Na zásadné zmeny v parkovaní mesto stále nie je pripravené

Zákaz parkovania cez chodník začne platiť už o necelé tri týždne, avšak piešťanská samospráva sa začne na túto zmenu pripravovať až od 18. septembra. Popritom pre už dvakrát odloženú platnosť novely zákona mali samosprávy na prípravu zmien v parkovaní dva roky. Od 1. októbra tak vodičom, ktorí zaparkujú čo i len časťou vozidla na chodníku, ak to nebude povoľovať dopravné značenie, hrozí pokuta do 50 eur, a to nielen v Piešťanoch, ale na celom území Slovenska.

Pre vyznačenie parkovacích miest sa z mnohých ulíc stanú jednosmerky, medzi nimi aj Mierová ulica. (Autor: Supa)

Už počas leta sme upozorňovali na skutočnosť, že radnica na zmenu zákona mesto nijakým spôsobom nepripravuje a 1. októbra nebude mať množstvo motoristov kde parkovať. Opäť sme adresovali vedeniu radnice otázky, kedy chcú konečne začať s vyznačovaním parkovacích miest v uliciach, kde sa jednoducho inak ako s časťou vozidla zaparkovať nedá, ak má ostať prejazdná. „Termín začatia prác je 18. september,“ informoval nás hovorca mestského úradu Martin Ričány.

So zvyškom našich otázok na tému, kedy budú práce ukončené a koľko to bude stáť, nás odkázal na súťažné podklady na dodávateľa prác. Podľa nich sme sa dozvedeli, že predpokladaná cena zákazky na vyznačenie parkovacích miest v Piešťanoch je 126 805 eur a podľa súťažných podkladov je termín ukončenia prác do 60 kalendárnych dní. To vychádza až na druhú polovicu novembra, keď budú môcť motoristi zaparkovať aj na chodníkoch v zmysle nového dopravného značenia.

Motoristi sa však budú musieť pripraviť aj na nové jednosmerky v meste. Pre vyznačovanie parkovacích miest sa podľa Ričányho zjednosmernia ulice Palárikova, Potočná, Mierová, Šafárikova, Chalupkova, Školská, Záhradná, Vajanského, Hviezdoslavova, Floreát – Skalná, Panenská, Tichá, Robotnícka a Južná.

Ďalšia zásadná zmena v parkovaní Piešťany čaká od 1. januára 2024, keď začne platiť nové všeobecne záväzné nariadenie o spoplatnených parkovacích zónach. Chceli sme od radnice vedieť, či keď výrazným spoplatnením parkovania autá z centra mesta vytlačia, či sa budú mať ľudia doň ako dostať. A tak sme sa pýtali, či radnica počíta aj so zmenou organizácie mestskej autobusovej dopravy, a ak áno, odkedy a akým spôsobom sa zmení. „Zatiaľ nie,“ poslal nám stručnú odpoveď hovorca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana