Piešťany vymierajú, v kúpeľnom meste sa rodí málo detí

Piešťany za posledné desaťročia každoročne zaznamenávajú pokles počtu obyvateľov. Sčasti môže za to prirodzená migrácia, keď sa ľudia potom, ako sa finančne zabezpečia, presťahujú zo sídliskových bytov do vlastných rodinných domov v okolitých dedinách. V obciach, ako sú Moravany nad Váhom, Banka či Ratnovce, tak migráciou i pričinením Piešťancov počet obyvateľov narastá. V kúpeľnom meste má tento jav opačný efekt a počet obyvateľov sa každoročne znižuje.

V Piešťanoch sa ročne menej detí narodí, ako je zomretých. (Autor: SŠÚ/Eurostat/(red) )

Pokles počtu obyvateľstva migráciou v kúpeľnom meste nemá až taký dramatický podiel na celkový pokles počtu obyvateľov. ide fakticky o pokles len o pár desiatok obyvateľov ročne, nakoľko do prípadne uvoľnených sídliskových bytov sa noví obyvatelia zvyčajne prisťahujú. Na kúpnu silu či na zamestnanosť to má minimálny vplyv, keďže Piešťanci odsťahovaním sa do satelitných obcí zväčša nemenia zamestnanie ani nákupné návyky.

Kým napríklad v Moravanoch nad Váhom počet obyvateľov narastá, Piešťany zaznamenávajú pokles.

Dramatickejší pokles počtu obyvateľov tvorí pomer zomretých a novonarodených Piešťancov. Napríklad v našom meste sa v roku 2021 narodilo 332 detí a zomrelo 421 ľudí. Mínusové saldo v počte narodených a zomretých sa opakuje už viac ako dve desaťročia. Za posledných 23 rokov Piešťany prišli o viac ako 12 percent svojich obyvateľov. Podľa údajov z konca minulého roku v Piešťanoch žije už len 26 844 obyvateľov oproti 33-tisíc z úvodu 90. rokov. Jav by sa dal nazvať aj vymieraním kúpeľného mesta. A tento údaj má zásadný vplyv na bežný život v Piešťanoch.

Na Slovensku bude v roku 2050 menej ľudí

Pokles obyvateľstva je však globálnejší, týka sa celého Slovenska okrem Bratislavy a počas najbližších desaťročí sa demografický vývoj nemá zmeniť. Podľa Eurostatu Slovensko stratí do roku 2050 takmer 12 percent obyvateľov a jeho populácia klesne z dnešných asi 5,4 milióna na 4,7 milióna.

Zmení sa i rozmiestnenie obyvateľstva. Vo väčšine krajov počet obyvateľov klesne, jedinou výnimkou je Bratislavský. Mediánový vek populácie bude naopak rásť, najviac na strednom Slovensku, uvádza štatistika Eurostatu.

Na Slovensku bude v roku 2050 žiť o 300-tisíc ľudí menej ako dnes.

Prudký pokles čaká tiež populáciu v produktívnom veku (15 až 64 rokov). Zatiaľ čo v roku 2020 tvorili takíto ľudia 67,2 percenta populácie, v roku 2050 to bude len 56,7 percenta. Zníži sa tiež počet detí a mladých ľudí do 14 rokov, narastie počet obyvateľov nad 65 rokov a nad 80 rokov. Ak budú čísla Eurostatu platiť i pre Piešťany, v najbližších troch desaťročiach príde kúpeľné mesto o ďalších viac ako tritisíc obyvateľov a ich celkový počet bude atakovať hranicu 20-tisíc.

Na vrchole svojej populačnej krivky pred rokom 1996, v časoch, ešte keď k Piešťanom patrila i obec Banka, mali Piešťany 33-tisíc obyvateľov. Do roku 2050 by sa podľa predpovedí štatistikov Piešťany mali v počte obyvateľov oproti 90. rokom scvrknúť celkovo o jednu tretinu.

Demografia Piešťan

Mesto Piešťany má v súčasnosti 26 844 obyvateľov. Ich štruktúra sa vyznačuje vysokým podielom vzdelanosti a kvalifikovanosťou pracovných síl. V regióne dominuje obyvateľstvo slovenskej národnosti (97,5 %). Počet ekonomicky aktívnych obyvateľov v meste je 15 275. Miera nezamestnanosti v okrese je 3,25 percenta, pričom Piešťany patria dlhodobo k okresom s najnižšou mierou nezamestnanosti.

Na území mesta sa nachádza sedem materských škôl, sedem základných škôl a päť stredných škôl. Pracoviská tu majú i dve vysoké školy – Univerzita sv. Cyrila a Metoda a Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana