Vnuk Alfonsa Muchu zavítal do Piešťan

Osemnásty ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik je za nami. Okrem toho, že organizátori priniesli na pôdu mesta Piešťany bezmála sto filmov, ktoré si pozreli stovky návštevníkov z rôznych kútov Slovenska i zo zahraničia, na Kúpeľný ostrov zavítal aj potomok slávneho českého maliara Alfonsa Muchu.

Vnuk slávneho maliara John Mucha vedie Nadáciu Mucha. (Autor: am)

Vo štvrtok 14. septembra sa v Spoločenskom centre diváci zapozerali do filmového dokumentu Svet podľa Muchu. Ten predstavuje osud jedného z najslávnejších českých maliarov, ktorého životný príbeh rozpráva jeho syn Jiří. Písaním otcovej biografie sa vyrovnáva s jeho odkazom a otázkou, prečo otec na vrchole slávy opustil Paríž, bohatstvo aj umelecké prostredie a usiloval sa o návrat do Čiech. Jiří Mucha sa pohybuje v priestoroch starobylého bytu, ktorý je plný odkazov na Alfonsa Muchu. Prítomné je tiež rozprávanie o jeho vlastnom živote a dobe. Na všetkom leží tieň otcovej slávy a ťažoba komunistického režimu.

Vo filme diváci videli aj vnuka Alfonsa Muchu, Johna. Ten po prvý raz zavítal do Piešťan, zúčastnil sa na premietaní a po filme porozprával viac o vzniku snímky, pozostalosti a myšlienkach do budúcnosti. „Spojil sa so mnou Martin Polák s tým, že Česká televize by mala záujem o takúto rekonštrukciu príbehu otec – dedko. Prebral som to so svojím najstarším synom Marcusom. V tej dobe pracoval v Hollywoode, tak som sa s ním chcel poradiť. Povedal mi len: ‚Tatínku, nedělej to.‘ Tak som ho ako správny otec nepočúvol,“ povedal John Mucha, ktorý do priestorov plných pozostalosti po slávnom maliarovi pustil štáb a jeho syn, ostrieľaný z brandže, mal strach, že dôjde k znehodnoteniu. Nakoniec však John Mucha skonštatoval, že prišli slušní ľudia a nič sa nestalo.

Vnuk autora slávnej Slovanskej epopeje tiež hovoril o spore, ktorý ohľadom tohto monumentálneho diela viedol, a povedal i to, že sa mu ho podarilo zachrániť. Dvadsať veľkoformátových obrazov, ktoré vznikali 18 rokov a najväčšie z nich sú viac ako osem metrov široké a šesť metrov vysoké, mali precestovať viacero ázijských miest, pričom potomok maliara sa obával, že by ich to nenávratne poškodilo.

Svojou nadáciou sa John Mucha snaží starať o umeleckú pozostalosť po Alfonsovi Muchovi, a taktiež propagovať jeho dielo vo svete i doma. Z iniciatívy Nadácie Mucha vznikol aj projekt Muchova cesta. Cieľom je dlhodobá spolupráca pri prezentácii a propagácii umeleckého odkazu a diel významného maliara na miestach, ktoré sú spojené s jeho životom a dielom. Každoročne v období od mája do októbra má predstaviť Muchovu tvorbu z rôznych tematických uhlov. Tento rok sa stali prvým zahraničným miestom na Muchovej ceste aj Piešťany, pričom až do konca októbra si v Napoleonských kúpeľoch môžeme pozrieť výstavu Kvetinové svety.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda