Výber riaditeľa MsKS – pokus číslo tri: Ak máte záujem, radnica podstatne znížila požiadavky na vzdelanie i prax

Radnica už po niekoľkýkrát prostredníctvom inzercie hľadá riaditeľa Mestského kultúrneho strediska (MsKS) v Piešťanoch, tentoraz však znižuje svoje nároky. Kým v predchádzajúcich inzerátoch požadovali od uchádzača vysokoškolské vzdelanie II. stupňa, čo je napríklad magister či inžinier, teraz už stačí, ak bude mať vysokoškolské vzdelanie I. stupňa, čiže bakalársky titul. Aj požiadavku na prax v riadení a skúsenosti v oblasti kultúry zmenila radnica na prax v riadiacej funkcii a v oblasti kultúry je vítaná.

Mestské kultúrne stredisko má pre rok 2023 poslancami schválený rozpočet v objeme 560-tisíc eur. (Autor: Supa)

Radnica výberové konanie na post riaditeľa vypísala ešte vo februári tohto roka. Pôvodne boli požiadavky vysokoškolské vzdelanie II. stupňa a kandidát mal preukázať svoju prax v oblasti kultúry, v manažovaní ľudí a správe budov a zariadení.

Do výberového konania sa vo februári prihlásili len traja uchádzači. Jedného komisia vyradila pre nesplnenie predpokladov požadovaného vzdelania a druhý sa pred výberovú komisiu ani nedostavil. Komisia tak vyberala z jediného uchádzača, ktorým bola radničná úradníčka a poverená riaditeľka MsKS Diana Kizek Kiššová. Tento výber sa však nepozdával mestským poslancom a na aprílovom zasadnutí zastupiteľstva komisiou vybranú riaditeľku svojím hlasovaním do funkcie nepotvrdili.

Komisia vybrala, poslanci nezvolili

Výberové konanie sa opäť opakovalo a radnica rozšírila inzerovanie na ďalšie pracovné portály. Aj napriek tomu, že na jednom z týchto portálov mal inzerát až päťtisíc zhliadnutí, žiadosť si podali len dvaja záujemcovia. Jedného z uchádzačov komisia vyradila pre nesplnenie požiadavky praxe v riadení, druhého bez zverejnenia podrobností odmietla.

I napriek týmto skutočnostiam vedenie mesta na júnovom zastupiteľstve zaradilo bod rokovania „Vymenovanie riaditeľa príspevkovej organizácie Mesta Piešťany“. V ňom sa primátor Peter Jančovič v podstate obrátil na časť rebelujúcich poslancov, aký majú návrh na ďalší postup pri výbere riaditeľa, pretože jeho návrh je, aby sa vrátili k výsledku prvého výberového konania z februára a Kizek Kiššovú vo funkcii odsúhlasili.

V rámci rokovania sa však zo strany niektorých poslancov rozprúdila negatívna diskusia k výberu. Spochybňovanie svojej osoby od poslancov však Kizek Kiššová neustála a sama sa ešte počas júnového rokovania kandidatúry na post riaditeľky vzdala. Poslanci tak nemali o čom hlasovať a MsKS i naďalej ostalo bez svojho riadneho riaditeľa.

Až na tretí pokus akceptovali poslanci návrh vedenia radnice a na augustovom zasadnutí do funkcie vymenovali nového riaditeľa MsKS. Dočasne sa ním stal Martin Svorad, ktorý na radnici zastával post športového referenta a predtým niekoľko rokov vykonával funkciu hlavného mestského kontrolóra. Svorad však neprešiel riadnym výberovým konaním a je vymenovaný len na dobu, kým radnica nenájde riaditeľa podľa predstáv poslancov.

Výber riaditeľa číslo tri

Inzerciu vedenie mesta zverejnilo na svojom webe 13. septembra a z pôvodných požiadaviek výrazne ustúpilo. Namiesto magistra či inžiniera stačí už aj bakalár a podľa textu inzerátu bude fajn, ak v oblasti kultúry a riadenia ľudí bude mať nejakú prax.

V texte inzerátu radnica zverejnila i platové podmienky pre budúceho riaditeľa. Pri vysokoškolskom vzdelaní I. stupňa základ v hrubom je 973 eur, maximálne však 1167,50 eura. K tarifnému platu pre vedúceho zamestnanca je následne pripočítané zvýšenie tarifného platu o päť percent, maximálne však 58,50 eura. Príplatok za riadenie tvorí sumu 160 eur a osobný príplatok môže mať riaditeľ MsKS od nula do sto percent tarifného platu. Celkový plat pre budúceho riaditeľa s vysokoškolským vzdelaní I. stupňa je tak v rozpätí od 1182 eur do 2553,50 eura v hrubom.

Za málo peňazí veľa „muziky“

MsKS má vo svojej správe objekt Malej scény na Ulici A. Dubčeka, výstavnú sieň Stará lekáreň na Winterovej ulici, výstavnú sieň Fontána a kinosálu rovnakého mena, výstavnú sieň Mólo v prístavbe Kolonádového mosta, Hudobný pavilón v mestskom parku a Prírodné kino. MsKS je príspevková organizácia mesta a hospodári v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Pre rok 2023 má poslancami schválený rozpočet v objeme 560-tisíc eur, čo je o viac ako 200-tisíc menej, ako malo MsKS v rozpočte napríklad na rok 2021. Pritom drvivú väčšinu rozpočtu prideleného mestom spotrebuje MsKS na mzdové a prevádzkové náklady objektov, ktoré spravuje.

Podľa zdôvodnenia schváleného rozpočtu má MsKS za povinnosť organizovať kultúrne podujatia v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána, na Malej scéne a v Hudobnom pavilóne v mestskom parku – festivaly, výstavy, vernisáže, koncerty, hudobné programy, kongresy, zabezpečiť premietanie filmov, zabezpečiť predaj umeleckých predmetov v predajni Stará lekáreň na Winterovej ulici, výlepovú službu na vyhradených miestach v meste, a tak propagovať ostatné podujatia neorganizované mestom, získavať finančné prostriedky z grantových programov SR a Európskej únie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda