Okresný súd Piešťany 1. júna zanikol a splynul s trnavským

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 27. septembra 2023, 22:30

Od začiatku júna tohto roka došlo na Slovensku k významným zmenám v dôsledku jednej z najväčších reforiem v oblasti súdnictva za posledné roky. Piešťanský okresný súd bol od 1. júna 2023 zrušený a stalo sa z neho pracovisko Okresného súdu Trnava.

(Autor: am)

O tom, ako tieto zmeny ovplyvnia obyvateľov nášho mesta a okresu, sa hovorkyňa piešťanskej radnice Veronika Bardíková porozprávala s JUDr. Igorom Malým, predsedom Okresného súdu v Trnave.

Zmenila sa takzvaná súdna mapa. Čo presne to znamená?

Asi tá najdôležitejšia zmena, ku ktorej došlo, je, že doteraz Okresný súd Trnava ani bývalý Okresný súd Piešťany nemali špecializáciu – tento stav bol pre dotknuté súdy vyhovujúci, nakoľko sa pojednávalo rýchlo a dovolím si povedať, že dobre. Po novom je zo zákona stanovené, že každý sudca musí mať svoju špecializáciu, teda môže mu byť prideľovaná agenda iba v jednej oblasti, napríklad v civilnej, rodinnoprávnej alebo trestnej. Obchodná agenda vo väčšine vždy patrila pod trnavský okresný súd, to ostáva nezmenené.

Ako tieto zmeny ovplyvnia obyvateľov? Vybavia Piešťanci na pracovisku v Piešťanoch čo doteraz?

V agende, ktorá sudcom pripadla pred 1. júnom 2023, bude každý z nich naďalej pokračovať. Avšak novo napadnuté veci, a s tým súvisiace pojednávania, sa už budú prerozdeľovať podľa ich špecifikácie. Neštandardná situácia vznikla napríklad na trestnom úseku – na túto oblasť je špecializovaných deväť sudcov, z toho dvaja sedia v Piešťanoch a siedmi v Trnave. Ak teda niekto obžalovaný z Piešťan, ktorý mal doposiaľ pojednávania aj v iných trestných veciach (recidivista), chodil doteraz na súd do Piešťan, nemusí to znamenať, že pôjde znova do Piešťan, nakoľko náhodný výber prostredníctvom počítača môže tomuto obžalovanému po novom prideliť sudcu buď z Trnavy, alebo z Piešťan. To isté platí aj v oblasti sporov civilného a rodinného práva.

V tejto súvislosti preto žiadam občanov, aby si na predvolaní vždy pozorne všimli miesto pojednávania, ktoré je na pozvánke uvedené – buď Okresný súd Trnava v Trnave, alebo pracovisko v Piešťanoch, nakoľko sa už vyskytli prípady, že občania cestovali do Trnavy a tam zistili, že sa mali dostaviť na pracovisko v Piešťanoch.

Sú niektoré druhy agendy, ktoré sa už v Piešťanoch riešiť nebudú?

Vzhľadom na aktuálnu personálnu situáciu je pre občanov z Piešťan a okolia „bolestivé“ vybavovanie rodinno-právnej agendy (rozvody, výživné a pod.), nakoľko na jej vybavovanie je určených sedem sudcov, ktorí všetci pôsobia v Trnave. To znamená, že aj už začaté pojednávania budú v drvivej väčšine nateraz pokračovať krajskom meste. Tento stav sa však môže zmeniť, nakoľko očakávam, že v horizonte jedného roka by sa s príchodom nových sudcov mohlo opäť navrátiť riešenie časti rodinnoprávnej agendy aj do Piešťan.

Budú súdy efektívnejšie? Prídu rozhodnutia rýchlejšie?

Konania by sa mali zrýchliť, zefektívniť, skvalitniť – chvíľku však potrvá, kým nabehneme na nový systém. 

zdroj: piestany.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda