Srdečný pozdrav z Kapustových hodov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 20. septembra 2023, 21:20

Za mimoriadne vydareným projektom Kapustové hody stojí Obec Trebatice, Mikroregión nad Holeškou a Základná organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska (ZO JDS) v Trebaticiach. Podujatie, ktoré propaguje ľudovú kultúru, danosti regiónu a dobrú zábavu, si ihneď získalo obľubu a v sobotu 9. septembra sa konal už jeho 15. ročník.

Trojica najlepších obcí v súťaži vo varení kapustnice - druhé Trebatice, víťazné Šterusy a tretie Rakovice. (Autor: Juraj Jankech)

Trebatičania si svoju prezývku Kapustári vyslúžili dávno, ešte v minulom storočí, keď za Holeškou na záhumní pestovali zeleninu, najmä kapustu. Vodou z potoka zavlažovali „kapusnice“, a tak dorábali chutnú plodinu, známu po celom okolí. Prirodzene, že z nej miestne gazdiné vedeli pripravovať aj mnohé lahodné jedlá, ktoré Kapustové hody znova objavili.

Ako po iné roky i tohtoročný jubilejný ročník sa konal v Areáli zdravia v Trebaticiach. Dychová hudba Bučkovanka za nádherného slnečného počasia o 14. hodine otvorila slávnosť skvelou hudbou a navodila pravú hodovú atmosféru pre početné publikum. Starosta obce Juraj Valo v príhovore srdečne privítal hostí a návštevníkov a vyjadril potešenie, že organizátorom sa darí tento náročný projekt realizovať už 15. krát. Zaželal všetkým príjemné hodovanie a krásny zážitok z bohatého kultúrneho programu.

Celé týždne chystali šikovné gazdinky, členky ZO JDS, kapustníky, strapačky, „perky“ – teda pirohy, lokše, štrúdle a kapustnicu, aby v deň konania hodov bolo všetko perfektne pripravené. Stánky s kapustovými dobrotami sa tešili veľkému záujmu, obliehali ich malí i veľkí. Sedemsto kusov voňavých kapustníkov bolo ihneď rozchytaných aj ostatné pochúťky sa rýchlo míňali. Rozbehla sa ochutnávka burčiaku, predávala sa cukrová vata a iné sladkosti, areál bol plný hodárov. Pohodovú atmosféru ešte viac znásobilo vystúpenie Janka Lehotského & Modus Memory. Ľudia spontánne spievali spolu s ním Dievčatá…, Úsmev…, Mená lodí stratených…

Sprievodným podujatím bola súťaž obcí vo varení kapustnice, svoje kulinárske umenie si zmeralo deväť družstiev. Nesúťažili, ale sympatickým oživením boli kuchári z Mukačeva, ktorí varili ukrajinský boršč. A aký je recept na najlepšiu kapustnicu? Víťazi súťaže, Šterusania, kládli dôraz na vyvážené množstvo všetkých prísad, aby ulahodili tú správnu chuť. Strieborní Trebatičania varili s nehou, bola to tímová práca. Tretí reprezentanti z Rakovíc varili podľa starého osvedčeného receptu z Košarísk.

„To pýcha otcova a radosť matkina,“ žiadalo sa mnohým zanôtiť, keď na pódium vystúpil Detský folklórny súbor Kapustárik. Malí tanečníci predviedli vystúpenie Šla Anička na zelí a Čížiček, vtáčik maličký. Finále 15. ročníka Kapustových hodov bolo fantastické, patrilo kapele Slniečko alias Punto a rybacé hlavy. Skvelí hudobníci rozospievali a roztancovali publikum, neutíchajúce nadšenie trvalo až do neskorého večera.

Kapustové hody boli úspešné, bohato navštívené a vďaka za ich organizáciu patrí Obci Trebatice i členom ZO JDS. Nie je možné ich všetkých menovať, preto poďakovanie patrí predsedníčke Jarmile Valovej, srdečnej a nadšenej organizátorke, ktorá svojím nasadením nadchla aj ostatných.

Kamila Meyer

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof