BOVO olympiáda: Zvíťazil Ostrov, ale na lano Veľkoorvišťanov nemal

Tento rok sa netradičná siedma BOVO olympiáda troch obcí – Ostrova, Bašoviec a Veľkého Orvišťa – konala na futbalovom ihrisku v Orvišti. Po horúcich dňoch, keď teploty nezliezali pod tridsiatku, sa v sobotu 26. augusta obloha zatiahla a už-už to vyzeralo na riadnu búrku. Opäť však išlo len o „bububu“. Počasie napokon vydržalo až do záverečného vyhodnotenia.

Na najvyššom stupienku stál opäť starosta Ostrova Jozef Tkácz. Druhé miesto so stratou jediného bodu získal tím Veľkého Orvišťa so starostom Pavlom Paulovičom a tretiu priečku obsadili Bašovčania, pohár si prevzala starostka Sandra Borovská. (Autor: vd)

Cyklisti už mali za sebou dopoludňajšiu nesúťažnú disciplínu a vo vzduchu bolo cítiť vôňu vychádzajúcu z kotlov plných súťažného gulášu. Tímy kuchárov z troch obcí si doniesli všakovaké koreniny a pochutiny, aby ich guláš chutil na jednotku.

Porotcovia to nemali jednoduché, pretože vybrať najchutnejší pokrm bolo náročné. Najviac bodov a „zlatú“ varešku získali Šiškovci z Veľkého Orvišťa. Radosť mali preveľkú. Chuťovo druhý v poradí bol guláš z dielne Dienkovcov z Orvišťa a tretiu priečku obsadil pokrm tímu Kabzan a Ťapušík z Bašoviec.

Športové a tiež zábavné olympijské disciplíny sa začali o tretej popoludní. Na nohejbalové ihrisko nastúpili tímy oblečené vo farbách príslušných obcí. Bašovčania boli v modrých dresoch, Ostrovčania v žltých a Veľké Orvište už roky používa zelenú farbu. Práve podľa farieb bolo aj z diaľky, z tribúny, možné rozpoznať, za ktorú dedinu daný hráč „kope“.

Disciplíny boli rôzne. Nechýbal nohejbal, hod na basketbalový kôš, kopanie na presnosť do určených otvorov z penaltového bodu. Bola tu i disciplína – kop jedenástok do futbalovej brány, pričom v bráne bol vždy brankár súperov. Takže išlo o prudko konkurenčné jedenástky.

Napínavý bol BOVO triatlon, v ktorom jednotlivci na fúriku prevážali vrece cementu, pričom kľučkovali medzi vyznačenými tyčami. Po slalome mali trafiť pyramídu z plechovíc alebo vzduchovkou sa trafiť do terča.

Na pohľad asi najzábavnejšia disciplína bola bezorientačný beh, kde sa jednotlivci pätnásťkrát točili okolo tyče, aby potom takto dezorientovaní nabrali rovný smer, odovzdali štafetu spoluhráčovi v správnom koridore a utekali do cieľa. Niektorí toto točenie zvládali ako baletky, iní mali riadne „motolice“.

Na trávenie náročná disciplína bolo maškrtenie. Ale nie hocijaké. Súťažiaci mali „vyixovať“ pohár piva, čo najrýchlejšie pochrúmať balíček slaných tyčiniek bez zapíjania a v závere maškrtili – čo najrýchlejšie bolo treba zjesť polkilový veterník. Už roky si drží v tejto disciplíne rekord starosta Veľkého Orvišťa, Pavol Paulovič, pretože vraj nik z jeho obce sa na túto disciplínu nechce dať nahovoriť. Tento rok mu výdatne pomohol mladý kolega, ktorý najrýchlejšie chrúmal soletky systémom – pol balíčka jedným „hryzom“, premiešanie slinami v ústach a potom „zobkanie“ zvyšných tyčiniek. Časový náskok zo soletiek pomohol aj Paulovičovi pri konzumácii megaveterníka.

Hod šípkami na terč bola disciplína, ktorú elegantne po záverečnom dueli s Paulovičom vyhrala starostka Bašoviec Sandra Borovská, jej rodina sa tešila spolu s ňou.

To už sa blížil záver olympiády a išlo naozaj o veľa, pretože výsledky z jednotlivých disciplín boli medzi Ostrovom a Orvišťom vcelku vyrovnané. Nasledovala takzvaná kráľovská disciplína – preťahovanie lanom. Tímy silných chlapov z troch dedín sa pochytali lana a na povel hlavného rozhodcu, zastupujúceho starostu Brunoviec Jozefa Pekaroviča, sa začal súboj sily a techniky. Vo finále sa ocitli žltí a zelení. A lano napokon k sebe aj s Ostrovčanmi pritiahli Veľkoorvišťania. Obrovská radosť v ich radoch bola neopísateľná.

Tabuľky však nepustili. Najviac víťazstiev aj v tomto ročníku jednotlivých disciplín BOVO olympiády mali na svojom účte Ostrovčania. A tak na stupienok víťazov vystúpil a záverečnú reč povedal starosta Ostrova Jozef Tkácz, pričom všetkým zúčastneným poďakoval za výkony a pozval obyvateľov troch obcí na budúci ročník obľúbeného spoločensko-športového podujatia.

Na podujatí sa podieľalo množstvo dobrovoľníkov, obyvateľov obcí. Rozhodcovia boli nestranní – starostovia zo susedných obcí, o hudobnú produkciu sa v riadnom punk-rockovom tempe postarala domáca kapela Analical Destroy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián