Útulkáčsky sklad na krmivo zíva prázdnotou

Piešťanský útulok praská vo švíkoch. V starostlivosti má desiatky psov a mačiek – tie už dokonca z kapacitných dôvodov nemôže prijímať. Čo však rozhodne vo švíkoch nepraská, ba práve naopak, je sklad s krmivom. Útulku zostáva posledných pár balení granúl.

Na chudobný sklad ako prví zareagovali Nicol a Filip, ktorí doniesli granuly pre psy. (Autor: FB Viac úsmevov:) )

„Náš sklad pomaly zíva prázdnotou. Niektoré zdroje, čo sme mali na krmivo, už vyschli, tak hľadáme nové sponzorské kontakty. Je to bieda všade, ale krmivo potrebujeme, to nás momentálne najviac poteší. S týmto vydržíme tak týždeň,“ uviedli minulý týždeň ošetrovatelia opustených, mnohokrát týraných zvierat s fotografiou takmer prázdneho skladového priestoru.

Ak by ste chceli pomôcť aj ďalšími materiálnymi vecami, zíde sa Fixinela, Pulirapid, Jar, tekuté mydlo, pracie kapsuly, taktiež cestoviny, ryža, papierové utierky, vatové tyčinky, malé lopatky a metličky či 120-litrové plastové vrecia na odpad. Priniesť môžete i sacie podložky, sensitive krmivo, posteľnú bielizeň a neskôr v zime deky a koberce. Matrace, periny a vankúše nenoste! Vždy pomôžu i odčervovadlá a odblšovadlá.

Nedávno sme informovali aj o úspechu kastračného programu útulku, ktorý získal vďaka súťaži v piešťanskom hypermarkete 1300 eur. Kastračný program mačiek je už spustený, chlpáče môžete prihlasovať. „Žiadame obyvateľov, aby nám nahlasovali výskyt väčšieho množstva mačiek, ktoré budú postupne odchytené, kastrované, zavakcinované na besnotu a vypustené do svojho prirodzeného prostredia, aby naďalej plnili asanačnú úlohu na sídliskách. Počet mačiek na kastráciu je obmedzený sumou dotácie,“ uvádza útulok.

Napriek tomu, že názory ľudí sú rôzne, treba si uvedomiť, že túlavá mačka sa rozmnožuje nekontrolovane a za rok môže až trikrát porodiť, pričom sa jej môže narodiť dokopy 15 mačiat. A tie sú už o necelý rok schopné mať ďalšie potomstvo. Mačky sa však živia množstvom hlodavcov v okolitej prírode a často aj pri kontajneroch. Preto je prítomnosť mačiek na sídliskách vhodná, no ich počty je potrebné regulovať systematickou kastráciou.

„Od obyvateľov mesta čakáme tiež podporu. Stačí, ak už vykastrované mačky vo vašom okolí budete chrániť, zabránite ich prenasledovaniu a nebudete ich nerozumne prikrmovať. Mačka je teritoriálne zviera a len čo jednu odstránite, jej miesto zaujme druhá nevykastrovaná a kolotoč s premnožením sa začne znova,“ pripomínajú v útulku.

Vykastrované mačky sa od ostatných túlavých mačiek odlišujú tým, že veterinár im v rámci kastrácie odstrihne rožtek ucha v tvare písmena V. Takéto mačky sú pokojnejšie, netúlajú sa, nemajú hlasné sexuálne prejavy, no aj naďalej chytajú myši. Mnohé z nich skončili na ulici len pre nezodpovednosť ľudí, preto potrebujú pomoc.

Útulok môžete kontaktovať na čísle 0904/170 913 alebo e-mailom utulok@utulok-piestany.sk.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda