Hokejová akadémia má byť v Trnave do dvoch rokov

  • Spravodajstvo
  • 14. septembra 2023, 21:40

Trnavský samosprávny kraj ešte v tomto roku vyhlási verejné obstarávanie na zhotoviteľa objektu Hokejovej akadémie, ktorá bude stáť v Trnave. Predpokladaná hodnota zákazky je podľa trnavského župana Jozefa Viskupiča vyčíslená na 16 miliónov eur, 14 miliónov z tejto čiastky plánuje kraj čerpať z úveru od National Development Fund II. Župa získala úver s jednopercentným úrokom, splácaním až od roku 2025 a dobou splatnosti dvadsať rokov. Úverové zdroje sú určené výhradne na školskú infraštruktúru.

Hokejová akadémia bude mať okrem hlavnej zápasovej plochy aj menšiu tréningovú plochu, wellness, triedy a zázemie pre pedagógov. (Autor: trnavskyzupan.sk)

akadémia bude mať okrem hlavnej zápasovej plochy aj menšiu tréningovú plochu, wellness, triedy a zázemie pre pedagógov. Bude energeticky nenáročná so zelenou strechou a fotovoltickými panelmi,“ priblížil Jozef Viskupič. Hokejová akadémia v trnavskej časti Prednádražie bude súčasťou Spojenej školy, ktorej organizačnou zložkou je i športová škola. Zámer župy postaviť ďalší športový areál pre stredoškolákov podporil aj prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan.

Primárnym cieľom budovania hokejového zázemia v jednotlivých krajoch nie je podľa neho výchova hokejistov pre NHL. „Rodičom a najmä mladým športovým talentom chceme poskytnúť plnohodnotný plán a zázemie, kde sa môžu realizovať. Zároveň verím, že ide aj o službu spoločnosti, keďže môžeme predpokladať, že absolventi týchto akadémií na Slovensku budú vzdelaní a športovo zdatní mladí ľudia, uplatniteľní na pracovnom trhu,“ povedal Šatan. Na Slovensku má vzniknúť osem takýchto hokejových akadémií, po jednej v každom kraji. Zatiaľ najďalej sú s týmto projektom v Trenčíne, trnavská Hokejová akadémia by mala byť dokončená v septembri 2025.

Hokejová akadémia bude podľa jej projektanta Jána Tvrdoňa unikátna spojením priestorov pre vyučovanie so športovým zázemím a energetickou efektívnosťou. Teplo, ktoré bude vznikať pri výrobe ľadu, sa bude ďalej využívať na vykurovanie a ohrev teplej vody.

Trnavský samosprávny kraj využije dvadsaťmiliónový úver od National Development Fund II. určený na školskú infraštruktúru okrem vybudovania Hokejovej akadémie aj na investície v Spojenej škole v Rakoviciach alebo v Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Piešťanoch. V Rakoviciach vznikne päť nových tried, vybavia záhradnícke multiučebne, vybudujú skleník a vymenia kotly v kotolni. Na SPŠE vybudujú odborné učebne pre nové odbory, vybavia jazykovú učebňu, vymenia a zmodernizujú elektroinštaláciu v budove internátu a zrealizujú stavebné úpravy novej učebne pre Kyberbezpečnosť. 

SITA/TTSK

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof