Uplynulo 50 rokov od postupu PFK do prvej dorasteneckej ligy

  • Kultúra a spoločnosť / Šport / Futbal
  • 26. septembra 2023, 08:50

Na futbalovom štadióne PFK Piešťany sa v piatok 29. septembra o 16.00 h stretnú hráči a realizačný tím najúspešnejšej piešťanskej dorasteneckej futbalovej generácie. Účasť prisľúbili všetci žijúci hráči a členovia realizačného tímu, ktorí postup vybojovali, a tiež tí, ktorí hrali prvé ročníky prvej dorasteneckej ligy.

Úspešný tím dorastencov PFK Piešťany sa stretne po 50 rokoch od historického postupu do prvej dorasteneckej ligy. (Autor: archív autora)

Zverenci trénera Zoltána Doboša vtedy vyhrali súťaž s päťbodovým náskokom pred Senicou, keď z 26 majstrovských zápasov boli v 17 úspešní, v piatich remizovali a iba v štyroch odišli z ihriska porazení. O ich suverenite svedčí aj vysoko aktívne skóre 56:13.

O postup medzi dorasteneckú elitu sa pred piatimi desaťročiami pričinili: J. Repík, D. Tonkovič, tréner Z. Doboš, P. Chebeň, J. Moravčík, J. Orviský, M. Hrdina, lekár tímu I. Mendl, R. Summer, D. Makovič, J. Hrdina, M. Komadel 1, D. Tonkovič, vedúci mužstva E. Tonkovič, M. Kulík, M. Lehuta, L. Markech, J. Veselý, V. Komadel, M. Komadel 2. Na snímke chýbajú: Š. Dedák, V. Jasič, P. Ondrejka, asistent trénera M. Nádaský, masér D. Slamka a „gazda“ Š. Jurica.

V západnej skupine prvej dorasteneckej ligy mali Piešťanci za súperov aj rovesníkov z Interu Bratislava, Spartaka Trnava, Jednoty Trenčín, Slovana Bratislava či Petržalky. V úvodnom ročníku skončili v skupine spomedzi 14 družstiev na deviatom mieste. V prvých dvoch rokoch boli trénermi prvoligových kolektívov PFK J. Ferkodič, A. Kubík a vedúcim mužstva K. Ondruš.

Hoci sa o sedmičke hovorí ako o šťastnom čísle, pre Piešťancov to neplatilo, pretože práve siedmy rok bol pre nich posledným prvoligovým. Skončili v ňom na predposlednom 11. mieste a zo súťaže vypadli. Hoci sa ich nasledovníci snažili o návrat, odvtedy sa v Piešťanoch najvyššia dorastenecká súťaž vo futbale nehrala.

Z vtedajšej generácie to najďalej dotiahli J. Repík, J. Veselý, J. Moravčík a D. Tonkovič, ktorí hrali federálnu ligu vo viacerých kluboch. Repík bol aj kapitánom dorasteneckej reprezentácie ČSSR, za ktorú odohral 33 zápasov, a tiež dlhoročnou oporou Lokomotívy Košice. Veselý má na svojom konte 27 zápasov za „dvadsaťjednotku“ ČSSR, hral tiež dlhé roky federálnu ligu v Banskej Bystrici a Dunajskej Strede. Moravčík bol dlhoročnou oporou prvoligových Vítkovíc a Trenčína. Tonkovič hral federálnu ligu za Žilinu. Srb Vladan Jasič hral desať rokov federálnu ligu v Juhoslávii, pôsobil v USA pri štarte Major Soccer ligy a hráčsku kariéru zavŕšil vo Švédsku. Najvyššiu slovenskú národnú ligu si zahrali J. Hlaváč, D. Tonkovič a P. Majerník. M. Hrdina sa ďalej venoval najmä sálovému futbalu – bol hráčom VUSST Piešťany, ktorý si v roku 1984 vybojoval titul majstra Slovenska a vicemajstra Československa.

Stretnutie sa na ihrisku PFK začína 29. septembra o 16. hodine. Po 50 rokoch máte možnosť znovu vidieť reprezentantov Piešťan, ktorých zápasy mali rekordné divácke návštevy – a možno si ešte na tie časy pamätáte… Bohužiaľ, už bez toho, ktorý sa najviac o úspech pričinil – trénera Doboša. 

Miroslav Hrdina

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika