Dobré ráno, Piešťany!

Dnes je nedeľa 10. septembra. Tento deň je Svetovým dňom prevencie samovrážd. Meniny má Oleg.

Foto: Zdenko Michalov

Mužské meno Oleg má škandinávsky pôvod a v preklade znamená „zdravý, šťastný“. Toto meno je obľúbené predovšetkým v rusky hovoriacich a okolitých krajinách, kde jeho nositeľov oslovujú Oľja, Olin.

Olegovia sú muži, pri ktorých nevieme ako ich máme jednoznačne charakterizovať. Žijú intenzívnym vnútorným životom a často robia v živote pravý opak toho, čo vravia. V citovom živote sa prejavujú ako plachí, ťažko zo seba dostávajú osobné pocity. Známi ich ale majú možnosť poznať ako ľudí oplývajúcich jemnosťou a porozumením. Väčšinou veľmi radi študujú. Pokiaľ ide o povolanie, veľmi ich láka literatúra. Preto sa z Olegov môžu stať talentovaní novinári alebo spisovatelia.

Majú uspokojivé zdravie, ale mali by si dávať pozor na intelektuálnu prepracovanosť, tá je reálna, zatiaľ čo fyzická únava pramení skôr z lenivosti. Do jedálneho lístka by si mali zaradiť hlavne mliečne výrobky, citrusy, cesnak a chren. Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú červená, biela a zelená. Ochranné rastliny podbeľ, kôpor, levanduľa, kamene tigrie oko, topás a achát.

Známe osobnosti s menom Oleg:

Oleg – knieža Kyjevskej Rusi

Oleg Tabakov – ruský herec, pedagóg i režisér, ocenený na MFF Artfilm v Trenčianskych Tepliciach Zlatou kamerou

V psom kalendári oslavuje meniny Aleko, Rolf.

Hudobný kalendár

1942 – narodil sa Danny Hutton (Buncrana, Írsko), spevák skupiny Three Dog Night. Táto formácia vznikla v Los Angeles v roku 1968, ich štýlom bol melodický rock. Hneď prvý singel Try A Little Tenderness sa v marci 1969 dostal do hitparády. Pod názvom Three Dog Night vydali v roku 1969 aj debutovú LP platňu. Z nej je aj prvý hit, skladba One, ktorá sa v júni dostala do prvej päťky hitparády. Úspešná pre skupinu bola prvá polovica 70. rokov. Prvýkrát viedli americký rebríček  v júni 1970 so skladbou Mama Told Me. V roku 1976 prerušili účinkovanie, aby od roku 1981 pokračovali ďalej. V singlovej TOP 40 hitparáde mali 21 skladieb, z nich tri na prvom mieste, okrem Mama Told Me aj Joy To The World a Black & White. Hitmi boli aj Shambala a The Show Must Go On. Výsledkom ich muzikantskej dráhy je jedenásť štúdiových albumov, najúspešnejším z nich bol Seven Separate Fools z júla 1972. K diskografii patrí aj päť live a sedem kompilačných albumov.

1943 – narodil sa Jaroslav Wykrent (Přerov), spevák, gitarista, skladateľ, textár a básnik. Začínal v úvode 60. rokov ako textár přerovskej skupiny Dixieland XI. Podieľal sa na založení BES klubu v Přerove v roku 1964. V roku 1964 sa stal členom skupiny Synkopa Pavla Nováka, hral v nej sprievodnú gitaru a písal texty. Po odchode Pavla Nováka v roku 1967 sa stal jej vedúcim. V rokoch 1971 až 1973 bol členom ostravskej skupiny Flamingo. Zložil viacero úspešných pesničiek pre Mariu Rottrovú, medzi nimi Lásko, Řeka lásky, Střapatá, nohatá. Na konci 70. rokov pôsobil ako konferenciér a rozhlasový speaker. V roku 1978 vydal vlastnú profilovú LP platňu Jak vypadá štěstí. Úspešné boli jeho skladby Agnes, Bělásek, Slunečnice či Růžová pentle. V januári 1999 utrpel mozgovú príhodu, ktorá ho obmedzila v pohybe aj hraní na nástrojoch. V ďalších rokoch sa postupne vracal na koncertné pódiá, do svojho programu si ho pozvala Marie Rottrová. V roku 2008 vyšla kompilácia jeho úspešných piesní v edícii Pop galerie / Jaroslav Wykrent.

1945 – narodil sa José Feliciano (Lares, Portorico), spevák a gitarista. Od narodenia nevidí, od piatich rokov žil v New Yorskej štvrti Harlem. S hraním začínal vo folkových kluboch, v roku 1964 ho pri jednom z vystúpení videli producenti firmy RCA a ponúkli mu nahrávaciu zmluvu. V roku 1964 vydal prvý singel Everybody Do The Click aj prvú LP platňu The Voice And Guitar Of José Feliciano. V auguste 1968 mal v hitparáde prvú pieseň Light My Fire, cover verziu skladby skupiny Doors, ktorá sa dostala na tretie miesto. V marci 1969 dostal za ňu cenu Grammy. Jedným z jeho najväčších hitov bola skladba Che Sara v roku 1968, v Československu cover verziu pod názvom Nádherná spieval Pavel Novák. Skladby nahrával anglicky aj španielsky. Vydal viac ako šesť desiatok albumov v anglickej aj španielskej verzii.

1949 – narodil sa Barriemore Barlow (Birmingham, UK), exbubeník skupiny Jethro Tull. Za bicími nahradil v máji 1971 Cliva Bunkera, hral v nej do júna 1980. Túto formáciu založil spevák a flautista Ian Anderson v decembri 1967. Prvý singel so skladbou Sunshine Day vydali vo februári 1968, do hitparády sa nedostal. V novembri 1968 vydali debutový album This Was, ktorý sa dostal do prvej desiatky. V januári 1969 mali v hitparáde prvú skladbu Love Story, v auguste 1969 vydali druhú LP platňu s názvom Stand Up, ktorá sa dostala na čelo rebríčka. V prvej polovici 70. rokov vydali úspešné albumy Aqualung, Thick As a Brick, A Passion Play, War Child, Minstrel in the Gallery, Too Old to Rock ‚N‘ Roll, Too Young to Die! alebo aj Songs From the Wood. V skupine sa v jej doterajšej činnosti vystriedali dve desiatky hudobníkov. Tvorbu skupiny prezentuje  viac ako 30 albumov a kompilácií. Najnovším je album Thick As a Brick 2, ktorý vyšiel v apríli 2012.  V singlovom rebríčku bola najúspešnejšou skladba Living In The Past, ktorá sa v júni 1969 dostala na tretie miesto.

1950 – narodil sa Don Powel (Bilston, Staffordshire, UK), hráč na bicích nástrojoch skupiny Slade. Táto glamrocková formácia vznikla v roku 1966 vo Wolverhamptone pod názvom N Betweens, od februára 1969 vystupovali ako Ambrose Slade, od októbra 1969 už ako Slade. Prvý album Beginnings vydali ešte v roku 1969, do hitparády sa nedostal. Prvýkrát viedli anglický rebríček v novembri 1971 so skladbou Coz I Luv You. Potom prišlo ich veľmi úspešné päťročné obdobie, do februára 1976 mali v anglickej hitparáde 16 skladieb. V singlovej hitparáde mali celkom 23 piesní, z nich šesť sa dostalo na prvé miesto. Tri albumy v prvej polovici 70. rokov, Slayed? z decembra 1972, kompilácia Sladest z októbra 1973 a Old, New, Borrowed And Blue z marca 1974 sa dostali na prvé miesto v rebríčku. Na svojom konte majú 24 vydaných albumov a kompilácií. Don Powel je v skupine nepretržite od jej začiatku.https://www.youtube.com/embed/AlwA5GLBmJM?feature=oembed

1950 – narodil sa Joe Perry (rodený Anthony Joseph Pereira, Lawrence, Massachusetts, USA), gitarista skupiny Aerosmith. Táto hardrocková formácia vznikla v roku 1970 v New Hampshire, od roku 1971 začínajú svoje účinkovanie v Bostone. V januári 1973 vydali prvú LP platňu s názvom Aerosmith. Na nej bol aj prvý hit skupiny Dream On, ktorý zložil spevák Steven Tyler. Úspech im priniesla skladba Cryin z jedenásteho štúdiového albumu Get A Grip, ktorý vyšiel v apríli 1993 a dostal sa na prvé miesto v rebríčku. Aj ďalší album, Nine Lives, vydaný v marci 1997 sa dostal na prvé miesto. Na svojom konte majú 15 štúdiových albumov. Ten najnovší Music From Another Dimension! vyšiel v novembri 2012, predchádzajúci Honkin‘ On Bobo vydali v marci 2004. K diskografii patrí aj päť live a tucet kompilačných albumov, najnovší The Essential Aerosmith je zo septembra 2011. V americkej singlovej TOP 40 hitparáde mali 21 skladieb, sedem z nich sa dostalo do prvej desiatky, v anglickej štrnásť. V roku 2001 ich uviedli do Rock and rollovej siene slávy. Perryho zaradil americký hudobný časopis Rolling Stone na 48. miesto v stovke najlepších gitaristov všetkých čias. Na svojom konte má aj tri sólové albumy, Joe Perry (2005), Have Guitar, Will Travel (2009) a Joe Perry’s Merry Christmas (2014).

1956 – narodil sa Johnnie Fingers (vlastným menom John Moylett, Írsko), exklavirista skupiny Boomtown Rats, hral v nej do rozchodu v roku 1986. Túto formáciu novej vlny založil v írskom Dubline v roku 1975 spevák Bob Geldof. V septembri 1977 mali v singlovej hitparáde prvú skladbu Looking After Number One. Zároveň v septembri 1977 vydali aj debutový album Boomtown Rats. Hitmi boli ich skladby Rap Trap v októbri 1978 a I Don’t Like Mondays v júli 1979, obe sa dostali na prvú pozíciu hitparády. V singlovom rebríčku mali 11 skladieb, vydali šesť štúdiových albumov, najúspešnejším z nich bol Mondo Bongo z januára 1981, do diskografie patria aj tri kompilačné albumy. Rozišli sa v roku 1986. Dôvodom bolo to, že Bob Geldof sa v tej dobe už naplno venoval humanitárnym akciám, medzi nimi nahranie singlu Do They Know It’s Christmas?, projekt USA For Africa či koncert We Are The World. Vydali šesť štúdiových albumov, k diskografii patrí aj sedem kompilačných a štyri live albumy. V roku 2013 sa vrátili na koncertné pódiá.

1957 – narodila sa Carol Decker (Liverpool, UK), speváčka skupiny T’Pau. Táto poprocková formácia vznikla v roku 1986 v anglickom Shropshire. V júni 1987 mali v hitparáde prvú skladbu Heart and Soul a v tom istom roku vydali aj debutový album Bridge Of Spies. Hneď ten prvý bol úspešný a dostal sa na prvú pozíciu v rebríčku. V singlovej hitparáde mali osem skladieb, najúspešnejšou z nich bola China In Your Hand, ktorá v novembri 1987 viedla hitparádu. Rozišli sa v roku 1991, vydali tri albumy. Po ich rozchode vyšla v roku 1993 kompilácia The Very Best Of  T’Pau. V roku 1998 obnovila speváčka Carol Decker činnosť. V auguste 1998 vydali štvrtý album s názvom Red a vo februári 2015 piaty album Pleasure & Pain.https://www.youtube.com/embed/SwrYMWoqg5w?feature=oembed

1958 – narodila sa Siobhan Fahey (Dunshaughlin, County Meath, Írsko), exčlenka skupiny Bananarama. Táto dámska vokálna formácia vznikla v Londýne v roku 1979. V začiatkoch im bol nápomocný diskdžokej Gary Crowley, ktorý im pomohol nahrať prvé skladby a ponúkol ich hudobným vydavateľstvám. Počas ďalších troch rokov sa ich diskotékový štýl presadil na anglickej hudobnej scéne. Začínali cover verziami úspešných hitov, neskôr prešli na skladby z vlastnej produkcie. V marci 1983 vydali prvý album Deep Sea Skiving. Úspešné pre túto dámsku trojicu boli hlavne 80. roky. V singlovom rebríčku mali celkom 24 piesní, najúspešnejšími z nich boli skladby Robert De Niro’s Waiting v marci 1984, Venus v máji 1986 (cover verzia hitu holandskej skupiny Shocking Blue z decembra 1969) a Love In The First Degree z októbra 1987. Ich spevácku dráhu dokumentuje desať vydaných štúdiových albumov, ten desiaty s názvom Viva vyšiel v septembri 2009. K diskografii patrí aj viac ako desiatka kompilácií. Siobhan odišla zo skupiny v roku 1988, ešte v tom roku bola spoluzakladateľkou poprockovej formácie Shakespears Sister. S ňou vydala päť albumov. Na začiatku roka 2017 sa vrátila k skupine.

1972 – narodila sa Katarína Hasprová (Bratislava), herečka a speváčka. Pochádza z divadelnej rodiny režiséra Pavla Haspru a herečky Sone Valentovej. Vyštudovala odbor muzikál na Janáčkovej akadémii v Brne. Už počas štúdia hrala na Novej scéne v muzikáli Andrew Lloyda Webera Jozef a jeho zázračný farebný plášť. Po škole hrala v Prahe v úspešnom českom muzikáli Dracula. Hrala aj v ďalších muzikáloch West Side Story a Hair. V roku 1997 vyhrala zlatú Bratislavskú lýru s piesňou Jedno zbohom, ktorú pre ňu zložili Janko Lehotský a Kamil Peteraj. V roku 1998 reprezentovala Slovensko s piesňou Modlitba na 43. ročníku piesňovej súťaže Veľká cena Eurovízie, ktorý sa uskutočnil 9. mája v anglickom Birminghame. Hrala aj v ďalších muzikáloch Pomáda, Kráľ Dávid či Cigáni idú do neba. V roku 2001 získala bronzového Slávika v kategórii speváčky. Vydala tri albumy, debutový Katarína Hasprová v roku 1999, Chvíľu so mnou leť v roku 2002, v novembri 2009 vydala v poradí tretí štúdiový album s názvom Priznám sa. V muzikáli Báthoryčka na Novej scéne hrala hlavnú postavu. Úspech mala ako Norma Desmond v muzikáli Sunset Boulevard na pódiu ostravského Divadla Jiřího Myrona, ktorý mal premiéru vo februári 2015. V apríli 2016 mal na Novej scéne premiéru muzikál A.L.Webbera Cats, kde hrá hlavnú postavu Grizabelly.

Lekárenská pohotovosť

Lekáreň BENU OC Aupark, Nitrianska 7555/18, 92101 Piešťany 8:00 – 21:00

Lekáreň Dr. Max Tesco, N. Teslu 6711/25, 92101 Piešťany 8:00 – 20:00

Lekáreň Dr. Max OD Kaufland, Adama Trajana 6690/77, 92101 Piešťany 8:00 – 20:00

Podujatia

KINO FONTÁNA

Ne. 10. 9. o 17.30 a 20.00 h

Moja tučná grécka svadba 3   

Hrdinovia legendárnej komédie Moja tučná grécka svadba sa vracajú, aby ukázali, čo všetko sa môže stať, keď sa bláznivá rodina rozhodne hľadať svoje korene. Snaha splniť posledné želanie zosnulého otca je chvályhodná a môže sa zmeniť na úplne nečakané dobrodružstvo. Toulin otec bol Grék ako poleno, navzdory americkému občianstvu. Jeho snom bolo vrátiť sa do rodnej dediny a stretnúť sa so starými priateľmi. Slovenská premiéra.

USA-2023, MP 12, slovenské titulky, 100 min.

Vstupné: 6 €


VÝSTAVNÁ SIEŇ MÓLO

25.5. – 30. 9.
KATARÍNA BÁBSKA MALÍKOVÁ
Pod vodou a nad vodou
Výstava diel, kombinovaná technika


VÝSTAVNÁ SIEŇ STARÁ LEKÁREŇ

30. 5. – 30. 9.

EDUARD BUDKE

MOJE PIEŠŤANY

Výstava fotografií


DOM UMENIA

Dom umenia Piešťany v spolupráci so slachta.gallery uvádza

5. 9. – 1. 10.

RÍMSKY KUFOR

Fotografie


5. 9. – 1. 10.

JIŘÍ STIVÍN 80

Fotovýstava


SÚBORNÁ VÝSTAVA VÝTVARNÉHO UMENIA

Mini galéria


Stála expozícia

Foyer, 2. poschodie

Akademický maliar Jozef Bubák

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda