Čo je to kročajový hluk a ako proti nemu bojovať?

  • Inzercia
  • 19. septembra 2023, 17:51

Hluk od susedov. S tým sa stretol už zrejme každý, kto býva v byte. Väčšinou sú to len výnimočné situácie, ale samozrejme, niekedy človek za susedov „vychytá“ nie práve tolerantných ľudí.

Autor: Andrii Iemelianenko / Stock.adobe.com

Kráčanie, či posúvanie stoličiek

Problémy medzi susedmi kvôli hluku však nemusia byť len o hlasnej hudbe, neustálemu hulákaniu, či zapínaniu výkonného Miele vysávača v nie príliš vhodnom čase. Existuje totiž aj hluk, ktorý nazývame kročajový. Ten vzniká napríklad pri kráčaní po byte, či pri posúvaní stoličiek. V skratke povedané, ide o hluk, ktorý vzniká pri priamom kontakte s podlahou.

Ako však takýto hluk izolovať? Zvukovou izoláciou stropu? To zrejme napadne každému, ale problém kročajového hluku je, že sa prenáša hlavne stenami a tak zvukové izolovanie stropu nie je voči nemu príliš neúčinné. Takéto riešenie je vhodné skôr na izolovanie „bežného“ hluku, akým sú napríklad zvuky z TV, či hlasné rozhovory.

Izolácia na to určená

Riešiť kročajový hluk by tak mal v prvom rade každý u seba doma, aby ním nenarúšal komfort svojich spodných susedov. Poslúži na to účinná kročajová izolácia, ktorá je (ako už názov napovedá) určená presne na tento typ hluku.

Obzvlášť kľúčové je, aby bol na tento účel použitý materiál, ktorý vyniká aj pri izolovaní zvukov nízkych frekvencií. Práve takými totiž sú zvuky ako dupot, či buchot. A to je niečo, s čím bežné izolácie mávajú problém. Preto je treba zvoliť špecializované riešenie, práve v podobe kročajovej izolácie.

Najlepšie je riešiť kročajovú izoláciu už v procese výstavby, keďže najúčinnejšia je pod poterom. Pri bytových domoch to však pochopiteľne neovplyvníte. Kročajová izolácia sa však dá umiestniť aj pod nášľapnú vrstvu. Nie je vtedy tak účinná ako pod poterom, ale stále ide o riešenie, ktoré výrazne prispeje k izolovaniu kročajového hluku.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof