Úžasné jubileum: V knižnici pracuje už päťdesiat rokov

Milá, usmiata a vždy ochotná pomôcť. Tak poznajú kolegovia a návštevníci Mestskej knižnice mesta Piešťany Zuzanu Kusovskú, ktorá v tejto inštitúcii pracuje dlhšie ako ktokoľvek iný. Minulý týždeň totiž oslávila neuveriteľných 50 rokov pôsobenia v práci, ktorá ju i po toľkých rokoch skutočne baví a napĺňa.

Zuzana Kusovská pracuje v piešťanskej knižnici už polstoročie. (Autor: am)

„Práca je to naozaj krásna. Robiť v knižnici je úžasné,“ povedala nám Zuzana Kusovská s úsmevom a láskou v očiach. Knihovníčka zažila v piešťanskej knižnici troch riaditeľov, absolvovala sťahovanie do súčasných priestorov, ale aj viaceré obnovy a rekonštrukcie oddelení. Spomína aj na digitalizáciu knižničného fondu. „Každú knihu sme museli chytiť do ruky a nahodiť do systému. Bolo to náročné. Ale najviac sme sa narobili pri sťahovaní z mesta na Školskú ulicu. Zvládli sme to však rýchlo,“ prezradila Kusovská.

Vydržať pracovať v jednej a tej istej inštitúcii 50 rokov sa podľa nej dá trpezlivosťou a láskou k svojej robote. „Mám svoju prácu veľmi rada. Najradšej som mala prácu s ľuďmi, ale keď kolegyňa odišla do dôchodku, musela som nastúpiť na miesto knihovníka,“ povedala s úsmevom Kusovská, ktorá doteraz rada ľuďom odporúča, čo si prečítať. „Skoro všetky nové knihy prečítam – ak nie celé, aspoň časť z nich, aby som vedela, o čom sú. Niektorí ľudia sú totiž takí, že potrebujú knihu odporučiť, inak si ju sami nevyberú,“ prezradila knihovníčka, ktorá najradšej číta oddychovky, a najmä tie, ktoré sú zo života.

Obdivuhodné je, že aj po 50 rokoch sa Zuzana Kusovská teší, keď ide do práce. „Mňa to veľmi teší. Ožijem vždy aj pri svojich mladých kolegoch a kolegyniach,“ skonštatovala a jedným dychom dodala, že okrem lásky k práci je receptom na dlhé zotrvanie v nej aj humor: „Humor a radosť zo života. Treba sa tešiť, že môžeme byť tam, kde sme, a robiť to, čo robíme. Občas je to veľmi ťažké, veď každý máme nejaké problémy.“

Jubilujúcej knihovníčke zablahoželala nielen riaditeľka Margita Galová, ale do knižnice jej prišiel za prácu pre mesto poďakovať aj primátor Peter Jančovič.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof