Umenie prispôsobenia malých priestorov

  • Inzercia
  • 14. septembra 2023, 14:26

Malé byty a malé priestory v domácnosti nemusia zákonite znamenať, že sa vzdáte trendov v zariaďovaní interiéru. Existujú rôzne triky a štýlový nábytok, ktorý je s malými priestormi kompatibilný. Naučte sa s nami umenie prispôsobenia malých priestorov, a to konkrétne v spálni, kúpeľni a v pracovni.

Minimal and comfortable home or apartment bedroom with workstation interior design with comfy bed, bookcase, shelves, laptop mockup on wood worktable, chair and decor. 3d render, 3d illustration (Autor: freepik.com)

Triky pre zväčšenie priestoru

Oklamať malé priestory je možné vďaka optickému zväčšeniu. Zásadné sú farby, kedy platí, že svetlé tóny priestor otvoria. Využiť môžete tiež zrkadlá a sklené prvky. Pre zväčšenie priestoru je niekedy nutné vykonať malé stavebné úpravy. Odstráňte priečky, dvere nahraďte zasúvacou stenou. Dokonca aj nábytok môže miestnosť zväčšiť. Vzdušný dojem vyvolávajú kúsky nábytku na nožičkách. Posledným trikom je svetlo a jeho správne umiestnenie tak, aby nevytváralo tiene.

Kľúčové je zariadenie nábytkom

Spojte všetky uvedené tipy dokopy a vyberte si do miestností nábytok, ktorý sa malému priestoru prispôsobí. Niekedy hrá veľkú úlohu i centimeter navyše. Usporiadanie nábytku a jeho správny výber je pre malé miestnosti kľúčovým faktorom.

Ako zariadiť malú spálňu

Do malej spálne si vyberte svetlé farby ako béžová, biela alebo sivá. Namiesto veľkých obrazov alebo ťažkých závesov kúpte doplnky na postele. Zamerajte sa na kvalitné prehozy z prírodných materiálov a ozdobné vankúše. Samozrejme, že dominantou v spálni je práve posteľ. Pre malú spálňu je ideálna posteľ s úložným priestorom. Ak nemáte vedľa postele miesto na nočné stolíky, nahraďte ich policou nad čelom postele. Klasické šatníkové skrine vymeňte za vstavaným šatník so zrkadlami.

Ako zariadiť malú kúpeľňu

V malej kúpeľni vyriešite nedostatok priestoru vstavaným umývadlom v odkladacej skrinke a veľkým zrkadlom nad umývadlom. Využite všetky rohy kúpeľne. Do jedného rohu umiestnite sprchovací kút bez kabíny, stačiť bude priečka. Do druhého rohu zabudujte rohové police. Okrem hlavného svetla zasaďte do stien bodové alebo LED osvetlenie. V malej kúpeľni nahraďte klasické dvere posuvnými.

Ako zariadiť malú pracovňu

Kto povedal, že v malom byte nemôžete mať pracovňu? Home office uprednostňuje čoraz viac ľudí, preto si aj vy dožičte v byte priestor pre ničím nerušenú prácu. Pracovný stôl môže byť umiestnený v rohu izby. Kúpte taký, ktorý má v bočnej časti vyklápací box alebo police. Keď si vyberiete kancelársku zostavu – stôl a stoličku, bude nábytok pekne ladiť. Na poznámky a pripomienky využívajte magnetickú tabuľu alebo nástenku nad stolíkom. Na odloženie spisov, zakladačov a drobností využite police, ktoré pripevníte po oboch stranách pracovného priestoru. Osvetlenie umiestnite tak, aby ste si pri práci netienili telom.

Triky a tipy pre prispôsobenie malých priestorov vznikli v spolupráci s interiérovým dizajnérom z obchodu www.nabytok-bogart.sk.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof