazuje niektorý z vyššie uvedených príznakov. Včasná diagnostika a liečba alergií u psov nielenže zvyšuje pravdepodobnosť, že liečba vášho psa bude úspešná, ale môže byť aj menej nákladná ako oddialenie liečby.

Čím dlhšie budete čakať, tým viac váš pes trpí a sekundárne infekcie môžu byť závažnejšie. Aj v tomto prípade platí, že prevencia je lepšia ako riešenie už existujúceho problému. Preto zvážte kúpu granúl pre gravidné feny. Tie dokážu ochrániť nielen samičky, ale aj ich šteniatka a výrazne znižujú pravdepodobnosť rozvinutia alergie po narodení. Vyvážená strava zložená z bezpečných ingrediencií je tou správnou cestou k celkovému zdraviu vašich psov.

Testovanie alergie u psa

Prvým krokom k určeniu príčiny symptómov vášho psa je dôkladné vyšetrenie veterinárnym lekárom. Okrem hľadania vonkajších kožných parazitov, ako sú blchy a roztoče, bude váš veterinár chcieť urobiť nejakú diagnostiku, ktorá mu pomôže určiť, aké typy infekcií môžu byť prítomné. Po diagnostikovaní a liečbe vonkajších parazitov a infekcií môže váš veterinár chcieť prediskutovať testovanie alergie. Pripravte si informácie o strave vášho psa, pretože existuje veľa vecí, ktoré je potrebné otestovať pri určovaní toho, čo môže spôsobiť alergie vášho psa. Psie alergény spadajú do nasledujúcich skupín:

  •  Alergia na potraviny – najčastejšie ide o bielkoviny
  •  Kontaktná alergia – vrátane mnohých tráv a rastlín, roztočov a plesní
  •  Alergia na blchy – mnoho psov je vysoko alergických na blšie uhryznutie
  •  Inhalačná alergia – alergény, ktoré sú inhalované

Kontaktné alergie, ako sú alergie na blchy, potraviny a prach/peľ, sú zďaleka najčastejšou príčinou alergií u psov. Tieto alergény môžu spôsobiť alergickú reakciu v tele, čo spôsobuje vážne podráždenie. Výsledkom je, že sa pes poškriabe do tej miery, že môže dôjsť ku kožným infekciám a poraneniam.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof