Fontána na Námestí slobody je pre zlý technický stav odstavená z prevádzky

Fontána na Námestí slobody v Piešťanoch s názvom Príbeh Váhu je nefunkčná. Ako informuje radnica na svojej webovej stránke, náklady na jej opravu odhadujú na stotisíc eur. Či bude sprevádzkovaná do budúcej letnej sezóny, je v plnej kompetencii poslancov mestského zastupiteľstva pri zostavovaní rozpočtu mesta pre rok 2024, kde musia na tento účel vyčleniť financie. Rovnako je z dôvodu zlého technického stavu nefunkčná fontána na Staničnej ulici.

Fontána s názvom Príbeh Váhu, ktorá bola vybudovaná v roku 2007, potrebuje rozsiahlu rekonštrukciu. (Autor: pror)

Služby mesta Piešťany (SMP) prevádzkujú v kúpeľnom meste dvanásť mestských fontán a štyri pitné fontánky. Bežná údržba a prevádzkové náklady na energie a úpravy vody podľa slov riaditeľky SMP Hany Dupkaničovej tvoria sumu približne 26-tisíc eur. V prípade, ak sú na fontánach potrebné rozsiahlejšie rekonštrukčné práce, vyčleňuje na ne zastupiteľstvo financie priamo z mestského rozpočtu.

Ako uvádza na svojej webovej stránke radnica, dominanta Námestia slobody – fontána s názvom Príbeh Váhu, ktorá bola vybudovaná v roku 2007 – potrebuje rozsiahlu rekonštrukciu. Pôsobením počasia, upravovanej vody vo fontáne, ale aj zlým konštrukčným riešením spojov sa odtrhla väčšia časť obkladu a dlažby od betónovej konštrukcie spolu s hydroizoláciou a v súčasnom stave nie je možné tieto prvky znovu osadiť.

Pracovníci SMP ďalej evidujú prasknuté a poškodené prívodné rúrky s vodou, ktoré spôsobovali trvalé podtekanie dna a podesty fontány. Otázny je aj stav odpadového potrubia pod fontánou. Z týchto dôvodov bude potrebné naplánovať a zrealizovať rekonštrukciu, súčasťou ktorej by mala byť výmena celej obehovej sústavy potrubí, výmena žulovej dlažby a obkladu, ako aj zmena filtrácie vody a zmena v zložení chémie na úpravu vody. Rekonštrukciu by malo podstúpiť tiež drevené pódium, ktoré je súčasťou fontány, a ktorého životnosť pomaly končí.

Podľa odhadu pracovníkov SMP celková cena rekonštrukcie môže prevýšiť 100-tisíc eur v závislosti od množstva zistených porúch a navrhnutého riešenia. Predpokladaná doba rekonštrukcie sú tri až štyri mesiace v závislosti od počasia.

Či bude fontána pre budúcu letnú sezónu sprevádzkovaná, sa rozhodne pri schvaľovaní mestského rozpočtu pre rok 2024 v  zastupiteľstve už v najbližších mesiacoch.

„Fontány budú v tomto roku prevádzke do pomyselného ukončenia sezóny, ktorým je sprievod na podujatí Victoria Regia. Následne budú postupne odstavované z prevádzky a technológia pripravovaná na zimu,“ informovala nás Dupkaničová.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda