Talentovaná športovkyňa s výnimočnými úspechmi na MS i ME

  • Kanoistika / Šport
  • 4. októbra 2023, 07:44

Keď sa snúbi športový talent s vynikajúcimi študijnými výsledkami, postupne prichádzajú úspechy aj na medzinárodnej scéne. V starovekom Grécku by predstavovala vzor kalokagatie. Piešťanská gymnazistka, slovenská reprezentantka, kajakárka Romana Švecová zo 4. A.

Pod taktovkou skúseného trénera Mária Klieštenca dosiahla Romana Švecová v aktuálnej sezóne mimoriadne úspechy. Na majstrovstvách sveta juniorov a pretekárov do 23 rokov v Taliansku získala v K1 na 5000 m striebornú medailu. (Autor: archív Romany Švecovej)

Po náročných trojfázových tréningoch pod taktovkou skúseného trénera Mária Klieštenca dosiahla Romana Švecová v aktuálnej sezóne mimoriadne úspechy. Presadila sa na majstrovstvách Európy aj majstrovstvách sveta.

Na MS juniorov a pretekárov do 23 rokov v rýchlostnej kanoistike v talianskom Auronze sa postarala o najlepší výkon celej slovenskej reprezentácie. Svojou excelentnou jazdou na 5000-metrovej trati v K1 (single kajak) získala pódiové umiestnenie v podobe striebra a titul vicemajsterky sveta junioriek. Konkurencia bola silná, veď na hromadnom štarte bez rozjázd štartovali kajakárky zo 40 krajín sveta. Podľa nových pravidiel ide o preteky s prenáškami (päťkrát prenášala kajak po súši), ktoré športovci nazývajú aj „pretekmi mŕtvol“.

Netreba zabudnúť ani na úspech z ME, ktoré sa konali v Portugalsku. Romana síce neovládla medailový rebríček, ale v pretekoch K1 na 1000-metrovej trati jej naozaj chýbali len sekundy. Aj na zemiakovú medailu môže byť právom hrdá.

Počas letných prázdnin absolvovala i Majstrovstvá sveta v maratóne 2023 v Dánsku. Na trati dlhej 19 kilometrov štartovali všetky kategórie naraz, v kategórii K1 sa umiestnila na piatej priečke.

Maturantke Romane gratulujeme k dosiahnutým úspechom! Robí skvelé meno gymnáziu, mestu i Slovensku. Ešte o nej budeme počuť…

Stanislava Šimová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Roland, zajtra Viktória