Ako si zaistiť ideálnu teplotu na spánok aj v tropickom počasí?

  • Inzercia
  • 4. septembra 2023, 15:37

Kvalitný spánok určuje to, aký budeme mať celý nasledujúci deň. Nevyspalosť je jednou z veľmi častých príčin nehôd i zlej nálady. Ale ako sa dobre vyspať, keď aj nočné teploty presahujú 20 °C?

(Autor: red)

Aká je ideálna teplota na spánok a ako ho teplota ovplyvňuje?

Úplne ideálnou teplotou na spánok je 18,3 °C. Samozrejme, jedná sa o individuálnu záležitosť. Niekomu vyhovuje spánok v ešte o kúsok chladnejšej spálni, niekomu naopak teplejšej, ale všeobecne platí, že by teplota v izbe, v ktorej sa chcete dobre vyspať, nemala presiahnuť 19,5 °C.

Teplota má vplyv na náš cirkadiánny rytmus . Telesná teplota sa práve k večeru prirodzene znižuje a dáva tak telu signál, že je čas na spánok. Príliš vykúrená spálňa dáva telu opačný signál.

Keď sa večer potíme, lepí sa nám perina aj prestieradlo na telo a celkovo sa jednoducho necítime dobre, je jasné, že spánok nijako slávny nebude. Ale čo s tým, keď je vonkajšia teplota neúprosná?

Ako udržať spálňu čo najchladnejšiu?

Fyzické vyčerpanie a neschopnosť zaspať. Práve to sú dva najhoršie výsledky príliš rozpálenej spálne.

Čo s tým?
Samozrejme by ste mali v spálni pravidelne vetrať, ale iba v skorých ranných a neskorých večerných hodinách. Skrátka v čase, keď spálnu ochladíte a nepustíte do nej naopak ešte viac tepla.

Cez deň sa oplatí mať zatiahnuté zatemňovacie závesy, ktoré spálňu od vonkajšej horúčavy izolujú.

V dňoch, kedy presahujú teploty 30 ° C, je vhodné zabudnúť na celoročnú prikrývku a zaobstarať si perinu určenú priamo na letné mesiace, ktorá vás bude večer príjemne chladiť. A samozrejme je vhodné siahnuť aj po vhodnom materiáli obliečky, ktorý nezadržuje teplo. Najvhodnejšou voľbou je napríklad bavlnený satén alebo mako jersey.

Ďalšou možnosťou, ako spálňu schladiť, je samozrejme vetrák alebo v lepšom prípade klimatizácia. Šum vetráka súčasne môže pôsobiť pri zaspávaní tiež veľmi upokojujúcim dojmom, ktorý vám pomôže zaspať.

V tropických dňoch, ktoré nás budú ešte chvíľu sprevádzať, je fungovanie cez deň ťažké už samo o sebe. Preto je kvalitný spánok ešte o kúsok dôležitejší ako inokedy. Preto je dôležité pre neho urobiť skutočne maximum a my dúfame, že vám naše tipy aspoň trošku s ochladením spálne pomôžu.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof